Ne labāk par transtaukskābēm: kāpēc cepšana ar sviestu ir bīstama tavam organismam?

Daudzi cilvēki izvairās no margarīna un transtaukskābju izmantošanas konditorejas izstrādājumos un maizes izstrādājumos un uzskata, ka līdzīgi produkti, kuru sastāvā ir sviests, ir veselīgi. Patiesībā no sviesta maizes izstrādājumos nevajadzētu gaidīt labumu. Lūk, kāpēc.

Mēs esam tendēti uzskatīt sviestu par panaceju un vainot margarīnu par nepatīkamo garšu vai nepatīkamo konditorejas izstrādājumu tekstūru. Vai citas modificētas augu eļļas, kuru potenciālā kaitīguma apraksts mums rada neērtības.

Patiesībā cepumi, maizītes un citi garšīgi sviesta produkti ir tikpat bīstami organismam. Un ne tikai lielā cukura un kaloriju satura dēļ! Sviestā ir daudz piesātināto taukskābju, kas var paaugstināt holesterīna līmeni asinīs un palielināt sirds un asinsvadu slimību risku.

Turklāt ir vēl viena svarīga nianse: sviesta kūpināšanas punkta apakšējā robeža ir 120 ⁰C, bet maizes izstrādājumi tiek gatavoti t~180-200 ⁰C temperatūrā. Šajā temperatūrā sviests sāk pārvērsties par kancerogēniem. Ne mazāk bīstami par tiem, kuru dēļ mēs baidāmies ēst margarīnu.

Tomēr tas nenozīmē, ka no uztura pilnībā jāizslēdz sviesta konditorejas izstrādājumi. Protams, sviests aukstā veidā ir visnoderīgākais: tas satur A, D, E un K vitamīnus, kas ir svarīgi organisma veselībai. Taču viss noslēpums ir mērenība. Neviens jums neaizliedz nedēļas nogales rītu sākt ar apetīti rosinošu kruasānu tieši no krāsns. Galvenais ir nesākt rītu šādā veidā 😉

Ja esat atklājis pareizrakstības kļūdu, lūdzu, paziņojiet mums, izvēloties šo tekstu un nospiežot Ctrl+Enter.

Related posts

4 pārtikas produkti, kurus nekad nevajadzētu ēst brokastīs

Ne novecojuši, bet veselīgākie – nekad vairs neizmetiet brūnu banānu

Kā saprast, ka ir pienācis laiks vērsties pie speciālista muguras lejasdaļā: vienkāršs triks no medicīniskās masāžas terapeitiem

Šī vietne izmanto sīkfailus, lai uzlabotu jūsu pieredzi. Mēs pieņemam, ka jūs ar to piekrītat, bet jūs varat atteikties, ja vēlaties. Lasīt vairāk