Table of Contents
Veselīgas un sātīgas brokastis ir veiksmīgas dienas sākums. Bet ko tieši nozīmē veselīgas? Izrādās, ka ir vairāki pārtikas produkti, kurus nevajadzētu ēst brokastīs. Un visu šo laiku mēs domājām, ka tie ir ideāli piemēroti dienas pirmajai maltītei.
Neapstrādātus dārzeņus uzskata par veselīgu pārtiku, un tā ir taisnība: tie satur vitamīnus, šķiedrvielas un minerālvielas. Tomēr tie nav īsti piemēroti brokastīm. Fakts ir tāds, ka tie īpaši noslogo gremošanu un kuņģis var sacelties, ja tos ēd tukšā dūšā.
Jogurts ar augļiem ir tipiskas brokastis mūsu prātos. Tomēr jogurts tukšā dūšā ir tikai daļēji noderīgs. Iemesls ir tas, ka jogurta sastāvā esošās labvēlīgās pienskābes baktērijas tukšā dūšā netiek pareizi sagremotas. Tā vietā agresīvā kuņģa skābe nogalina visas labās vielas, pirms tās nonāk zarnās. Tomēr šeit ir arī labā puse: sagatavojiet savu kuņģi un pirms tam apēdiet dažus riekstus, avokado šķēli vai karoti auzu pārslu.
Banāni organismam nodrošina svarīgas uzturvielas, taču tos nevajadzētu ēst tukšā dūšā. Banāni, tāpat kā citi glikozi saturoši pārtikas produkti, izraisa cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs. Tomēr pēc brīža tas atkal strauji pazeminās, kas var izraisīt tieksmi pēc neveselīgiem našķiem visas dienas garumā.
Šķiet, ka glāze apelsīnu sulas parādās katrā skaistu brokastu attēlā. Tomēr skaisti nenozīmē veselīgi. Citrusaugļos esošā skābe var izraisīt grēmas, tāpēc to nevajadzētu lietot tukšā dūšā. No rīta labāk dzert citronu ūdeni – “bīstamā” sula ir atšķaidīta ar ūdeni un nav tik kaitīga.