Ārsti apgalvo, ka vienas no piecām galvassāpēm cēlonis ir ēdiens. Tas ne vienmēr ir viens no klasiskajiem “sliktajiem” pārtikas produktiem. Tas vienkārši satur noteiktas sastāvdaļas, kas var izraisīt noteiktus procesus organismā un izraisīt galvassāpes.
Uztura speciāliste Svetlana Fuss par to pastāstīja savā Instagram lapā.
Kādi pārtikas produkti var izraisīt galvassāpes
“Galvassāpes var izraisīt dažādi faktori. Dažkārt tās ir stresa, miega trūkuma, noguruma vai izsalkuma rezultāts. Atsevišķu hormonu, īpaši estrogēna un progesterona, līmeņa izmaiņas izraisa un pastiprina galvassāpes – tas varētu izskaidrot, kāpēc tieši sievietes no tām cieš biežāk,” stāsta eksperte.
Aptuveni 20 % no visām galvassāpēm, tostarp migrēnas galvassāpēm, ir saistītas ar noteiktu pārtikas produktu lietošanu, saka Fuss.
“Dažiem cilvēkiem galvassāpes rodas ēšanas laikā vai pēc ēšanas. Tādā gadījumā jāpievērš uzmanība savam uzturam – iespējams, ēdiens satur sastāvdaļas, pret kurām esat jutīgs,” iesaka uztura speciālists.
Eksperts iesaka kārtot pārtikas dienasgrāmatu un tajā pierakstīt, pēc kura ēdiena jums sāp galva vai jūtaties slikti.
“Tas ļaus jums atklāt provocējošo produktu, samazināt tā daudzumu uzturā vai pilnībā to izslēgt. Uzmanīgi izlasiet informāciju uz etiķetes. Esiet veselīgi un sekojiet līdzi tam, ko ēdat,” saka Fuss.
Uztura speciāliste sniedza to pārtikas sastāvdaļu sarakstu, kas var izraisīt galvassāpes.
Biogēnie amīni
Vispazīstamākie no tiem ir histamīns un tiramīns. Daudzi no tiem ir sierā, raugā un tā produktos, desās, alū, vīnā, šokolādē, riekstos utt. Tāpēc, ja jūs ēdat, piemēram, Rokfora sieru vai fetas sieru kopā ar vīnu un pēc tam vēl gabaliņu šokolādes vai šokolādes desertu, varat sagaidīt galvassāpes.
Paturiet prātā, ka tiramīna daudzums pārtikā palielinās, ja tā ilgstoši tiek uzglabāta, un daudz tā ir novecojušā pārtikā.
Sulfīti
Tie ir konservanti, ko pievieno pārtikas produktiem, lai apturētu baktēriju augšanu. Tos var atrast vīnā, alū, žāvētos augļos, marmelādē, picā, čipsos, ievārījumos, jūras veltēs, pārstrādātā gaļā.
Šī sastāvdaļa var uzkrāties organismā, ja šādus produktus lieto bieži.
Aspartāms .
Šī sastāvdaļa ir sastopama saldinātās limonādēs, piemēram, Fanta dzērienos, Coca-Cola un citos dzērienos, košļājamajā gumijā un brokastu pārslās.
Mononātrija glutamāts
To izmanto kā pārtikas piedevu kūpinātu un desu izstrādājumu, dažādu konservētu pārtikas produktu, mērču, žāvētu garšvielu, krekeru un čipsu ražošanā. Mononātrija glutamāts var izraisīt smagu migrēnu. Āzijas pārtikas produkti nav laba izvēle cilvēkiem, kuri ir jutīgi pret glutamātu.
Nātrija nitrīts
Tas ir krāsviela, garšviela un konservants. Nātrija nitrīts ir gaļas konservu sarkanās krāsas stabilizators un aromatizētājs. Nitrīts ļoti bieži sastopams desās, gaļas konservos, kūpinātās un vārītās desās, kūpinātās zivīs, bekonā un šķiņķī.
Kofeīns
Kofeīns var izraisīt stipras galvassāpes. Kafija, stipra tēja un enerģijas dzērieni satur daudz kofeīna. Dzerot 2-3 porcijas dienā, ievērojami palielinās galvassāpju risks.