Vieglāk nekā tvaicētas bietes. Šis dārzenis pazemina asinsspiedienu un konkurē ar Viagru

Ar šo terminu apzīmē īpaši veselīgu pārtiku, kas satur veselībai svarīgas sastāvdaļas un ir pienācīgi dozētas. Dažkārt šādu superproduktu efektivitāti salīdzina ar zālēm.

Gan caurejas, gan stiprinošs līdzeklis

Šajā ziņā bietes jau sen konkurē ar daudziem caurejas līdzekļiem. Protams, ir par viņu spēcīgākas zāles. Taču mērenu aizcietējumu gadījumā vai ar noslieci uz tiem parastās bietes var uzskatīt par optimālo līdzekli, kas apvieno efektivitāti un drošību.

Tomēr tagad bietes tiek salīdzinātas ar medikamentiem citu slimību ārstēšanai. Jau 2008. gadā, tas ir, pirms nedaudz vairāk nekā 10 gadiem, tika konstatēts, ka tā spēj pazemināt asinsspiedienu. Un tagad no visiem produktiem tā, iespējams, ir visefektīvākais līdzeklis pret hipertensiju. Pētījumu laikā 250 ml biešu sulas dienā faktiski samazināja asinsspiedienu pacientiem ar hipertensiju (spiediens 130-140/85-90 mmHg). Turklāt biešu sulai bija kompleksa iedarbība: tā ne tikai samazināja asinsspiedienu, bet arī padarīja asinsvadus elastīgākus un vājināja iekaisuma komponentu. Pateicoties tam, tika kavēta turpmāka hipertensijas un aterosklerozes attīstība.

Zinātnieki salīdzināja divu veidu sulas – no svaigām un vārītām bietēm. Ietekme bija vērojama abās, taču neapstrādātai sulai bija nedaudz spēcīgāka iedarbība. Tāpēc bietes un to sula jāiekļauj uzturā jau hipertensijas sākumā, kad vēl nav nozīmēti medikamenti, un pēc tam, kad nozīmēta pastāvīga ārstēšana ar zālēm. Ideālā deva – no 250 līdz 500 ml sulas dienā 1-2 reizēs.

Pateicoties kam bietes samazina asinsspiedienu? Tas viss ir saistīts tieši ar nitrātiem, kas mūs biedē jau daudzus gadus. Bietes, nevis arbūzi un āboli, kā saka reklāmā, ir absolūts čempions to saturā. Tieši nitrāti ir tie, kas atslābina un aizsargā asinsvadus. Jau ir pierādīts, ka tie ir labvēlīgi, un tiem piedēvētais kaitējums ir mītisks.

Saistībā ar šiem nitrātiem ir vērts atcerēties, ka senajā Romā bietes tika uzskatītas par afrodiziaku. Pārsteidzoši, bet pēdējos gados tas ir apstiprinājies. No nitrātiem organismā veidojas slāpekļa oksīds. Un patiesībā tieši šīs vielas saturu palielina Viagra un līdzīgi medikamenti: tieši slāpekļa oksīds palīdz vīriešiem saglabāt “slavu” seksa laikā. Tāpēc bietes ne tikai atslābina, bet arī stiprina. Lai gan ne tik spēcīgi kā Viagra, tomēr tā spēlē savu lomu šajā svarīgajā jautājumā. Starp citu, vīriešiem, kuri lieto Viagru, bietes labāk nelietot ļaunprātīgi. Var rasties slāpekļa oksīda “pārdozēšana”, kas ievērojami palielina blakusparādību risku.

Vēl viens nitrātu paradokss ir dopinga iedarbība. Sporta medicīnas speciālisti ir pierādījuši, ka biešu sula palielina fizisko aktivitāti un uzlabo sniegumu. Piemēram, pateicoties tai, riteņbraucēji 4 kilometru distancē ieguva 11 sekundes, bet 16 kilometru distancē – 45 sekundes. Elastīgie asinsvadi plūda labāk un lielākā daudzumā, skābekļa trūkums distancē bija mazāks un izturība lielāka.

Tāds pats efekts palīdz arī tiem, kuri jau sen ir pārtraukuši sportot, – cilvēkiem ar asinsvadu un elpošanas nepietiekamību. Viņi sāk mazāk ciest no skābekļa trūkuma. Un asinsrites uzlabošanās smadzenēs pasargā no senilās demences (plānprātības). Īsāk sakot, ar asinsvadiem saistītām problēmām bietes ir universāls produkts un zāles.

