Gastronomija ir viena no tendencēm, kas nekad nestāv uz vietas. Katru gadu notiek pārmaiņas, kas nosaka kulinārijas tendences. Uz kādām tendencēm vajadzētu pievērst uzmanību? Mūsu rakstā ir apkopota aktuālākā informācija par produktiem un ēdieniem, kas būs vispieprasītākie 2023. gadā.
Vegānu pusdienas
Vegānisms ir diezgan populāra tendence uzturā, jo tas ne tikai nodrošina saprātīgu un ekoloģisku pārtikas izmantošanu, bet ir arī veselīga un pilnvērtīga uztura atslēga. Ja jūs domājat, ka runa ir tikai par augļiem un dārzeņiem, tas tā nebūt nav, jo ēdienu gatavošana ir tik tālu attīstījusies, ka var piedāvāt ne tikai sātīgas, bet arī barojošas maltītes, līdzīgi kā viss, ko esat pieraduši.
Piemēram, siera nūjiņas 2023. gadā tiks gatavotas no augu piena, nevis dzīvnieku piena kā līdz šim.
Aizvien lielāku popularitāti gūst arī “gaļas” vegāniskie ēdieni, piemēram:
- lēcas pīrādziņi;
- vegāniskās aunazirņu kraukšķi;
- pupiņu desas;
- cūkgaļas burgeri ar sēnēm kā gaļas aizstājēju,
- cepti īpašā melases marinādē.
Pat visnoturīgākais gaļas ēdājs ne vienmēr var pateikt, ka ēdienā nav gaļas. Kaloriju un garšas ziņā vegānu ēdienkarte ir ļoti barojoša un sātīga.
Fast casual
Ātrā ēdināšana ir atsevišķa niša kulinārijas jomā, kas ir ļoti populāra un izplatīta visās pasaules valstīs. 2023. gadā ātrās ēdināšanas restorānu īpašnieki savā ēdienkartē frī kartupeļus aizstāj ar ābolu šķēlītēm, burkānu nūjiņām vai dārzeņu salātiem. Burgeru maizītēs nedrīkst būt glutēna, konservantu un mākslīgo piedevu.
Dārza un dārzeņu
Viena no modes tendencēm, kas jau vairākus gadus ir vadošā, ir bioloģisko un dabīgo produktu izmantošana no saimniecībām. Šādā veidā jūsu maltītē būs sastāvdaļas, kas iegūtas tikai no dārza dobes, un tās būs bez pesticīdiem un herbicīdiem. Lai šo tendenci iekļautu savā ikdienā, ir pieejami daudzi veselīgas pārtikas veikali, kuros var atrast visu nepieciešamo, lai pagatavotu ne tikai modernu, bet arī bioloģisku ēdienu.
Fermentēti pārtikas produkti
Kas tad ir raudzēti pārtikas produkti un kāpēc tie ir tik populāri? Tie ir pārtikas produkti, kas ir bijuši pakļauti fermentācijas jeb tā sauktās raudzēšanas procesam. Tie ietver:
- tējas sēne;
- skābēti kāposti;
- žāvēti āboli;
- marinēti gurķi;
- kefīrs u. c.
Agrāk šī pārtikas pārstrādes metode nodrošināja tās ilgstošu uzglabāšanu, bet mūsdienās to izmanto, lai iegūtu daudzus fermentus un probiotikas, kas ir atbildīgas par normālu gremošanas sistēmas darbību. Turklāt minētie produkti spēj attīrīt organismu no smagajiem metāliem un toksiskajām vielām. Vai mūsu vidū ir daudz tējas sēņu cienītāju? Domāju, ka nē, bet kombucha skan daudz pievilcīgāk. Daži pat nezina, ka šis dzēriens ir tējas sēnes atvasinājums un ir arī šīs sezonas tendence.
Bezmugurkaulnieku olbaltumvielas
Olbaltumvielas ir atbildīgas par visiem dzīvībai svarīgajiem procesiem organismā. Kā zināms, lielākais olbaltumvielu daudzums ir gaļā. Taču ne visi ēd gaļu, un olbaltumvielām ir no kaut kurienes jānāk. Gastronomijas revolūcija ir alternatīva proteīna, kas iegūts no bezmugurkaulniekiem, ieviešana. Pirms jūs to apjautāt, aptuveni 2000 kukaiņu ir ēdami, un tie satur daudz neaizstājamās omega-3 taukskābes.
- gadā šefpavāru galvenais izaicinājums būs iemācīties gatavot daudzkomponentu ēdienus no bezmugurkaulniekiem. Pašlaik ir tikai saldumi konfekšu un cukurzīlīšu veidā.
Makaronu izstrādājumi uz augu bāzes
Nevienam nav jaunums, ka ierastie makaroni jau sen ir pagātne, jo, tiklīdz tiks ieviesti aunazirņu, ziedkāpostu vai cukini makaroni, gastronomija vairs nebūs tāda pati. Plānots, ka 2023. gadā makaronu saraksts tiks papildināts ar kabaču spageti un zaļo banānu nūdelēm.
Avokado bums
Avokado nav jaunums kulinārijā, taču eksperti apgalvo, ka 2023. gadā tie būs pieejami daudz vairāk iepakotos produktos, piemēram, čipsos un majonēzē. Avokado eļļā ir daudz beta-karotīna un omega-3, tāpēc tas ir veselīgāks risinājums jebkuram ēdienam.
Bezalkoholisko kokteiļu un dzērienu ar minimālu alkohola daudzumu tendence 2022. gadā ir pārspējusi visus rekordus, tāpēc arī šogad tā strauji uzņem apgriezienus. Atturība ir modē, un 2023. gadā No-Lo būs daudzu bāru un krogu ēdienkartē.
Piens bez piena
Augu izcelsmes piens gastronomijā tiek izmantots jau ilgu laiku. Lazdu riekstu piens, mandeļu piens, kokosriekstu piens, banānu piens, auzu piens, sojas piens un daudzi citi, bet šogad populārs ir kartupeļu piens! Absolūta tendence, kas ir pieejama jebkuram patērētājam, jo to var pagatavot pat mājās. Tā priekšrocība ir tā zemā cena, kā arī hipoalerģiskums.
Atgriezieties pie molekulārās virtuves
Agrāk molekulārā virtuve bija tik populāra, ka ar laiku tā pārstāja būt kaut kas neparasts. Eksperti uzskata, ka 2023. gadā tā atkal būs aktuāla, taču nedaudz citādā gaismā. Runa ir par to, ka īstas molekulārās virtuves ideja ir pārveidot standarta ēdienus par putām vai želeju, atdalot no produkta šķidrumu, sabiezinot to un izmantojot citus paņēmienus. Darbs ar tekstūrām ir trumpis piedurknē, kas var pārsteigt un pārvērst ēšanas pieredzi par īstu kulinārijas izrādi.
Kā redzat, 2023. gads solās būt interesants un atnesīs daudz pārmaiņu kulinārijas nozarē. Ikviens varēs atrast ēdienu vai produktu, kas būs pēc jūsu gaumes un padarīs jūs ne tikai modernu, bet arī veselīgu.
Avots: miridei