Aizvien vairāk veselīgi ēdāju izvēlas veselīgākus saldos produktus, pilnībā atsakoties no tīra cukura izmantošanas pārtikā un dzērienos. Šajā rakstā aplūkosim visbiežāk sastopamos analogus, kas atšķirībā no cukura aizstājējiem patiesībā ir veselīgāki par cukuru.
1. Pirmo vietu šajā sarakstā pelnīti ieņem medus.
Šis produkts mums ir pazīstams kopš bērnības, un mēs to mēdzām lietot pret saaukstēšanos. Tam patiešām ir daudz noderīgu īpašību, ja tas netiek karsēts augstā temperatūrā, citādi šīs īpašības tiek zaudētas.
Vai medus ir veselīgāks par cukuru? Jā, bet to nevar saukt par diētisku produktu, jo tas ir ļoti kalorisks un satur daudz ogļhidrātu. Ja cukuru aizstāsiet ar medu, iegūsiet noderīgu vielu avotu, kas ir labāks par cukuru, taču joprojām nav iespējams to lietot lielos daudzumos.
2. Topinambūras sīrups
– mazāk pazīstams aizstājējs. Taču veģetārieši un veselīga uztura piekritēji par to noteikti ir dzirdējuši . Tas ir biezs šķīdums no topinambūra, ko tautā dēvē arī par “zemes bumbieriņu”, saknes. Tam ir viskoza konsistence, tumši brūna krāsa un salda garša, pateicoties fruktānam – retam elementam, kas nav sastopams pazīstamos produktos.
Tā priekšrocības ir sāta sajūta no pārtikas produktiem, kuru sastāvā ir sīrups, un glikozes uzsūkšanās paātrināšana organismā. Tas satur arī daudz minerālvielu, aminoskābju, pektīnu, B un C grupas vitamīnus, kas ir labvēlīgi mūsu organismam. Topinambūra sīrups ir lielisks cukura aizstājējs jebkuros konditorejas izstrādājumos, kurus tas padarīs daudz veselīgākus.
3. Stevia
– Ikviens redz šo produktu diabēta veikalu plauktos, bet neviens nav īsti pārliecināts, kas tas ir. Stevija ir krūms, kura lapas satur vielu, kas piešķir saldo garšu. Tas tiek uzskatīts par mazkaloriju produktu, tāpēc tieši to var izmantot, zaudējot svaru. Ar to var aizstāt cukuru visos dzērienos, kā arī pankūkās, pankūkās, siera pīrāgos, putrās un citos ēdienos, kuros ir nedaudz cukura.
4. Agaves sīrups
– viens no analogiem, ko nevar saukt par visdārgāko, bet var saukt par visgaršīgāko. Tas ir iecienītākais produkts tiem, kas pilnībā atteikušies no cukura, jo to var izmantot visur – klasiskajos dzērienos, piemēram, tējā un kafijā, kokteiļos, cepšanā un parastos ēdienos . Pat kā mērci pankūkām. Taču nepārspīlējiet – agaves sīrups satur lielu daudzumu fruktozes, tāpēc to der lietot tikai nelielos daudzumos.
5. Kļavu sīrups
– ir kaut kas, kas mums no bērnības asociējas ar Kanādu. Taču to ēd ne tikai tur – lielveikalu plauktos lielākajā daļā valstu tas ir brīvi pieejams. Tas ir pilnīgi dabīgs cukura aizstājējs, jo to ražo no kļavu sulas, kas vārīšanas laikā sabiezē bez papildu sastāvdaļām. Atšķirībā no iepriekšējā cukura analoga tajā ir maz fruktozes, bet daudz labvēlīgo antioksidantu. Kā salds papildinājums brokastīm tas ir ideāli piemērots, tāpēc varat sekot kanādiešu piemēram.
6. Žāvēti augļi
Tie ir lielisks cukura aizstājējs cepšanā, tos var izmantot kā pilnvērtīgu desertu vai no tiem var pagatavot konfektes. Tās nevar aizstāt cukuru dzērienos, bet no tām var pagatavot dzērienus, piemēram, kompotu. Tās ir ļoti veselīgas un uzturvielām bagātas, tāpēc ar tām var viegli aizstāt cukuru.
Kā minēts iepriekš, visi šie analogi ir veselīgāki par cukuru, taču ne visi no tiem ir mazkaloriju. Tāpēc, ja vēlaties izņemt cukuru no sava uztura svara samazināšanas nolūkā – nevajadzētu ļaunprātīgi tos izmantot!
Ir svarīgi atcerēties, ka cukura aizstāšana ar veselīgiem analogiem neatrisina liekā svara problēmas. To var izdarīt tikai sabalansēts uzturs un fiziskās aktivitātes. Turklāt ne visus šos analogus var lietot diabēta slimnieki! Tāpēc šajā gadījumā labāk konsultējieties ar savu ārstu.