Vasaras beigas ir ābolu nogatavošanās laiks. Garšīgi, smaržīgi, viņi vienkārši lūdz jūsu rokas. Svaigi āboli, kurus cilvēki labprāt pērk pa kilogramiem, tiek pārdoti katrā lielveikalā. Interesanti, ka visi šo augļu cienītāji zina, kas notiks ar veselību kopumā un ar smadzenēm – jo īpaši, ja tos ēdīs katru dienu? Vai viņi zina saikni starp āboliem, depresiju un Alcheimera slimību?
Atbildi uz šo jautājumu meklēja pētnieks no Sidnejas universitātes Vincents Kandravinata. Zinātnieks nolēma noskaidrot, kā regulāra ābolu lietošana var ietekmēt veselību. Uztura speciālista izdarītie secinājumi derēs gardu augļu cienītājiem. Ābolu ēšana katru dienu palīdzēs uzlabot atmiņu un samazināt Alcheimera slimības attīstības risku.
Ēdiet tik daudz, cik vēlaties
Pētnieks no Sidnejas universitātes iesaka nesavaldīt impulsus, bet ēst tik daudz ābolu, cik vēlaties. Tajos esošie vitamīni un minerālvielas, pēc austrāliešu zinātnieka domām, var “palīdzēt atcerēties, kur nolikāt automašīnas atslēgas”.
Ar flavonoīdiem bagāti augļi, kas aizsargā smadzenes no kaitīgām vielām, palīdzēs samazināt risku saslimt ar Alcheimera slimību. Spēcīgi antioksidanti mazinās depresijas un trauksmes simptomus, kas nomoka gandrīz pusi cilvēces.
SVARĪGS! Dr.Vinsents uzsvēra, ka flavonoīdus var atrast ne tikai ābolos. Tie ir atrodami bumbieros, šokolādē, sarkanvīnā, kāpostos un spinātos. Spēcīgi antioksidanti aizsargās smadzeņu šūnas no neirodeģeneratīviem traucējumiem.
Doktora Vincenta viedoklis nav nepamatots. To apstiprina amerikāņu kolēģu veikts pētījums, kurā piedalījās 2800 cilvēku, kas vecāki par 50 gadiem. Vērojot brīvprātīgos, kuri lietoja ābolus, zinātnieki pamanīja, ka cilvēki, kuru uzturā bija divas līdz četras reizes mazāk ābolu, biežāk cieš no demences un Alcheimera slimības.
Veselīgs dzīvesveids un uzturs
Veselīgs dzīvesveids un sabalansēts uzturs, kurā ir daudz ābolu, palīdzēs samazināt risku saslimt ar kādu bīstamu slimību, kuras pieminēšana var šokēt. Tagad, kad nav zāļu, kas varētu būtiski ietekmēt Alcheimera slimību, tas ir īpaši svarīgi.
“Āboli ir labs pektīna avots, kas atrodams šķīstošajās šķiedrās. Pētījumi un aptaujas ir parādījuši, ka liela daudzuma šāda veida uztura šķiedrvielu lietošana ir saistīta ar mazāku depresijas simptomu attīstības risku,” grieķu izdevumam Pronews.gr stāstīja austrāliešu zinātnieks.