Jauniešu saldā dzīve

Kas trūkst skolēnu un studentu uztura kultūrā un kādi pārtikas produkti ir svarīgi jaunajam organismam.

Ārsti ir veikuši pētījumu: ko ēd mūsu jaunieši. Rezultāti ir diezgan satraucoši. Viņi atklāja, ka 50 % pusaudžu ēd pārāk daudz tauku un 65 % uzturā ir pārāk daudz pievienoto cukuru. Pievienotais cukurs ir tas, kura nav sākotnējā ēdienā vai produktā, bet kurš tur nonāk ražošanas procesā. Tas nenozīmē, ka mums būtu pilnībā jāaizliedz saldumi. Taču tagad bērni nepārprotami pārēdas. Jūs varat paši redzēt, ko jūsu skolēns vai students ēd, un salīdzināt to ar normām. Tātad viena tējkarote satur 6 g cukura. Zinātnieki sniedz šādus ieteikumus:

  • Bērni vecumā no 10 līdz 18 gadiem dienā drīkst uzņemt ne vairāk kā sešas tējkarotes cukura;
  • bērniem līdz 10 gadu vecumam – ne vairāk kā trīs tējkarotes cukura dienā.

Tajā pašā laikā 36-38% skolēnu trūkst piena produktu, 74% – zivju, 29-35% – augļu un dārzeņu. Un gandrīz visi ēd pārāk daudz sāls.

Nepietiekams uzturs ietekmē gan veselību, gan mācīšanās spējas. Tas palielina arī uzņēmību pret infekcijām, izraisa aptaukošanos un lieko svaru.

Protams, šobrīd tiek daudz darīts, lai veicinātu veselīgus ieradumus un attieksmi jauniešu vidū. Tāpēc ir jāveicina veselīga uztura un higiēnas principu popularizēšana bērnu un pusaudžu vidū. Tiek īstenots liels projekts, lai par valsts līdzekļiem nodrošinātu visus sākumskolas skolēnus ar kvalitatīvām un veselīgām siltajām maltītēm. Ir jāsaprot, ka bērnībā izveidotie ēšanas paradumi saglabājas arī pieaugušā vecumā un ietekmē tā kvalitāti.

AR KO AIZSTĀT NEVESELĪGU PĀRTIKU
Protams, pārliecināt pusaudžus ir daudz grūtāk nekā pārliecināt mazus bērnus. Taču, ja pieaugušie piedāvās aizstājējus un, galvenais, sāks ar savu piemēru rādīt iespēju pāriet uz veselīgāku pārtiku, rezultāts būs pozitīvs!

Gāzētie dzērieni

Kāds ir kaitējums: tie satur vienkāršos ogļhidrātus, mākslīgās piedevas un aromatizētājus. Tie veicina svara pieaugumu, nomāc apetīti, “lauž” ēšanas paradumus, izraisa kuņģa un zarnu diskomfortu. Cilvēkiem, kuri regulāri lieto cukurotus dzērienus – 1-2 un vairāk skārdenes dienā -, ir par 26 % lielāks risks saslimt ar 2. tipa diabētu nekā tiem, kuri tos lieto reti.

Ar ko aizstāt: dzeramo ūdeni, dabīgām limonādēm, mājās gatavotiem kompotiem ar zemu cukura saturu.

Kraukšķi un krekeri

Kāds ir kaitējums: tie satur pārāk daudz kaloriju, sāli, eļļu, aromatizētājus, krāsvielas un garšas pastiprinātājus.

Ar ko tos aizstāt: mājās gatavoti rīvmaizes kraukšķi no pilngraudu maizes, krāsnī cepti dārzeņu un augļu kraukšķi.

Maizes drupatas: vistas spārniņi, nēģi utt.

Kāds ir kaitējums: Tā kā maizē apceptā pārtika aktīvi uzsūc taukus, kas cepšanas laikā oksidējas, tā var saturēt kancerogēnas vielas.

Ar ko aizstāt: Tie paši spārniņi un stilbiņi, cepeškrāsnī ceptas gaļas gabali.

Konfekšu batoniņi, saldumi.

Kāds ir kaitējums: tie satur vienkāršos ogļhidrātus, mākslīgās piedevas un aromatizētājus. Tie veicina svara pieaugumu un izraisa dobumu veidošanos un iekaisumus kuņģa-zarnu traktā.

Ko aizstāt: žāvētus augļus, riekstus, rūgto šokolādi, zefīrus, marmelādi, sukādes.

Ātrā pārtika, ātri pagatavojami ēdieni (nūdeles, biezputra utt.)

