Latvijā 2023.gada pirmajā pusgadā siera ražošana palielinājusies par 15,2% un sasniegusi 29 220 tonnu, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.
Šī gada pirmajā pusgadā saražots par 3860 tonnu vairāk siera nekā 2022.gada pirmajā pusgadā, kad saražotas 25 360 tonnas siera.
Vienlaikus pārtikas piena ražošanas apmēri palielinājušies par 24,3%. Ja pērn 2022.gada pirmajos sešos mēnešos saražoja 15 120 tonnu pārtikas piena, tad šogad – 18 790 tonnas.
Tikmēr krējums saražots 13 370 tonnu apmērā, kas ir par 0,6% mazāk nekā pērn, kad pirmajos sešos mēnešos saražoja 13 450 tonnu krējuma.
Savukārt sviesta ražošana, salīdzinot ar 2022.gada atbilstošo periodu, šī gada pirmajos sešos mēnešos palielinājās par 34,6% un sasniedza 1830 tonnu. 20Pērn pirmajā pusgadā saražoja 1360 tonnu sviesta.
Biedrības “Siera klubs” vadītāja Vanda Davidanova aģentūrai LETA sacīja, ka gads nozarei varētu noslēgties ļoti veiksmīgi, ja vien saglabāsies uzņēmumu griba un darba spars.
Kāpumu siera ražošanā viņa skaidroja ar to, ka pēc ziemas dārgajām cenām nozarei sākās “uzrāviens” – samazinājās piena cena, veikalos ik pa laikam parādījās atlaides, kā arī kāpa pircēju pieprasījums.
Tāpat Davidanova norādīja, ka būtiska nozīme rezultātiem ir uzņēmumu darbība eksporta tirgos.
Biedrība “Siera klubs” dibināta 2002.gadā. Biedrība apvieno siera ražotājus.