Home » 97 % vecāku pieļauj šo kļūdu, ejot kopā ar bērnu

97 % vecāku pieļauj šo kļūdu, ejot kopā ar bērnu

no EDGARS AUZIŅŠ
0 Komentāri Ziedot

Karstums ir liela problēma ne tik daudz pieaugušajiem, cik viņu bērniem, raksta The Sun.

Jau ir konstatēts, ka bērna pārkaršana var izraisīt SIDS (pēkšņas zīdaiņu nāves sindromu). Tāpēc vecāki cenšas pas pastaigu laikā pasargāt savus bērnus no saules, pārklājot ratiņus ar segu vai plānu marles pārsēju, raksta Pomada.

Taču patiesībā tā ir viena no sliktākajām lietām, ko varat darīt: tā tikai palielina, nevis samazina bērna pārkaršanas risku.

Fakts ir tāds, ka šāds “jumtiņš” virs ratiņiem nesamazinās temperatūru ratiņos, bet gan to paaugstinās. Tas radīs bīstamu siltumnīcas efektu. Katrā ziņā pie šāda secinājuma ir nonākuši pētnieki no Zviedrijas, kuri tikko uzsākuši visaptverošu pētījumu par šo problēmu.

Stokholmā pazīstamais pediatrs Svante Norgens (Svante Norgen), pētījuma autors, skaidro: “Bērnu ratiņos kļūst ļoti karsti, ja tos pārklāj ar audumu. Efekts ir līdzīgs termosa efektam. Gaiss noslēgtā telpā labi necirkulē, un bērnam ir grūti elpot zem “vāka”, lai gan viņš par to nevar pateikt.

Lai zinātniski pierādītu visus šos apgalvojumus, Norgens un viņa kolēģi veica lielisku pētījumu. Tukši bērnu ratiņi tika atstāti ārā spilgtā saulē no plkst. 11.30 līdz 13.00 – eksperimenta maksimālais laiks.

Ar segām pārklātajos ratiņos iekšpusē tika uzstādīta 34 grādu temperatūra pēc Celsija skalas. Bet “vaļējos” ratiņos termometri rādīja vidēji tikai 22 grādus pēc Celsija.

Šī starpība var maksāt jūsu mazuļa dzīvību! Kāpēc tā notiek? Pediatri apgalvo, ka mazuļa ķermenis nespēj tik labi regulēt savu temperatūru kā pieaugušo.

Tāpēc vislabāk vienmēr pārliecinieties, ka jūsu mazulis atrodas ēnā, kad saule ir spoža. Lai viņa ratiņi būtu vēsāki, ap tiem jābūt pēc iespējas mazāk šķēršļu.

Ja neesat pārliecināts, vai jūsu mazulim ir karsts, aptaustiet viņa vēderu. Ja tas ir karsts, nekavējoties rīkojieties!

Kā saglabāt mazuļa veselību pārmērīga karstuma laikā:

  • Naktī izmantojiet tikai pēc iespējas vieglāku segu.
  • Bērni zaudē siltumu caur galvas virsu. Tāpēc pārliecinieties, ka tā nav pārklāta ar gultasveļu, kamēr bērns guļ.
  • Pirms gulētiešanas ātri nomazgājiet bērnu ar aukstu ūdeni.
  • Bērna istabā novietojiet ledus spaini. Tas nakts laikā uzturēs istabu vēsu.
  • Ventilatora priekšā novietojiet bļodu ar aukstu ūdeni. Tas palīdzēs pazemināt temperatūru telpā.
  • Ja ārā ir karsts, pārtrauciet ietīt bērnu! Dažreiz ar vestīti un biksēm ir vairāk nekā pietiekami!

10 noteikumi pastaigām ar bērnu vasaras karstumā

Karstums ļoti apgrūtina mazo bērnu māmiņu dzīvi, daudzas šādos laikapstākļos izvēlas sēdēt aizdusušā dzīvoklī, kas nav labi zīdaiņiem, jo ar mazuli ir jāstaigā jebkurā laikā, iesaka “Es esmu tavs bērns”. Tātad, ko darīt, lai bērns nepārkarstu, nesaņemtu saules apdegumus un pārāk daudz nesvīst?

Pastaigas ar mazuli karstumā: 10 drošības noteikumi

  1. Sekojiet līdzi sava mazuļa labsajūtai. Visi bērni atšķirīgi panes aukstumu un karstumu, daži jautri rosās karstumā un anomālijas, bet citi ir nerātni pat pie mazākās saules. Mātēm jābūt iejūtīgām pret vismazākajām bērna pašsajūtas izmaiņām. Par pārkaršanu liecina sviedru pilieni uz deguniem vai apsārtums uz sejas. Pārkaršanas cēloņi ir pārāk aktīva spēlēšana vai pārāk daudz apģērba, tāpēc nomainiet spēles uz klusākām, novelciet lieko apģērbu vai dodieties mājās.
  2. Valkājiet tikai dabīgus audumus. Karstā laikā īpaša uzmanība jāpievērš bērnu apģērba izvēlei. Labākais variants – viegls T-krekls, T-krekls, peldkostīmi meitenēm, kombinezoni ar šortiem zēniem. Zīdaiņu vasaras garderobē vajadzētu būt apģērbiem tikai no dabīgiem viegliem audumiem: kokvilnas vai šindeļa. Nepērciet modeļus, kas ir pārāk cieši, bērnu apģērbiem jābūt brīviem. Ja uz dienu izejat no mājām, atcerieties paņemt līdzi blūzi ar garām piedurknēm, kas noderēs vakarā, kad kļūs vēsāks.

3: Izvairieties no autiņbiksītēm. Ja iespējams, izvairieties no vienreizlietojamām autiņbiksītēm. Tās var pārāk daudz sviedrot bērna ādu. Aizstājiet tās ar kokvilnas biksītēm vai šortiem, kuriem ir vairāki rezerves pāri. Šādā gadījumā ratiņos jāieliek uzsūcošas autiņbiksītes.

  1. Gaišas krāsas. Tumšas drēbes ļoti karst no saules stariem, tāpēc atcerieties to un dodiet priekšroku gaišiem apģērbiem. Atsakieties arī no kleitiņām un tērpiem ar aplikācijām un pārmērīgi lielām rotaslietām, jo tās var traumēt mazuļa maigo ādu, īpaši karstumā. Ja bērnu nēsājat slingā, izvēloties slingu, dodiet priekšroku gaišām krāsām. Arī mazuļa drēbju uzvelciet pēc iespējas mazāk, citādi jūsu ķermeņa siltums un vasaras karstums var izraisīt mazuļa pārkaršanu.
  2. Ērti apavi. Karstā laikā nevalkājiet zeķes, bet Jums jāizvēlas piemēroti apavi, lai bērns nesasit kājas. Ideālas ir vieglas, mīkstas biksītes ar elastīgu gumiju pie papēža vai sandales un sandales ar mīkstu aizmugurējo daļu.
  3. Neaizmirstiet par cepuri. Jūsu bērna vasaras apģērba būtisks atribūts ir cepure, kas var būt cepure, cepure vai galvassega. Izvēlieties cepures gaišās krāsās un no dabīgiem, elpojošiem audumiem. Lai pasargātu bērna seju un ausis no saules apdegumiem, izmantojiet saules aizsargkrēmu.
  4. Izvēlieties vietu, kur pastaigāties. Pastaigas gar autoceļiem nav veselīgas jebkurā laikā, bet vēl jo mazāk karstā laikā. Pastaigājieties ar bērnu pilsētas parkos vai, vēl labāk, laukos.
  5. Sargā no tiešiem saules stariem. Izvairieties no bērna pakļaušanas saules iedarbībai un centieties pastaigāties koku vai māju ēnā. Labākais laiks pastaigām karstās dienās ir no plkst. 8 līdz 11 un pēc plkst. 16.
  6. Ņemiet līdzi ūdens pudeli. Karstumā ir ārkārtīgi svarīgi neļaut bērna organismam atūdeņoties. Tāpēc atcerieties pastaigā ņemt līdzi ūdens pudeli un biežāk piedāvājiet to dzert savam bērnam. Ik pa laikam noslaukiet arī bērna ķermeņa atklātās daļas, kas palīdzēs atsvaidzināt ķermeni.
  7. Lietojiet saules aizsargkrēmu pienu. Mazuļiem kā saules aizsargkrēmu labāk izmantot pienu, nevis krējumu. Tas ir mazāk taukains un ātrāk iesūcas ādā. Līdzeklim jābūt ar visaugstāko saules aizsardzības faktoru. Tātad karstais laiks nav iemesls sēdēt mājās, un nevajadzētu slēpt mazuli no saules, jo tā paātrina D vitamīna veidošanos, kas ir ļoti svarīgs bērnu organismam.

Ja esat atklājis pareizrakstības kļūdu, lūdzu, paziņojiet mums, izvēloties šo tekstu un nospiežot Ctrl+Enter.

Jums var arī patikt

Leave a Comment

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Šī vietne izmanto sīkfailus, lai uzlabotu jūsu pieredzi. Mēs pieņemam, ka jūs ar to piekrītat, bet jūs varat atteikties, ja vēlaties. Pieņemt Lasīt vairāk

Konfidencialitātes un sīkdatņu politika
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

BALTIJASZINAS MEDIJU NAMS 2024 Visas tiesības aizsargātas.