Protams, svaigi cepta maize ir visgaršīgākā. Bet ko darīt, ja jums nav laika apēst visu maizi vai ja jūs apzināti vēlaties to uzglabāt ilgāku laiku, piemēram, laukos? Drošākais veids, kā saglabāt produkta kvalitāti, ir ievietot to saldētavā.
“Saskaņā ar mūsu institūta veikto pētījumu rezultātiem tika konstatēts, ka pēc sasaldēšanas saglabājas visas maizes lietderīgās īpašības,” sacīja Maizes rūpniecības pētniecības institūta direktore Marina Kostjučenko. – Jo īpaši sasaldēšanas procesā saglabājas cilvēkam svarīgākie B grupas vitamīni un PP vitamīns. Starp citu, maizes izstrādājumi ir viens no galvenajiem produktiem, kas apmierina cilvēka vajadzību pēc šiem vitamīniem. Uzglabājot saldētu maizi 30 dienas, B un PP vitamīnu daudzums tikai nedaudz samazinās.
Tajā pašā laikā maizes sasaldēšanas procesā notiek mitruma zudums par 1 %, kā rezultātā nedaudz palielinās kaloriju saturs. Turklāt sasaldēšana palielina maizes olbaltumvielu lūšanu, jo zemas temperatūras ietekmē olbaltumvielas denaturējas un kļūst vieglāk pakļautas pepsīna enzīma (viens no galvenajiem gremošanas fermentiem, kas rodas kuņģī) iedarbībai. – red.). Tas nozīmē, ka šādas olbaltumvielas tiek labāk sagremotas. Turpretim, ja maize tiek sasaldēta, ciete kļūst mazāk pakļāvīga gremošanas fermentu iedarbībai, tāpēc glikēmiskais indekss (parāda, cik ļoti produkts var paaugstināt glikozes līmeni asinīs. – red.) saldētai maizei ir zemāks nekā svaigai maizei.” Tāpēc diabēta pacientiem saldēta maize ir pat ieteicamāka.
Starp citu, ja maizi vienkārši ieliekat ledusskapī, tā ātrāk noveco. Saldētavā novecošanās process apstājas.
Tomēr, ja nav vajadzības uzkrāt maizi uz ilgu laiku vai saglabāt to, ko neesat paguvuši apēst, labāk izmantot svaigu maizi.
“Maizes izstrādājumi nav paredzēti ilgstošai uzglabāšanai, tas ir ātri bojājošs produkts, tāpēc labāk to patērēt pirmajās divās dienās pēc iegādes, – atgādina Marina Kostjučenko. – Vidēji no kviešu miltiem gatavotas maizes derīguma termiņš rūpnīcas iepakojumā ir 72 stundas, no rudzu miltiem vai to maisījumiem – 96 stundas. Ir daudz veidu, kā pagarināt maizes derīguma termiņu, taču garša un smarža noteikti tiek zaudēta”.
Kāds ir pareizais maizes saldēšanas veids?
Nesaldējiet maizi, kas ir novecojusi vai sākusi bojāties (pelējums). Tas neuzlabos tās garšu. Saldētavā ir lietderīgi likt tikai vakardienas maizi.
Atkausētu maizi nedrīkst atkārtoti sasaldēt. Atkārtoti sasaldēta maize kļūst novecojusi, jo, pirmo reizi atkausējot, tā zaudē mitrumu.
Vislabāk maizi sagriezt šķēlītēs un ietīt folijā, polietilēna plēvē vai ievietot speciālos rāvējslēdzēja tipa saldētavas maisiņos. Tad no saldētavas var izņemt tieši tik daudz, cik vēlaties apēst. Turklāt šķēlītēs sagrieztu maizi ir vieglāk atkausēt nekā veselus maizes klaipus un klaipus.
Atkausējiet maizi, atstājot to istabas temperatūrā uz 3-4 stundām tieši iepakojumā. Lai iegūtu kraukšķīgu garoziņu, maizi var atkausēt cepeškrāsnī 175 grādu temperatūrā.
Maizes šķēles var atkausēt mikroviļņu krāsnī, tosterī vai grilā. Atkausētā maize jāēd nekavējoties, jo tā noveco ātrāk nekā svaiga maize.