Daži cilvēki pirms ēdiena gatavošanas mazgā jēlu gaļu, uzskatot, ka tā tiek nomazgāti patogēni. Taču patiesībā ir tieši pretēji.
Mēs mazgājam lielāko daļu pārtikas veikalā, jo nezinām, cik netīras ir bijušas mūsu rokas. Neapstrādāta gaļa ir diezgan bīstama cilvēkam – tajā labi jūtas patogēnās baktērijas un bīstamie parazīti. Tāpēc, ja esat pieskāries šādam gabalam, labāk nomazgājiet rokas, pirms pieskaraties kam citam virtuvē.
Bet, ja gaļa ir tik netīra, varbūt ir vērts to nomazgāt pirms gatavošanas? Varbūt tas kaut kādā veidā pasargātu sevi? Patiesībā saskaņā ar Apvienotās Karalistes Nacionālā veselības dienesta datiem šāds pasākums var tikai palielināt risku saslimt ar zarnu infekciju.
Runa ir par to, ka, mazgājot produktu zem ūdens, šļakatas no tā atlec. Daži pilieni ir tik mazi, ka ar neapbruņotu aci tos ir gandrīz neiespējami pamanīt. Un tie atlec ne tikai no izlietnes sieniņām – ūdens pilieni var izplatīties līdz pat 50 cm attālumā no gaļas gabala katrā virzienā. Tajā pašā laikā tie var saturēt patogēnas baktērijas.
Ja jūs pieskarasit virsmai, uz kuras nokļuvuši šādi pilieni, pastāv risks inficēties ar zarnu infekciju, jo mēs nepārtraukti vai nu paņemam ēdienu, vai arī ar rokām pieskaramies sejai. Visbiežāk sastopamā patogēno baktēriju ģints, ko var uzņemt šādā veidā, ir Campylobacter.
Nesenie pētījumi liecina, ka vairāk nekā 50 % Apvienotajā Karalistē pārdotās vistas gaļas satur šīs baktērijas. Saindēšanās ar šiem mikroorganismiem var izraisīt sāpes vēderā, stipru caureju un dažkārt vemšanu.