Mūsu eksperte ir uztura speciāliste, uztura speciāliste, biedre Anna BELOUSOVA.
Gurķi satur daudz askorbāta oksidāzes. Tas ir enzīms, kas iznīcina askorbīnskābi, tas ir, C vitamīnu, tāpēc gurķus nav ieteicams lietot kopā ar tomātiem un citiem askorbīnskābes avotiem.
Protams, gurķu un tomātu salāti veselībai nekaitēs, taču C vitamīna tajos palicis maz. Tāpēc tiem, kam C vitamīns nepieciešams lielos daudzumos – lielpilsētu iedzīvotājiem, autobraucējiem un smēķētājiem – labāk ēst gurķus un tomātus ar vismaz pusotras stundas starpību.
Termiskās apstrādes laikā askorbāta oksidāze tiek iznīcināta, tāpēc marinēti gurķi un tomāti vienā burkā viens otram “nekaitējot”. Korejā vai Ķīnā gatavotajos karstajos ēdienos, ātri apcepot gurķus ar tomātiem, šie abi dārzeņi arī labi sader.