Home » Mēs maksājam astronomiskos rēķinus vēl piecus mēnešus. Labākais scenārijs

Mēs maksājam astronomiskos rēķinus vēl piecus mēnešus. Labākais scenārijs

no EDGARS AUZIŅŠ
0 Komentāri Ziedot

Saeima 7.septembrī nobalsoja par lēmuma projekta “Par tūlītēju valdības rīcību negodīgu, nesamērīgu un pilsoņiem nedraudzīgu jauno elektroenerģijas tarifu atcelšanai” iekļaušanu darba kārtībā. Tas nepārgāja. Jo par to nobalsoja 47 deputāti, bet atturējās 49 tautas kalpi – “Progresīvie”, “Jaunā Vienotība” un “Apvienotais saraksts”, raksta “Neatkarīgā” publiciste Elita Veidemane.

Aizvainojums pret opozīciju?

Ja Seima sēdē tiktu iekļauts opozīcijas jautājums par lēmuma projektu, Seims pozitīva balsojuma rezultātā ierosinātu Ministru kabinetam veikt šādas darbības. Pirmkārt, nekavējoties, mēneša laikā, pamatojoties uz Klimata un enerģētikas ministrijas sadarbībā ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju sagatavoto kārtību, atcelt jaunos elektroenerģijas sadales tarifus “Sdales kutina”.

Otrkārt, kompensēt iedzīvotājiem un uzņēmumiem augustā un septembrī iekasētās uzpūstās maksas, kas radušās cenu kāpuma dēļ jauno elektroenerģijas sadales tarifu dēļ.

Treškārt, izpētīt “Sadales tikls” un Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas amatpersonu personīgo atbildību par pašreizējo situāciju.

To visu būtu parakstījis Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns. Taču, tā kā šis jautājums netika iekļauts Saeimas sēdes darba kārtībā, Smiltēns neko neparakstīja, jo arī viņš bija viens no tiem, kas “atturējās”.

Protams, jautājums par negodīgiem, uzpūstiem tarifiem šobrīd ir viens no būtiskākajiem eksistenciālā aspektā. Tomēr Seima vairākums uzskatīja, ka par šo jautājumu “jāatturas”, pat nepaskaidrojot, kāpēc tā lemts. Tā ir klaja augstprātība pret Latvijas iedzīvotājiem – gan privātpersonām, gan uzņēmējiem, jo absurdo tarifu jautājums ir dramatisks visiem.

Citādās domās ir Saeimas deputāts Raimonds Bergmanis (OS), kurš arī “atturējās”. Sarunā ar Neatkarīgo viņš teica: “Šis jautājums tiks iekļauts komisijas darba kārtībā un komisija šo darbu veiks. Un tad visu darbu darīs jaunā valdība. Ja šo darbu uzticēs vecajai valdībai, tas aizies un darbi paliks nepabeigti.» Bet kāpēc šis jautājums tika izvirzīts pašreizējā Seima sēdē?

“Tā ir politika,” sacīja Bergmanis. “Opozīcija dara savu darbu, un tā dara patiešām labu darbu.”

Protams, šīs rūpes par valsti, bet tajā pašā laikā mirkļa izmantošana.”

Izrādās, ka “atturēšanos” no balsošanas varētu uzskatīt par opozīcijas apvainojumu, taču Bergmanis tam nepiekrīt: “Tam nav nekāda sakara ar opozīcijas nicināšanu. Tas drīzāk ir viedoklis par to, kā mēs varam efektīvāk atrisināt šo problēmu. Ar ko mēs šeit varam cīnīties? Mums pašiem ir radi un draugi, kas cieš no šiem tarifiem. “Man ir arī sadales tarifu pieaugums par 420%, nevis par 35-40%, kā valdība solīja.”

Metodoloģija ir kļūdaina

Kāpēc Saeima nepiekrita iekļaut darba kārtībā tarifu jautājumu? “Šlesers vienkārši izstrādāja priekšlikumu mēneša laikā samazināt tarifus,” situāciju sarunā skaidroja Edgars Tavars (OS), “zinot, ka pēc nedēļas šīs valdības vairs nebūs, 100% zinot, ka tas pat teorētiski nav iespējams. . Tas ir parasts populisms! Bet pats Šlesers ir Klimata un enerģētikas apakškomisijas deputāts, kuru vada Andris Kulbergs. Viss soli pa solim ir zināms, kas jādara, lai situācija mainītos. To var panākt, grozot vairākus likumus. Tas prasīs vismaz, es teikšu optimistiski, vismaz piecus mēnešus.

