Skaistumkopšanas un veselības produkti zem kājām: kādas ir matu puķu un pieneņu priekšrocības veselībai?

Siltākajos mēnešos populārs veids, kā saglabāt veselību un labsajūtu, ir dabīgie līdzekļi – tas, kas aug zem jūsu kājām vai jūsu dārzā. Mēs jums pastāstīsim, kā izmantot sakņu dārzeņus, pienenes, rabarberus un nātres, lai saglabātu savu jaunību.

Fizioterapeite un uztura speciāliste Tatjana Ponomareva norāda, ka pienenes, nātres un rabarberi ir veselīgi.

Kādēļ ir noderīgas nātres un kā tās lietot?

Jauni augi satur karotīnu un karotinoīdus, kuru ir vairāk nātrēs nekā burkānos. Nātrēs ir arī daudz vitamīnu, piemēram, askorbīnu, B vitamīna un K vitamīna, hlorofila, tanīnu, flavonoīdu, fitoncīdu un organisko skābju. Nātrēs ir augsts dzelzs, mangāna, sēra, vara, silīcija, bora, niķeļa, titāna, kālija un kalcija saturs.

Nātres novāc maijā vai jūnija sākumā. Šajā laikā tās stublāji un lapas ir mīkstākas, tajās ir maksimālais barības vielu daudzums. Tam piemīt arī pretiekaisuma iedarbība.

Lai iegūtu maksimālu labumu, jālieto svaigas lapas. Pēc skalošanas un iemērkšanas verdošā ūdenī tās pievieno salātiem, omletēm, pankūkām vai zupām. Gatavojot karstu ēdienu, pievienojiet garšaugu tuvāk vārīšanai, lai tas labāk saglabātu uzturvielas.

No garšauga var pagatavot arī novārījumus un uzlējumus, lai stiprinātu matus. Šie līdzekļi var palīdzēt tiem, kam ir pārmērīgi taukaini mati vai matu izkrišana. No jaunām nātrēm var pagatavot sejas maskas un losjonus, kas satur spirtu. Tās ir noderīgas, lai cīnītos ar pūtītēm un iekaisumiem. Svaigu nātru maska balina vasaras raibumus un pigmenta plankumus. Šim nolūkam piemērots ir arī toniks vai ledus pakete. Lai pagatavotu ledu, smalki sagrieztas nātres pārlej ar verdošu ūdeni, pēc 2-3 stundām izkāš un izspiež mīkstumu, ielej formiņās un sasaldē. Ja šo ledu no rīta noslaucīs pa seju, āda būs mitrināta, piesātināta ar barības vielām un bez paplašinātām porām.

Kādi ir nātru draudi. Tās var apdedzināt rokas skudrskābes un histamīnam līdzīgo vielu dēļ. Ar dadzeni jārīkojas piesardzīgi: tas var izraisīt nopietnas sekas – līdz pat anafilaktiskam šokam -, ja nonāk saskarē ar ādu. Nelietojiet nātri, ja ir individuāla nepanesība un nosliece uz trombu veidošanos – tas īpaši attiecas uz tiem, kuri lieto antikoagulantus, cieš no tromboflebīta. Uzmanīgām jābūt arī grūtniecēm un personām, kas slimo ar akmeņu un urīnakmeņu slimību.

Kā pienene ir noderīga

Šī auga sakne satur gandrīz ceturtdaļu inulīna, kas ir prebiotika, kurš aktivizē kuņģa un zarnu trakta darbību. Pieneņpiene ir pilna ar antioksidantiem, tanīniem un sveķiem, minerālsāļiem (īpaši kāliju), steroīdiem, holīnu un A, B1, C, D vitamīniem. Pienene satur sveķus, gaistošās eļļas un flavonoīdus, kā arī organiskās skābes.

Tā ir pazīstama ar žultsdzenošu, atkrēpošanas, pretdrudža, pretparazītu, caurejas, pretiekaisuma, diaforētisku, nomierinošu, spazmolītisku un vieglu nomierinošu iedarbību.

No pienenes gatavo uzlējumus, novārījumus, uzlējumus un ziedes. Ziedi satur karotinoīdus, gaistošās eļļas, inulīnu, triterpēnu spirtu, tanīnus, gumiju, vitamīnus un minerālsāļus. Nereti no šī auga gatavo ievārījumu. Tomēr karsēšana un cukura pievienošana ievērojami samazina tā lietderību. Pieneņu sakņu dzēriens var būt laba alternatīva kafijai. Novārījumi un novārījumi jālieto pirms ēdienreizēm kā dzemdes dzemdes dziedinošs līdzeklis. Jaunas pieneņu lapas palīdz stimulēt kuņģa un zarnu trakta darbību, labāk uzsūcas barības vielas. Kompresi palīdz locītavu traumu gadījumā (parasti izmanto pieneņu spirta tinktūru). Pieneņpiene ir kontrindicēta, ja ir individuāla nepanesība, žultspūšļa vai nierakmeņu veidošanās, gastrīts, čūla, tieksme uz caureju.

Kā noder rabarberi

Pārtikā lieto jaunas rabarberu lapas, kā arī biezus, garus, sulīgus stublājus. Augstā ābolskābes un citronskābes satura dēļ tiem ir patīkama, skāba un atsvaidzinoša garša. Lapu galotnēs ir daudz ogļhidrātu, C, B un PP vitamīnu, karotīna, pektīna un kālija, fosfora un magnija sāļu. Rabarberi satur arī šķiedrvielas un A un K vitamīnus.

