5 saldi, sarkanbaltsarkani ēdieni tavam svētku galdam!

Tā vien šķiet, ka šajā dienā visiem prasās kaut ko priecīgu, kaut ko patriotisku, kaut ko sarkanbaltsarkanu, tāpēc nolēmām padalīties ar tiem desertiem, kurus, mūsuprāt, šodien vajadzētu celt galdā. Šīs ir viegli pagatavojamas receptes, ļoti gardas un labi arī izskatās. Svini svētkus kopā ar mīļajiem, iededz gaismu gaišai nākotnei un baudi gardus ēdienus. Daudz laimes, Latvija!

Sarkanā dzērveņu želeja ir ļoti iecienīts gardums mūsmājās, īpaši bērniem. Vislabāk šī želeja garšo kopā ar putukrējumu vai kādu saldo mērci, piemēram, vaniļas mērci. Recepte ir viegla, bet želejai būs jāļauj kārtīgi sacietēt: ieplāno tam laiku. Vēlamais želejas cietēšanas laiks ledusskapī ir 12 stundas, tāpēc iesakām to pagatavot iepriekšējās dienas vakarā.

  • 20 g želatīna
  • 4,5 glāzes ūdens
  • 2 glāzes svaigu dzērveņu (var būt atsaldētas)
  • 1 glāze cukura
  • Trauciņi, kuros liksi želeju
  1. Glāzē ieber želatīnu, pārlej pāri pus glāzi ūdens, izmaisi un atstāj briest;
  2. Ņem dzērvenes, katliņā tās ar stampiņu saspied, izspaidītās dzērvenes pārlej ar 4 glāzēm ūdens, uzvāri, ļauj kādas 5 minūtes tām vārīties un noņem nost no uguns;
  3. Dzērveņu želejas pagatavošanai būs nepieciešama izvārītā sula, tāpēc notecini no dzērveņu viruma maksimāli daudz šķidruma (vislabāk to darīt, izmantojot ļoti smalku sietu vai marli) ;
  4. Sulu lej atpakaļ kastrolī un liec to atkal uz uguns sildīties;
  5. Pakāpeniski pievieno cukuru, kārtīgi to izmaisot;
  6. Pēdējo pievieno sagatavoto želatīnu, ļauj virumam uzburbuļot un lej to trauciņos;
  7. Kad želeja ir atdzisusi, trauciņus liec ledusskapī un ļauj kādas 12 stundas tai stāvēt.

Latviešiem maize, un īpaši rupjmaize, ir lepnums! Tās godāšana ir ierakstīta mūsu DNS, jo tā bija nozīmīgs mūsu sentēvu pārtikas avots. Viedās saimnieces mācēja pagatavot fantastiski gardu maizīti un cēla to galdā mājiniekiem pēc smagas un garas darba dienas. Tā bija gan kā pamatēdiens, gan kā deserts. Lūk, gudrība, kas no šī mantojama ļaus pagatavot tev fantastisku saldo ēdienu. Rupjmaizes kārtojuma recepte!

  • Pusīte rupjmaizes
  • 200 g saldais krējums
  • 1 ēdamkarote cukura
  • Brūkleņu vai dzērveņu ievārījums (lai nav pārāk salds)
  1. Sadrupini rupjmaizi mazos gabaliņos un liec cepeškrāsnī apgrauzdēties, kamēr tie paliek cieti;
  2. Kad maizīte atdzisusi, to sablenderē un noliec maliņā;
  3. Citā traukā lej saldo krējumu, pieliec 1 ēdamkaroti cukura un uzputo līdz stingrām putām;
  4. Ņem skaistus, caurspīdīgus deserta traukus (vai vienkārši glāzes) un sāc kārtot visu slāņos: sadrupinātā maizīte, ievārījums, putukrējums, atkal maizīte, ievārījums, putukrējums, līdz trauks pilns;
  5. Ieliec trauciņus uz kādu stundu ledusskapī, lai pastāv.

Zemenes ir lielisks vitamīnu avots jebkurā gadalaikā. Vasarā ir ieteicams apēst svaigā veidā pat vairākus kilogramus, lai šajā īsajā periodā mēs varētu uzņemt maksimāli daudz šo ogu vērtīgo vielu. Ko darīt gada tumšajos mēnešos, kad zemeņu sezona jau beigusies? Jāizmanto saldētās. Jo vairāk, jo labāk un dažādās variācijās!

  • 500 g zemenes
  • 200 ml saldais krējums
  • 1,5 tējkarote cukurs
  • Šķipsniņa vaniļas cukurs
  1. Sagatavo zemenes – svaigajām noņem kauslapas un kārtīgi nomazgā, saldētās atsaldē. Tad tās sablenderē;
  2. Saldajam krējumam pievieno cukuru un šķipsniņu vaniļas cukura, un sakuļ stingrās putās;
  3. Lej zemeņu zupu deserta trauciņos un pa virsu liec putukrējumu.
  4. Gardais un vitamīniem bagātais deserts ir gatavs.

Saldās pankūkas ir lielisks ēdiens brokastīm, bet šoreiz to ielikām desertu ieteikumos, jo valsts svētkos ne reizi vien ataust atmiņā svētku svinības laukos pie vecmāmiņas. Viņa prata pagatavot visgardākās saldās pankūkas!

  • 2 glāzes miltu
  • 3 glāzes piena (var aizstāt ar kefīru)
  • 3 olas
  • 2 ēdamkarotes cukura
  • 1/2 tējkarote sāls
  • “šļuka” eļļas
  1. Lielā traukā sakul olas ar sāli un cukuru, ielej 1 glāzi piena, ieber visus miltus;
  2. Kārtīgi visu samaisi, līdz bļodā vairs nepeld kunkuļi, un pielej klāt pienu;
  3. Atkal samaisi, pielej eļļu un vēlreiz cītīgi samaisi;
  4. Ietauko pannu ar sviestu vai nedaudz eļļas un liec kārtīgi uzsildīties, ar kausiņu lej pannas mīklu uz pannas un pa 1 pankūkai cep, kamēr viss izcepts (tā kā mīklai pievienota eļļa, vairs tā uz pannas nav jālej).

Šajos svētkos pankūkas iesakām baudīt kopā ar zemeņu, dzērveņu vai ķiršu ievārījumu. Lai top deserts sarkanbaltsarkanos toņos!

Lūk, pat ir receptes video pamācība, kas parāda, kā pagatavot plānās pankūkas jeb krepes (crepes) soli pa solim.

Ja uzskati, ka svētki nav iedomājami bez kūkas, pagatavo gardu marcipāna kūku. Tā ir viegla, tā ir gaisīga, tā ir ļoti, ļoti garda!

Lai skaisti svētki!

Ja esat atklājis pareizrakstības kļūdu, lūdzu, paziņojiet mums, izvēloties šo tekstu un nospiežot Ctrl+Enter.

Related posts

Indiešu stila lēcu zupa

Kartupeļu zupa ar puravu

Klasiskā vistas zupa

Šī vietne izmanto sīkfailus, lai uzlabotu jūsu pieredzi. Mēs pieņemam, ka jūs ar to piekrītat, bet jūs varat atteikties, ja vēlaties. Lasīt vairāk