Latvijā populārā krišnaīta Uģa Kuģa sieva Linda Livzeniece sociālajā vietnē “Instagram” dalījusies ar kādu gardu recepti.
Nepieciešams:
1 tase = 250ml
- 1 3/4 tase ūdens;
- 1,5 tējk. sāls;
- 2 ēdamk. ghī;
- 1 tējk. kumīna sēklu;
- 5 krustnagliņas;
- 1 neliela kanēļa nūjiņa;
- 1,5 tējk. sakapāta ingvera;
- 1 tējk. asafetīdas;
- 1,5 tējk. malta kumīna;
- 2,5 ēdamk. rozīņu;
- 1 tase basmati rīsu;
- 3 ēdamk. atkausētu saldētu zirnīšu
Pagatavošana:
Nelielā katliņā liek vārīties ūdeni ar sāli.
Citā katliņā uz vidējas uguns ieliek ghī un, kad tas ir uzkarsis, ieliek kumīna sēklas, krustnagliņas, kanēļa nūjiņu un visu apgrauzdē. Tad pievieno ingveru un, to nepārtraukti maisot, apcep. Visbeidzot pieber asafetīdu, kumīna pulveri, rozīnes un rīsus un to visu, pastāvīgi maisot, apcep kādas 2 min. jeb līdz rīsa graudiņi kļūst tādi kā nedaudz caurspīdīgi.
Kā nākamo pielej uzvārījušos ūdeni ar sāli un visu labi samaisa. Cieši uzliek katliņam vāku, uguni nogriež uz vismazāko (ja gāzes plīts, katliņu jāliek uz vismazākā deglīša) un, vāku necilājot, atstāj rīsus vārītos uz 20 min.
Kādas 5 min. līdz gatavībai pieber zaļos zirnīšus, neko nemaisot.
Kad laiks pagājis, nogriež uguni un, jau atkal vāku necilājot, atstāj, lai rīsi uz kādām 5 – 10 min. uzbriest. Visbeidzot izņem kanēļa nūjiņu un krustnagliņas un ar dakšiņu rīsus “uzbužina”.