Home » Pagājušā vasara bija nedaudz siltāka nekā parasti un mitrāka

Pagājušā vasara bija nedaudz siltāka nekā parasti un mitrāka

no Ilona Meija
0 Komentāri Ziedot

Šā gada kalendārā vasara bija sestā pēc kārtas, kas Latvijā bija siltāka nekā parasti, un, pateicoties lietainajam augustam, kopējais nokrišņu daudzums sezonā bija nedaudz virs daudzu gadu vidējā daudzuma, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotie dati.

Vidējā gaisa temperatūra jūnijā, jūlijā un augustā bija +17,3 grādi pēc Celsija, kas par 0,7 grādiem pēc Celsija pārsniedza vidējo temperatūru vai 1991-2020. gada normu.

Jūnija sākumā tika pārspēti vairāki aukstuma rekordi – Stendē termometra stabiņš noslīdēja līdz -2,4 grādiem pēc Celsija, jūnija vidū sākās karstuma vilnis, un kopumā mēnesis bija par 1,4 grādiem siltāks par normu – vidējā gaisa temperatūra bija +16,6 grādi pēc Celsija.

Lai gan jūlija vidējā temperatūra Latvijā bija nedaudz augstāka, sasniedzot +16,8 grādus pēc Celsija, vasaras vidus bija par vienu grādu vēsāks nekā parasti. Jūlijā tika uzstādīti seši minimālās gaisa temperatūras diennakts rekordi un trīs maksimālās temperatūras rekordi.

Augusts bija siltākais vasaras mēnesis un astotais siltākais augusts vēsturē. Vidējā gaisa temperatūra sasniedza +18,5 grādus pēc Celsija, kas ir 1,6 grādus virs mēneša normas. Nakts uz 7. augustu izrādījās siltākā novērojumu vēsturē – Skultes meteoroloģiskajā stacijā nakts temperatūra bija +25,6 grādi pēc Celsija.

Nedēļu ilgais karstuma vilnis sākās 15. augustā, kura laikā tika pārspēti divi Latvijas diennakts karstuma rekordi – +34,4 grādi pēc Celsija 16. augustā Bauskā un +32,3 grādi pēc Celsija 17. augustā Daugavpilī. Vidējā diennakts gaisa temperatūra saglabājās virs normas līdz pat mēneša beigām.

Kopējais nokrišņu daudzums vasarā bija 239 milimetri jeb 107% no normas. Vismazākais nokrišņu daudzums – 125 milimetri jeb 57% no normas – tika reģistrēts Gulbenē, savukārt visvairāk nokrišņu nokrišņu izkrita Kalnciemā – 313 milimetri jeb 135% no normas.

Vasara sākās ar lielu sausumu, jūnijā bija otrs mazākais nokrišņu daudzums, jūlijs bija tuvu normai, bet augusts bija ceturtais mitrākais kopš 1924. gada. Vidējais nokrišņu daudzums augustā Latvijā bija 145 milimetri jeb 188 % no 1991. līdz 2020. gada vidējā daudzuma.

Vidējais vēja ātrums šovasar bija nedaudz virs normas. Divās jūlija dienās un piecās augusta dienās vismaz vienā meteoroloģiskajā stacijā vēja ātrums pārsniedza 20 metrus sekundē, spēcīgākā vētra ar vēja brāzmām līdz 32,6 metriem sekundē bija 7. augustā Dobelē.

Lai gan kalendārā vasara ir beigusies, meteoroloģiskā vasara turpinās. Tā beigsies, kad dienas vidējā temperatūra piecas dienas pēc kārtas būs zemāka par +15 grādiem pēc Celsija. Pērn meteoroloģiskais rudens valstī sākās 31. augustā, bet 2021. gadā tas sāksies jau 22. augustā.

Ja esat atklājis pareizrakstības kļūdu, lūdzu, paziņojiet mums, izvēloties šo tekstu un nospiežot Ctrl+Enter.

Jums var arī patikt

Leave a Comment

BALTIJASZINAS MEDIJU NAMS 2024 Visas tiesības aizsargātas.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Šī vietne izmanto sīkfailus, lai uzlabotu jūsu pieredzi. Mēs pieņemam, ka jūs ar to piekrītat, bet jūs varat atteikties, ja vēlaties. Pieņemt Lasīt vairāk

Konfidencialitātes un sīkdatņu politika
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: