Home » Izvarotāju no Latvijas atbrīvos no cietuma Igaunijā. Kāpēc?

Izvarotāju no Latvijas atbrīvos no cietuma Igaunijā. Kāpēc?

no EDGARS AUZIŅŠ
0 Komentāri Ziedot

“Es neticu brīnumainām pārmaiņām, ne jau šā cilvēka gadījumā. Tas sabiedrībai ir pārāk bīstami,” raidījumā “Kuuuurija” sērijveida izvarotāju, Latvijas pilsoni Guntaru Kaziku apraksta pirms 18 gadiem pazudušās, tobrīd 17 gadus vecās Reili tuvinieks. Viņš un daudzi Reili tuvinieki, neskatoties uz divu tiesu instanču lēmumu, domā, ka Reili pazušanā ir iesaistīts tieši Kaziks.

Kazika kriminālā pagātne

Kaziku bez šaubām var saukt par brutālu noziedznieku. 1991. gada 9. martā vīrietis kopā ar savu pudelesbrāli izvaroja sievieti, kura kopā ar viņiem brauca taksometrā. Tiesas dokumentos rakstīts, ka Kaziks līdzpaņemto nazi pielika sievietei pie kakla un šoferim pieprasīja apstādināt auto. Viņš upurei lika izģērbties un mēģināja ar viņu stāties dzimumattiecībās, taču erekcijas neiestāšanās dēļ tas neizdevās.

Kaziks tobrīd bija 24 gadus vecs, un viņu notiesāja par grupveida izvarošanu.

Pēc četriem gadiem, kādā 1995. gada augusta naktī, Kaziks pie veikala Pērnavā uzbruka citai sievietei, iesitot viņai pa galvu ar tukšu alus pudeli. “Viņš sievietei pielika nazi pie rīkles, iesita pa seju un aizvilka uz tuvējo dārzu, kur nedabiskā veidā pašapmierinājās,” pirms gandrīz 20 gadiem pastrādāto noziegumu aprakstīja raidījuma vadītāja Katrīna Lusta. Kaziks tiesā savu vainu neatzina.

2000. gadā Kaziks atkal uzbruka sievietei, žņaudzot no mugurpuses ar metāla ķēdi, līdz viņa zaudēja samaņu. Pēc tam viņš aizvilka viņu aiz attāla krūma un nozaga viņas rotaslietas. Pēc divām nedēļām Kaziks uzbruka citai sievietei.

“Lai arī Kaziks tika pieķerts un sodīts, viņu bieži priekšlaicīgi atbrīvoja no cietuma, un drīz vien viņš pastrādāja nākamos noziegumus,” sērijveida izvarotāja darbības apraksta Lusta.

Vairākkārt ieslodzīts par izvarošanu

2006. gadā Kaziks atkal uzbrucis. Vīrietis ir cieši saistīts ar 17 gadus vecās Reili pazušanu 14. februāra vakarā. Kā norādīts apsūdzībā, kopš 2005. gada decembra Kaziks ar sludinājumiem laikrakstos meklējis auklīti savai piecus gadus vecajai meitai, kuras viņam patiesībā nebija.

Tiesas dokumentos teikts, ka sludinājumu mērķis bija sazināties ar jaunām sievietēm. Kaziks auklei solījis maksāt 3500 kronas mēnesī. Uz sludinājumu atsaukusies arī Reili, Kaziks ar viņu sazinājies. Tiek uzskatīts, ka liktenīgajā 14. februārī, ap pulksten pussešiem vakarā, Kaziks Tartu autoostā ievilināja Reili autobusā uz Elvu.

Par darba piedāvājumu Reili pastāstīja arī ģimenei, kas gan ieteica to neņemt. “Daudzi viņu brīdināja, ka tas ir aizdomīgi, jo kurš gan auklītei piedāvā fiksētu algu. Tā joprojām ir stundas likme.”

