Zinātnieki ir pierādījuši, ka šķiedrvielas palīdz samazināt holesterīna līmeni asinīs un līdz ar to līdz minimumam samazina sirds un asinsvadu slimību un vairāku citu nopietnu patoloģiju, piemēram, diabēta, resnās zarnas vēža, risku. Visiem, kas baidās no holesterīna plāksnītēm, vajadzētu par to padomāt.
Šķiedrvielas ir nepieciešamas, lai cilvēka organisms varētu pareizi funkcionēt. Zinātnieki uzskata, ka tās unikālā spēja samazināt sliktā holesterīna (ZBL) un cukura līmeni asinīs ir nenovērtējama priekšrocība.
Piesātinot organismu ar uzturvielām, tā liek aizmirst par izsalkuma sajūtu un našķošanos, kas ne visiem un ne vienmēr ir lietderīga. Cilvēki, kuri regulāri lieto pārtiku ar šķiedrvielām, ir pasargāti no liekā svara, aptaukošanās un holesterīna plāksnēm. Arī tas ir pierādīts zinātniskos eksperimentos.
“Šķiedrvielas organismam dod daudz labu lietu,” populāram grieķu izdevumam sacīja uztura speciāliste Anna Teilore. Par šķiedrvielu patēriņa normu viņa uzskata 25-35 gramus šķiedrvielu dienā. Meklējot noderīgu vielu, kas samazinās “sliktā” holesterīna līmeni un pasargās no holesterīna plāksnītēm, iesaka pārtikā. Eksperte ir izveidojusi 7 produktu reitingu, kuros ir augsts šķiedrvielu saturs:
Makaronu izstrādājumi no rupja maluma miltiem.
“Ogļhidrātiem ir slikta reputācija, taču pilngraudu milti ir lielisks šķiedrvielu avots. Tās ir bagātas ar veselīgiem fitonutrientiem. Tas palīdz novērst dažādas slimības,” saka Teilors. “Izvēloties makaronus, dodiet priekšroku pilngraudu izstrādājumiem,” viņa iesaka.
Mieži.
“Mieži ir garšīgi un veselīgi graudaugi, kurus cilvēki neievēro,” saka veselīga uztura eksperte. – Mēģiniet miežus pievienot zupām, ēdieniem ar gaļu vai iecienītākajiem dārzeņiem. To vērtība daudzkārt palielināsies.
Zirņi.
“Pākšaugi ir ļoti vērtīgs kultūraugs. Tie ir viens no labākajiem olbaltumvielu un šķiedrvielu avotiem, kas palīdz cilvēkiem zaudēt svaru, vienlaikus sātinot uzturvielām. Zirņos ir daudz veselīgu šķiedrvielu, no kurām holesterīna plāksnītes baidās,” saka Teilors.
Ogas.
“Visas ogas ir labas, bet par šķiedrvielu rekordistēm tiek uzskatītas mellenes un avenes,” skaidro uztura speciāliste. – Svaigas ogas var būt dārgas, savukārt saldētas ogas, kas ir tikpat veselīgas, ir ekonomiskākas.”
Bumbieri.
“Tās ir fantastisks vērtīgu uzturvielu avots,” uzsver Teilors. – Salīdzinot ar daudziem citiem augļiem, bumbieros ir īpaši daudz šķīstošās šķiedrvielas, kas palēnina gremošanu un pazemina holesterīna līmeni.”
Briseles kāposti.
Lai iegūtu šķiedrvielas, produktu vāra vai cep. “Ikvienam, kurš cieš no paaugstināta holesterīna līmeņa un liekā svara, šis produkts steidzami jāiekļauj savā ēdienkartē. Tā būs vieglāk un ātrāk zaudēt svaru,” ziņoja uztura speciāliste.
Chia sēklas.
“Divas ēdamkarotes čia sēklu, kuru konsistence “sliktā” holesterīna līmeņa samazināšanas jautājumos ir pierādīta ar daudziem eksperimentiem, satur vienu trešdaļu no šķiedrvielu dienas normas, – sacīja izdevuma eksperte. – Iekļaujiet tās savā ēdienkartē, un jūs sapratīsiet, cik tās ir noderīgas,” ziņo pronews.gr.
Protams, tie nav visi šķiedrvielām bagātie pārtikas produkti. To var atrast arī lēcās, artišokos, bulgurā, žāvētās plūmēs, vīģēs, dateļās, ķirbjos, spinātos un auzās.