Tavars uzskata, ka tarifi, protams, ir jāsamazina. “Bet tas ir jādara profesionāli,” viņš piebilst. “Mēs arī gatavojam savus priekšlikumus, lai gan de facto esam opozīcijā. Man nebija problēmu ar “jā” pogas nospiešanu balsojot. Bet vai tas būs godīgi pret vēlētājiem? Mēneša laikā izdarīt visu, ko piedāvāja Šlesers, būtu maldināšana.

“Optimistiski” pieci mēneši būs nepieciešami, lai grozītu likumus un veiktu citus nepieciešamos pasākumus uzpūsto ST tarifu atcelšanai.

Nopietni? Vai cilvēkiem vēl piecus mēnešus būs jāmaksā absurdi rēķini? “Mēs jau šodien (8.septembrī) tiekamies ar regulatoru, lai gan esam opozīcijā,” saka Tavars, “un tarifi tiks pārskatīti jebkurā gadījumā – neatkarīgi no Seima lēmuma. Esošā tarifu aprēķināšanas metodika ir kļūdaina, ja pieļauj šādas galējības. Visticamāk, cilvēkiem arī šīs pārmaksas būs jākompensē – iespēju robežās.”

Tavars arī atzina, ka tā bijusi viņa kļūda komunikācijā: “Bija vismaz jāuztaisa video, kurā izskaidrota situācija ar atturēšanos Saeimā.” Bija daudz darāmā. Vēl pirms pusgada, kad tika apstiprināti jauni tarifi, bija ne tikai jāsaprot, bet arī jāsaprot, ar kādu katastrofu tie draud.

Paldies, ka rūpējies par mani!

Arī Andris Kulbergs (OS) pēc deputāta Šlesera “pēkšņā uzbrukuma” internetā ievietoja savus priekšlikumus ar lūgumu iekļaut Seima sēdes darba kārtībā tarifu jautājumus, argumentējot, ka elektroenerģijas tarifi varētu tikt samazināti. Taču “joprojām trūkst koordinācijas starp trim valsts uzņēmumiem – Augstsprieduma kutināšanu, Sadales kutināšanu un Latvenergo – un tas ir pamats augstiem tarifiem.”

Andris Kulbergs piebilda, ka “ar Krišjāņa Kariņa (..) otrās valdības akceptu enerģētikas jautājumu koordinēšanai tika izveidota Klimata un enerģētikas ministrija. Viņam ir iespēja ienest skaidrību kopējā valsts enerģētikas stratēģijā, jo uzņēmumus AST, ST un Latvenergo nevar vainot nepareizā rīcībā – viņiem ir jādod politiska direktīva, skaidri norādījumi – tarifu ietekmes mazināšanai; Šādos nemierīgos tirgus apstākļos tarifu paaugstināšana ir ļoti riskanta.»

Neapšaubāmi. Bet nu jau pāris mēnešus zem rēķinu nastas ņaud un vaidē elektrības patērētāji. Acīmredzot bija vajadzīgs tāds “nosacīts Šlesers”, kas iekustināja tarifu ratus. Jo pretējā gadījumā lielākā daļa Diētas kārtējo reizi “nepamanītu” tautas entuziasmu par tautas kalpu rūpēm.

Ja esat atklājis pareizrakstības kļūdu, lūdzu, paziņojiet mums, izvēloties šo tekstu un nospiežot Ctrl+Enter.

Jums var arī patikt

Leave a Comment

BALTIJASZINAS MEDIJU NAMS 2024 Visas tiesības aizsargātas.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Šī vietne izmanto sīkfailus, lai uzlabotu jūsu pieredzi. Mēs pieņemam, ka jūs ar to piekrītat, bet jūs varat atteikties, ja vēlaties. Pieņemt Lasīt vairāk

Konfidencialitātes un sīkdatņu politika
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: