Home » Kā pastāstīt bērnam par šķiršanos: tikai ne šīs trīs frāzes!

Kā pastāstīt bērnam par šķiršanos: tikai ne šīs trīs frāzes!

no Ilona Meija
0 Komentāri Ziedot

Paskaties apkārt. Slavenības, draudzenes, klasesbiedri un pat kaimiņi šķiršanās dokumentā. Taču fenomena izplatība to nedara saprotamāku, gluži otrādi, sievietes turpina kļūdīties, īpaši runājot ar bērniem. Zemāk ir populārākie.

Manas radinieces vīrs viņu atklāti krāpa, un pēc tam devās pie savas saimnieces. Vaļa palika, tāpat kā Jevgeņija Osina dziesmas varone, asarā un lūpu krāsā, ar 3 gadus veco dēlu rokās. Un tā vietā, lai ar augsti paceltu galvu sāktu dzīvi no nulles, viņa šņukstēja, iegraujoties viņa mantās gan viena, gan kopā ar viesiem. Un dēls tajā laikā jautāja: “Mammu, kāpēc tu raudi?” “Mēs ar jūsu tēti šķiramies,” viņa atbildēja. “Kas?” mazulis jautāja. “Mēs šķiramies,” viņa atkārtoja mazliet skaļāk, noslaukdama sevi ar kabatlakatiņu. “Kur ir tētis?” jautāja bērns. “Es teicu: “MĒS ESAM ŠĶIRTIES!”. No viņas sauciena trīcēja ne tikai šķīvji, bet arī puiša lūpas.

Viņš nekad nesaprata, kāpēc mamma bija sarūgtināta vai kur pazudis tētis, bet tas viss tāpēc, ka sarunā ar bērnu ir svarīgi ņemt vērā viņa vecumu . Mazi bērni ir jutīgāki emocijām, nevis verbālai informācijas pārraidei. Tāpēc viņiem ziņu par šķiršanos labāk ziņot mierīgā gaisotnē, lai viņi to neuztvertu tā, it kā pasaule brūk.

 

“Maziem bērniem ļoti patīk spēlēt spēli “Kas notiks, ja es aizbraukšu”: piemēram, viņi var paslēpties no vecākiem un skatīties, kā viņi viņus nemierīgi meklē, vai jautāt, cik ļoti viņu vecāki būs skumji, ja viņi nomirs. Šāda uzvedība maziem bērniem ir pārbaudījums viņu vecāku jūtām. Līdz ar to bez paskaidrojumiem mazulim teiktā lakoniskā frāze ”Tētis vairs nedzīvos pie mums” var provocēt viņu aktīvi pārbaudīt savu vajadzību,” situāciju komentē psiholoģe.

Tāpēc svarīgi par ģimenē notiekošo runāt ne tikai vienmērīgā balsī, bet arī pieejamā valodā. Un, ja tas neizdodas, labāk kādu laiku izdomāt ticamu attaisnojumu. Piemēram, “Tētis ir darbā.”

Tā kā 72% šķiršanās gadījumu notiek pirmajos 14 laulības gados, vecāku šķiršanās visvairāk skar mazus bērnus.

 

Es satiku Aniju pagājušajā vasarā rotaļu laukumā. Vērojot savu 9 gadus veco dēlu, viņa šūpoja ratus, kuros gulēja mazā meitenīte. “Dimka ir pieaugušais, pārsniedzot savus gadus. Viņš visu saprot. Kad es pametu viņa alkoholiķi tēvu, es ar viņu runāju nopietni. Tā viņi saka, un tā. Jūs lūdzāt mūs nekauties, tāpēc es izšķīros. Tagad, kā vienīgais vīrietis mājā, jūs būsiet vecākais. Viņš uzreiz atnesa man savu krājkasīti. Uz, saka, mammas, par pārtikas precēm. Es pat izplūdu asarās… Kā ir ar mani, ja? – un viņa lepni paskatījās vispirms uz bērnu, tad manā virzienā. Es pamāju ar galvu.

 

Zēns, protams, labi padarīts, ko nevar teikt par viņa māti. Vecākiem nekādā gadījumā nevajadzētu novelt vainu par šķiršanos un atbildību par visas ģimenes nākotni uz bērnu. Tā ir pieaugušo prerogatīva.