Betanīns un betaīns

Taču ar to vien bietes priekšrocības nebeidzas. Tai ir svarīgākās sastāvdaļas ar līdzīgu nosaukumu – betaīns un betanīns. Tie savu nosaukumu ieguvuši no bietes, latīņu valodā to sauc par “Beta vulgaris” – parastā bietes. Betanīni ir līdzīgu vielu grupa, kas piešķir bietēm sarkanīgi violetu krāsu. Tos izmanto kā krāsvielas pārtikas rūpniecībā. Taču nesen kļuva zināms, ka tie ir arī spēcīgi antioksidanti, kas neitralizē brīvos radikāļus, kuri visur, kur vien iespējams, kaitē mūsu organismam: paātrina novecošanos, stimulē aterosklerozes attīstību un, izraisot mutācijas gēnos, veicina vēža attīstību. To visu un novērš betanīni. Pateicoties tiem, biešu sulai ir spēcīgāka antioksidanta aktivitāte nekā granātābolu, dzērveņu, ābolu, tomātu, apelsīnu, burkānu un citām daudzām citām noderīgām dabas dāvanām.

Tiesa, betanīni bieži ir viltus trauksmes cēlonis. Dažiem cilvēkiem (12-14%) tie iekrāso urīnu un izkārnījumus sarkanā krāsā. Daudzi cilvēki to sajauc ar asinīm un panikā domā, ka viņiem ir vēzis: asinis urīnā ir galvenais urīnpūšļa audzēja simptoms, bet izkārnījumos – taisnās vai resnās zarnas audzēja simptoms. Patiesībā viņi tikko ir ēduši vinegretu vai citu biešu ēdienu. Taču arī šādos gadījumos šis sakņu dārzenis dara savu labo darbu. Ir pētījumi, kas liecina, ka betanīns, kas atrodas resnajā zarnā, novērš vēža attīstību tajā.

Betaīns ir pavisam cits stāsts. Daba šo molekulu ir padarījusi par vienu no galvenajām molekulām reakcijās, kas neitralizē toksīnus mūsu organismā. Un šajās sarežģītajās bioķīmiskajās reakcijās betaīns parādās dažādos veidos, darot daudz laba.

Viena glāze?

Bietēs nav daudz vitamīnu, un lielākā daļa no tiem ir nelielās devās. Taču ir izņēmums. Tā ir bagāta ar vienu no retākajiem un svarīgākajiem vitamīniem – folskābi. Tās trūkums sievietes organismā ieņemšanas un grūtniecības laikā ir saistīts ar nopietnām augļa kroplībām. Tā aizsargā arī pret aterosklerozi, vēzi un principā sniedz daudz priekšrocību. 100 gramos biešu ir 27 % no folskābes dienas devas. Mikroelements mangāns tādā pašā daudzumā bietēs ir 16 % no DNP, un tas arī ir daudz. Tas ir ļoti svarīgs pareizai kaulu sistēmas attīstībai bērniem, ietilpst daudzu galveno enzīmu sastāvā, un sievietēm ar tā trūkumu ir neauglība. Pārējo vitamīnu un minerālvielu devas ir mazākas par 8 % no DNP. Taču tas nemazina biešu lietderību.

Vai esat pamanījuši, ka biešu priekšrocības parasti tiek pētītas sulas veidā? Taču tas nenozīmē, ka tā ir nelietderīga citos ēdienos. Vienkārši sula, pirmkārt, ir ērtāka pētījumiem. Otrkārt, tā ir ideāli piemērota regulārai ikdienas lietošanai. Treškārt, sulas pagatavošanā tiek izmantots daudz biešu, tāpēc tajās ir vairāk aktīvo vielu. Diemžēl biešu sula jeb biešu sula pie mums nav īpaši populāra. Taču ir vērts to iemīlēt un iegādāties. Un vēl labāk ir to pagatavot pašam. Garšas un pat ieguvumu dēļ tā lieliski der sajaukta dažādās proporcijās ar tomātu, gurķu, burkānu, ābolu, apelsīnu, ananāsu u. c. sulām. Eksperimentējiet: varat pievienot ingveru, garšvielas, piparus, ledu, seleriju kātiņi ir lieliska uzkoda.

Ja esat atklājis pareizrakstības kļūdu, lūdzu, paziņojiet mums, izvēloties šo tekstu un nospiežot Ctrl+Enter.

Related posts

Barista pats: ko pievienot kafijai, lai uzlabotu garšu

Vitamīni un kafija: 5 kombinācijas, kas noliegs visas priekšrocības

Kā atbrīvoties no punduriem, kas parādījušies istabas ziedos?

Šī vietne izmanto sīkfailus, lai uzlabotu jūsu pieredzi. Mēs pieņemam, ka jūs ar to piekrītat, bet jūs varat atteikties, ja vēlaties. Lasīt vairāk