2023. gads varētu būt vissiltākais gads vēsturē: kāpēc tas ir bīstami?

Klimata zinātnieki prognozē, ka 2023. gads pārsteigs cilvēkus ar temperatūras rekordiem. Tas, iespējams, būs siltākais reģistrētais laiks 173 gadu laikā. Tomēr tas rada zināmas briesmas. Tas nozīmē, ka globālā sasilšana turpinās.

Par to ziņo ASV klimata pētniecības aģentūras NOAA tīmekļa vietne.

Kāds būs klimatiskais 2023. gads
Eksperti uzskata, ka 2023. gads varētu būt siltākais gads 173 gadu laikā. Par to liecina ļoti siltie dziļūdeņi Klusā okeāna rietumu daļas tropu zonā.

“Klusā okeāna ekvatoriālajā daļā ūdens virsmas temperatūra svārstās, un tas būtiski ietekmē klimatu. Siltajā fāzē straume jūras siltumu aiznes uz augstākiem platuma grādiem, un daļa no tā iztvaikojot nonāk atmosfērā,” norāda eksperti.

Šis posms varētu sākties jau 2023. gada pavasarī vai vasarā. Šajā periodā visā Eiropā varēja novērot pasaules temperatūras rekordus. Tajā pašā laikā ir gaidāmi biežāki sausuma periodi.

Globālās sasilšanas rezultātā var izzust puse floras un faunas (foto: ukrinform.ua)

Globālā mērogā tajā teikts:

  • Dienvidāfrikas rekordliels sausums un karstuma vilnis
    lietus meži Brazīlijā un Venecuēlā degs vēl vairāk.
  • Karstuma viļņi Dienvidaustrumāzijā sasniegs 45 līdz 50 grādus.
    arī ASV ziemeļaustrumu piekrastē būs pārāk silts.

2022. gads jau ir kļuvis par vienu no siltākajiem gadiem kopš 1850. gada, neraugoties uz aukstās La Ninjas straumes ietekmi. Izskatās, ka 2023. gads cilvēcei ir sarūpējis vēl vairāk pārsteigumu nekā tā priekšgājējs.

Kas ir globālā sasilšana
Globālā sasilšana ir pakāpeniska Zemes un okeānu virsmas temperatūras paaugstināšanās. Galvenie cēloņi ir ārējo faktoru, piemēram, faunas un floras, cilvēka darbības u. c., izmaiņas.

Kopš 1978. gada zinātnieki ir sākuši reģistrēt vēl vienu iespējamu cēloni – saules starojuma emisijas. Tomēr nav zināms, ka tas ļoti būtiski ietekmētu temperatūras izmaiņas.

Klimata pārmaiņas var izraisīt globālas izmaiņas dabas un sociālajās sistēmās. Dažas būtiskas pārmaiņas var notikt īsā laikā.

Strauju izmaiņu iespējamība ir ļoti maza. Tas prasa lielāku globālo sasilšanu, kas notiek ilgākā laika posmā.

Ja esat atklājis pareizrakstības kļūdu, lūdzu, paziņojiet mums, izvēloties šo tekstu un nospiežot Ctrl+Enter.

Related posts

Pusaudzis iebrūk Bosnijas policijas iecirknī un nodur policistu

Filipīnās plūdi un zemes nogruvumi laupa vismaz 24 cilvēku dzīvības

Čīles vidusskolā sprāgst Molotova kokteilis. Ievainoti 35 cilvēkiČīles vidusskolā sprāgst Molotova kokteilis. Ievainoti 35 cilvēki

Šī vietne izmanto sīkfailus, lai uzlabotu jūsu pieredzi. Mēs pieņemam, ka jūs ar to piekrītat, bet jūs varat atteikties, ja vēlaties. Lasīt vairāk