“Viņš darbā bija mierīgs. Parasts strādnieks. Viņš bieži runāja pa telefonu,” stāsta Kazika bijušais kolēģis.

Reili, kura dienu pirms pazušanas satika Kaziku universālveikalā Tartu, saviem tuviniekiem sacīja, ka satraukumam nav pamata. Reili tuvs draugs meitenes teikto atstāsta šādi: “Viņa teica vecmāmiņai un mātei: kāpēc jūs uztraucaties, jūs zināt, ka es varu pastāvēt par sevi un aizsargāt sevi.”

Pazudusī Reili Huika.
Pazudusī Reili Huika. Foto: No privātā arhīva

Lai gan tiesas procesa laikā tika demonstrēti novērošanas kameras fiksētie kadri no brīža, kad Reili un Kaziks satiekas universālveikalā, noziedznieks savās liecībās apgalvoja, ka meiteni nepazīst. “Šīs meitenes vārds man neko neizsaka,” teicis Kaziks.

Viņš atzinis, ka sazinājies ar vienu no meitenēm, taču tielējies: “Es nezinu, vai tā meitene bija Reili vai nebija.” Kaziks arī apgalvoja, ka atceras tikšanos Tartu universālveikalā, taču neatceroties, kāpēc un par ko viņi runāja. Kazikam tolaik bijušas vairākas īsziņu sarakstes ar dažādām meitenēm.

Tā paša gada pavasarī Kaziks tika atbrīvots.

“Pirms Reili pazušanas viņš tikko bija atbrīvots no cietuma, kur nonāca par izvarošanu, tomēr viņš atkal pastrādāja noziegumus un atkal nonāca aiz restēm,” raidījumam “Kuuuurija” stāsta Reili bijušais draugs. Baidoties no bēdīgi slavenā Kazika un vēloties aizsargāt savu ģimeni, jaunietes mīļotais šovā paliek anonīms.

Nepagāja ilgs laiks līdz Kazika nākamajam noziegumam. 2009. gada oktobrī Kaziku Tallinas lidostā satika kāda sieviete. “Viņš vairākkārt orāli izvaroja upuri un draudēja: ja sieviete viņam pretosies, viņa paliks mežā uz visiem laikiem,” norādīts tiesas materiālos.

Kaziks pašlaik uzturas atvērtā cietumā un dodas pastaigās.
Kaziks pašlaik uzturas atvērtā cietumā un dodas pastaigās. Foto: Ekrānuzņēmums no raidījuma “Kuuuurija”

Dažas nedēļas vēlāk viņš to pašu nodara citai sievietei. Novembrī dažu dienu laikā Kaziks uzņēmis vēl divas stopētājas un vardarbīgi piespiedis viņas nodarboties ar seksu. 

Visas Kazika upures bija gados jaunas, divas no viņām nepilngadīgas: 14, 16, 18 un 21 gadu vecas.

Par pēdējām četrām izvarošanām Kazikam tika piespriests 15 gadu cietumsods. Kazika atbrīvošana paredzēta šī gada novembrī. “Nedrīkst tādam dot vēl vienu iespēju,” saka kāds pirms 18 gadiem pazudušās Reili radinieks.

Ģimene nezaudē cerību

Liktenīgajā 2006. gada februāra vakarā Kaziks kopā ar kolēģi, ar kuru strādāja celtniecības uzņēmumā, devās uz Elvu. “Es viņu aizvedu tikai uz Elvas dzelzceļa staciju,” kolēģis atzina raidījuma “Kuuuurija” vadītājai. “Nu, viņš tur vienmēr kāpa autobusā.”

“Igaunijas policija tobrīd arī pārāk aktīvi nerīkojās,” par meitenes pazušanas izmeklēšanu stāsta Reili tuvinieks.