 

“Frāzi “Arī tu esi atbildīgs par…” parasti dzird pusmūža un vecāki bērni, kad vecāki nespēj uzņemties atbildību par savu uzvedību. Šāds vainas apziņas uzdevums ļoti sāpina viņu psihi, un nesaskaņas ģimenē kļūst universālas, ”saka psiholoģe.

Tāpēc tā vietā, lai slogotu bērnu un izlobītu no viņa ģimenes galvu, labāk aizej uz parku, nopērc saldējumu un saki, ka ar tevi viss būs kārtībā.

Būtu liekulīgi rakstā runāt par paziņām un nepieminēt personīgo pieredzi. Es pametu savu vīru pirms 4 mēnešiem, bet mūsu 5 gadus vecais dēls joprojām par to nezina. Un, lai gan tev tā šķitīs kļūda, jo psihologi neiesaka problēmas klusināt, jo bērni visu jūt, patiesībā es daru pilnīgi pareizi. Ja lēmums šķirties nav galīgs, labāk, lai bērns neko nezina .

“Ar bērnu jārunā tikai tad, kad attiecības ir beigušās, ideālā gadījumā pēc noformētiem dokumentiem. Protams, jums ir jāsagatavojas šai sarunai. Pārrunājiet ar otro vecāku vispārējo nostāju, ko pārraidīsit bērnam, ”saka bērnu psiholoģe-pedagoģe.

Un, kamēr mēs ar vīru cenšamies izprast sevi un viens otru, mūsu bērns ar prieku grauž saldumus, sēž uz dīvāna un nedēļas nogalē gaida savu tēti, kurš “pandēmijas dēļ” nevar ierasties katru dienu. Viņu plānos ir doties uz kino, lai noskatītos “Tomu un Džeriju”.

Trīs frāzes, kuras nekad nevajadzētu teikt bērnam

Praktizējošie psihologi apvienojās un sniedza dažus padomus vecākiem, kuri atrodas šķiršanās procesa stadijā:

“Ak, tu nabaga, nelaimīgais!”

Kad esat pieņēmis lēmumu, pastāstiet apkārtējiem pieaugušajiem, ka jums nav jāapspriež šķiršanās ar savu bērnu. Piemēram, ir situācijas, kad vecāki izšķīrās draudzīgi, bet bērnam ir palielinājies nemiers. Izrādās, vecmāmiņa nepārtraukti vaimanā: “Kā tu tagad dzīvosi” vai “Kas ar tevi tagad būs, mana nelaimīgā. Tavi vecāki par tevi nemaz nedomāja.” Protams, mazam cilvēkam vecāku šķiršanās rada stresu, taču šādas frāzes situāciju tikai pasliktina.

“Izvēlies, ar ko vēlaties dzīvot kopā”

Bērnam ir jāpalīdz izvēlēties, nevis jāvilina uz vienu vai otru pusi, atstājot vienu ar savām domām un uzlikto pārmērīgo atbildību.

“Ja jūs sazināties ar tēti, tad es pieņemu, ka jūs mani nemīlat”

Tabu sarunā ar bērnu ir frāzes, kas fiksē bērna nederīgumu vienam no vecākiem, negatīvu tēva vērtējumu un manipulāciju ar bērna jūtām.

secinājumus

Mans vectēvs pirms 40 gadiem gļēvi pameta savu sievu un sešus bērnus. Es nezinu, ko viņu vecmāmiņa viņiem toreiz teica, jo visi to brīdi aizmirsa. Bet līdz šai dienai viņi atceras, kā, lūdzot pārskaitīt alimentus, viņš aploksnē nosūtīja 1 rubli un zīmīti: “Naudas vairs nav.”

Tātad bērnu atmiņa ir selektīva lieta. Viens ir skaidrs: viņi izaugs, sapratīs.

Jums var arī patikt

Leave a Comment

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Šī vietne izmanto sīkfailus, lai uzlabotu jūsu pieredzi. Mēs pieņemam, ka jūs ar to piekrītat, bet jūs varat atteikties, ja vēlaties. Pieņemt Lasīt vairāk

Konfidencialitātes un sīkdatņu politika
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

BALTIJASZINAS MEDIJU NAMS 2024 Visas tiesības aizsargātas.