Kāds ir kaitējums: pārmērīgs sāls, krāsvielas, garšas pastiprinātāji. Sāta sajūtas efekts ir īslaicīgs, jo kaloriju saturs ir liels, bet uzturvielu – maz. Veicina kuņģa un zarnu trakta iekaisumu. Kopumā “ātrā” uzkoda izraisa dažādu orgānu un sistēmu disfunkciju. Un liels kaloriju daudzums ir tiešs ceļš uz tauku uzkrāšanos. Tās pārpalikums var izraisīt aptaukošanos, vielmaiņas traucējumus, aterosklerozes attīstību, augstu asinsspiedienu.

Ar ko aizstāt: mājās gatavotas nūdeļu zupas, mājās gatavoti hamburgeri un sviestmaizes ar pilngraudu maizi, cepti kartupeļi utt.

BET TIE IR OBLIGĀTI!
Zemāk ir saraksts ar pārtikas produktiem, kas augošam organismam noteikti ir nepieciešami.

  1. Gaļa .

Cik bieži: katru dienu, vēlams no rīta.

Pagatavošana: sautēta/cepta.

Ieguvumi: pilnvērtīgas olbaltumvielas, dzelzs, cinks, B12 vitamīns. Svarīgi fiziskajai attīstībai un imūnsistēmas stiprināšanai.

  1. Zivis

Cik bieži: vismaz 2-3 reizes nedēļā.

Pagatavošanas metode: cepta/ sautēta/ vārīta/ sautēta.

Ieguvumi: olbaltumvielas, vērtīgās polinepiesātinātās taukskābes, D vitamīns, kalcijs, fosfors. Viegli sagremojama un ideāli kombinējama ar dārzeņiem.

  1. augļi un dārzeņi

Cik bieži: vismaz 400 g dienā.

Pagatavošana: dabīgā veidā / salātos (mērce ar augu eļļu, citrona sulu, krējumu ar zemu tauku saturu)/ graudaugu un dārzeņu sacepumos / sautēti, cepti, grilēti.

Ieguvumi: minerālsāļi, dabīgie cukuri, šķiedrvielas, C vitamīns, beta-karotīns u. c.

  1. jogurts, jogurts

Cik bieži: katru dienu.

Pagatavošana: dabīgā veidā/ sacepumos, pievienojot žāvētus augļus.

Ieguvumi: kalcijs, viegli sagremojamas piena olbaltumvielas.

  1. Putra:

Cik bieži: katru dienu, vēlams no rīta.

Ieguvumi: saliktie ogļhidrāti, B grupas vitamīni, šķiedrvielas, dzelzs, varš, cinks, fosfors un citi. Uztur sāta sajūtu uz ilgu laiku.

KUSTOMS
Vārds vai divi par enerģijas dzērieniem

No pirmā acu uzmetiena bezalkoholiskie enerģijas dzērieni nešķiet nemaz tik slikti: vairums šo dzērienu pamatā ir kofeīns, taurīns, cukurs, aromatizētāji un vitamīni. Tomēr bīstamība slēpjas šo vielu koncentrācijā. Nervu un sirds un asinsvadu sistēma cieš, tā nepāriet. Piemēram, Kanādas zinātnieki atklāja, ka jaunieši, kuri dzer enerģijas dzērienus, biežāk cieš no tahikardijas un slikta dūša lēkmēm, sūdzas par galvassāpēm, bezmiegu, kuņģa darbības traucējumiem, viņiem ir garīgās problēmas. Bērniem un pusaudžiem šādus dzērienus nevajadzētu lietot bieži – tie izraisa miega traucējumus, paaugstinātu uzbudināmību un kuņģa un zarnu trakta problēmas.

Un jums jāzina, ka enerģijas dzērieni kombinācijā ar alkoholu ir briesmīga bumba. Kofeīns paaugstina asinsspiedienu, un kombinācijā ar alkoholu tā iedarbība ir daudzkārt lielāka. Rezultātā jebkura vecuma cilvēkam var rasties hipertensijas krīze.

Ja esat atklājis pareizrakstības kļūdu, lūdzu, paziņojiet mums, izvēloties šo tekstu un nospiežot Ctrl+Enter.

Related posts

Pērn cietuši 293 bērni. Kādēļ ģimenē jārunā par pavedināšanu internetā?

Palielinās piemaksas Latvijas vēstniecībās Izraēlā un Ukrainā strādājošajām amatpersonām

Valsts amatpersonas piemin Zolitūdes traģēdijas upurus

Šī vietne izmanto sīkfailus, lai uzlabotu jūsu pieredzi. Mēs pieņemam, ka jūs ar to piekrītat, bet jūs varat atteikties, ja vēlaties. Lasīt vairāk