Kur Kaziks devās tālāk – vai uz mājām vai kur citur -, nav skaidrs līdz pat šodienai. Kaziks izmeklētājiem pats apgalvoja, ka braucis uz mājām Hellenurmē un ar tādu auto, kas līdz pat šim brīdim nav ticis atrasts. Saskaņā ar Reili tuvinieka teikto, Kaziks varēja no auto atbrīvoties vēlāk, jo par policijas aizdomās turēto kļuva vien pāris mēnešus pēc meitenes meklēšanas izsludināšanas.

“Pēc pāris mēnešiem [Kaziks – red.] nokļuva izmeklēšanas redzeslokā. Taču arī Igaunijas policija tobrīd pārāk aktīvi nerīkojās,” raidījumā minēja Reili tuvinieks. “Tika uzskatīts, ka viņa ir aizbēgusi. Pat viņas ģimene tika vainota. Līdz viņam [Kazikam – red] nonāca vēlāk, kas nozīmē, ka viņam bija laiks paslēpt auto.”

Pēc Reili tuvinieka teiktā, ģimene uzreiz pēc meitenes pazušanas norādījusi uz Kaziku kā iespējamo vainīgo. “Policija sacīja, ka viņa bija jauna un daudz ballējās. Viņa tiešām varēja daudz apmeklēt ballītes, bet nekad neaizgāja, ģimenei nepasakot, kur dodas. Pārāk vēlu tika sākta izmeklēšana.”

Kaziks kā aizdomās turamais tika aizturēts tikai 2. martā, pēc pusotra mēneša.

“Viņš darbā bija mierīgs. Parasts strādnieks. Viņš bieži runāja pa telefonu,” Kaziku raksturoja kāds bijušais kolēģis.

Foto: Ekrānuzņēmums no raidījuma “Kuuuurija”

Reili ģimene tic, ka kādu dienu lieta tiks atrisināta. “Acīmredzot tas, ka viņa iestājās par sevi un neļāva sev nodarīt pāri, nospēlēja liktenīgu lomu,” raidījumam teica Reili tuvinieks.

Tāpat kā Reili radinieki, arī 19 gadus vecā Māras ģimene gaida atbildes. Proti, Māra 2007. gada vasarā pazuda Pērnavas pludmalē un lieta joprojām nav atrisināta. Turklāt “Kuuuurija” minēts, ka Kaziks tajā laikā bija brīvībā.

Katrīna Lusta raidījumā vairākkārt uzsver, ka nevienu nevar vainot un Kazika saistība ar Reili pazušanu ir lielākoties hipotētiska. Lusta piebilst: “Tomēr tie ir neatrisināti stāsti un kaut kur atrodas kāds noziedznieks, kurš ir atbildīgs par šo meiteņu dzīvībām.”

Kā minēts iepriekš, Kaziks šobrīd atrodas atvērtā tipa cietumā. “Atvērtā cietuma mērķis ir dot ieslodzītajiem iespēju pamazām pierast pie normālas dzīves sabiedrībā,” norāda Tieslietu ministrijas komunikācijas speciāliste Alīna Podužkina. Tieslietu ministrija nevarēja publicēt informāciju par Kaziku, tas ir, konkrētu personu, un informāciju par soda izciešanu.

“Sabiedrībai nevajadzētu aizmirst šādu cilvēku, manuprāt, viņš pārāk reti bijis redzams,” noslēgumā sacīja Reili tuvinieks.

Ja esat atklājis pareizrakstības kļūdu, lūdzu, paziņojiet mums, izvēloties šo tekstu un nospiežot Ctrl+Enter.

Jums var arī patikt

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Šī vietne izmanto sīkfailus, lai uzlabotu jūsu pieredzi. Mēs pieņemam, ka jūs ar to piekrītat, bet jūs varat atteikties, ja vēlaties. Pieņemt Lasīt vairāk

Konfidencialitātes un sīkdatņu politika
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

BALTIJASZINAS MEDIJU NAMS 2024 Visas tiesības aizsargātas.