Lielā organisko skābju daudzuma dēļ, kas veicina akmeņu veidošanos urīnā, žultspūslī un nierēs, nevajadzētu ļaunprātīgi lietot šo augu. No rabarberiem vajadzētu atturēties žultsakmeņu, urīnakmeņu un podagras slimniekiem. Piesardzība jāievēro arī tad, ja Jums ir nosliece uz asiņošanu.

Rabarberi kosmetoloģijā. Noderīgs novārījums blondiem matiem. Tas stiprina un baro matus, piešķir tiem “salmu” nokrāsu. Apmēram 30 g sausu rabarberu sakņu pārlej ar glāzi auksta ūdens, vāra 15-20 minūtes, maisot. Pēc tam atdzesē un ieziež izmazgātos matos.

Rabarberu toniks problemātiskai ādai palīdzēs izgaismot pigmenta plankumus, atbrīvoties no izsitumiem uz ādas. Viņa pagatavošanai svaigu rabarberu kātiņus smalki sagriež, pārlej ar glāzi verdoša ūdens, pārklāj un uzkarsē 2-3 stundas. Tad pārtecina, pievieno ēdamkaroti medus. Ar šo toniku ādu noslauka divas reizes dienā. Uzglabāt toniku ledusskapī līdz 5 dienām.

Kādas ir biešu galotņu priekšrocības?

Bietes satur askorbīnskābi, PP, A, B grupas vitamīnus, folskābi. Augs satur bioflavonoīdus un aminoskābes, ko cilvēka organisms neražo. Vērtīgākās ir valīns, lizīns, histidīns, betaīns un arginīns. Biešu galotnēs ir arī daudz organisko skābju (ābolskābe, citronskābe, skābeņskābe), dabīgo cukuru, šķiedrvielu un augu šķiedru. Minerālvielu sastāvā ir sērs, kalcijs, nātrijs, mangāns, varš, cēzijs, magnijs, cinks, kobalts, fosfors, kālijs, dzelzs un jods. Tajā pašā laikā kaloriju vērtība nepārsniedz 20 kalorijas uz 100 g. Tāpēc biešu lapas ir labas uzturā tiem, kas vēlas zaudēt svaru. Bietes lapas ir kontrindicētas, ja ir nosliece uz caureju, ja saasinājušās urīnpūšļa un nieru slimības, kā arī nav vērts riskēt ar hepatītu, podagru vai zemu asinsspiedienu.

Ārstnieciskos nolūkos vilkābeles lieto, ja ir novājināts zarnu trakts un bieži aizcietējumi. Sagatavo uzlējumu: sasmalcina 20 g lapu un aplej ar glāzi verdoša ūdens, atdzesē. Visu iegūto uzlējumu pēc tam lieto 4 devās 24 stundu laikā. Lai mīkstinātu tulznas un novērstu papēžu plaisāšanu, lieto svaigu biešu lapu sulu. Samērcē tajā drānu un uzklāj to kā kompresi uz nakti.

Kādas ir redīsu galotņu priekšrocības

Redīsu galotnēm ir pikanta garša un nedaudz rūgta garša – tās ir pazīstamas ar savām vieglajām dzemdes dzemdes dzenošām īpašībām. Šie zaļumi satur askorbīnskābi, kas svarīga imunitātei un asinsvadu veselībai, folskābi (svarīga smadzeņu un nervu sistēmas darbībai), B1 un B2 vitamīnu (regulē cukura līmeni asinīs), PP vitamīnu (uztur normālu holesterīna līmeni), kalciju (kauliem), kāliju (stiprina sirdi), dzelzi (novērš anēmiju). Ārsti neiesaka ēst redīsu galotnes akūtu kuņģa un zarnu darbības traucējumu gadījumā, kā arī tiem, kam ir nosliece uz žultsakmeņu veidošanos.

Kādas ir burkānu galotņu priekšrocības

Burkānu galotnes ieteicams ēst neapstrādātas, tās var pievienot salātiem un kokteiļiem, lai no tām iegūtu maksimālu labumu. Svaigos burkānos ir daudz šķiedrvielu, antioksidantu, C, E un K vitamīnu un minerālvielu, piemēram, kalcija, magnija, fosfora, hroma un kālija.

Pateicoties spēcīgajam sastāvam, burkāni palīdz sirds un asinsrites sistēmai, tāpēc tie ir noderīgi cilvēkiem ar noslieci uz hipertensiju un sirds slimībām. Tautas medicīnā to lieto kā līdzekli pret nierakmeņu veidošanos, kā caurejas līdzekli un diurētisku līdzekli.

Kosmetoloģijā burkānu galotnes izmanto antibakteriālu un barojošu masku pagatavošanai. Tos izmanto, lai atbrīvotos no izsitumiem un taukaina spīduma.

Ja esat atklājis pareizrakstības kļūdu, lūdzu, paziņojiet mums, izvēloties šo tekstu un nospiežot Ctrl+Enter.

Related posts

Šokolādes nagi: 5 stilīgas manikīra idejas rudens “dārgākajā” tonī

Deep nude: 5 mierīgi toņi vasaras pedikīram, kas sader ar atvērtiem apaviem

Mandeles glazūrā: 5 “dārgas” manikīra idejas sievišķīgākai nagu formai

Šī vietne izmanto sīkfailus, lai uzlabotu jūsu pieredzi. Mēs pieņemam, ka jūs ar to piekrītat, bet jūs varat atteikties, ja vēlaties. Lasīt vairāk