Home » Latvijas iedzīvotājiem ir iespēja lasīt grāmatas tiešsaistē bez maksas

Latvijas iedzīvotājiem ir iespēja lasīt grāmatas tiešsaistē bez maksas

no Ilona Meija
0 Komentāri Ziedot

Jau piecus gadus Latvijā darbojas tiešsaistes bibliotēka “3td E-grāmatu bibliotēka”, kurā bez maksas var lasīt latviešu valodā izdotas grāmatas sev ērtā laikā, vietā un ierīcē. Tagad reģistrētajiem lasītājiem elektroniskajā bibliotēkā pieejamas gandrīz 600 e-grāmatas. Turpinās darbs pie literatūras klāsta papildināšanas un dažādošanas.

Vietne “3td E-grāmatu bibliotēka” 3td.lv ir daļa no valsts budžeta finansētā Valsts vienotās bibliotēku informācijas sistēmas (VVBIS) projekta aktivitātēm.

E-grāmatu bibliotēka tika ieviesta 2019. gadā, un to pārvalda Kultūras ministrijas pakļautībā esošais Kultūras informācijas sistēmu centrs (KISC) sadarbībā ar Tietoevry Latvia.

“Šāda pakalpojuma izveide atbilst mērķim piepildīt publisko bibliotēku tīklu ar daudzveidīgu un kvalitatīvu digitālo saturu, nodrošinot šī satura pieejamību pēc iespējas plašākam iedzīvotāju lokam neatkarīgi no dzīvesvietas, mantiskā stāvokļa un veselības stāvokli,” LV portālam skaidroja KISC projektu vadītājas asistente Ilma Elsberga.

3td.lv e-grāmatu bibliotēka ir pieejama bez maksas tiešsaistē. To var izmantot viedtālrunī, planšetdatorā vai datorā jebkurā laikā un vietā. Grāmatām var piekļūt uzreiz, tas ir, negaidot rindā un gadījumā, ja kāds tās jau lasa.

Vienlaikus var lasīt divas e-grāmatas, un mēnesī vienai personai kopumā tiek izsniegtas ne vairāk kā 18 grāmatas.

Viena grāmata ir pieejama lasīšanai divas nedēļas. Vietnei ir izstrādāti arī pielāgojami krāsu režīmi, un tiek piedāvāta iespēja mainīt burtu izmērus. Lasot grāmatu, varat viegli pārvietoties tās saturā un izmantot grāmatzīmes.

Šobrīd 585 e-grāmatas latviešu valodā (t.sk. tulkotas latviešu valodā) no izdevniecībām “Apgāds Zvaigzne ABC”, “Apgāds Mansards”, “Prometejs”, “Latvijas Mediji” un “Jumava”, kā arī Latvijas Bankas izdevumi. Latvija ir pieejama bibliotēkā un autore Zane Nuts.

Pakalpojumu var izmantot pašvaldību publisko bibliotēku lasītāji

Lai izmantotu digitālo bibliotēku, personai ir jābūt kādas no Latvijas pašvaldību publiskās bibliotēkas lasītājam. Pieslēgties bibliotēkai 3td.lv iespējams tikai izmantojot publiskās bibliotēkas elektroniskā kataloga autorizācijas datus – lietotājvārdu un paroli. Ja tie nav zināmi vai nav pieejami, jāsazinās ar pašvaldības bibliotēku.

“Šis pakalpojums ir pieejams pašvaldību publiskajās bibliotēkās, lai varētu veikt stingru katras e-grāmatas lasīšanas uzskaiti un tādējādi nodrošināt pareizu autortiesību maksu par katru lasījumu. Lai varētu veikt šo uzskaiti, 3td.lv ir piesaistīts bibliotēku informācijas sistēmai ALISE, kurā darbojas visas pašvaldību publiskās bibliotēkas,” sacīja I.Elsberga.

Viņa piebilda: “Latvijas Nacionālā bibliotēka darbojas pēc citas sistēmas, tāpēc LNB lasītāji nevar piekļūt 3td.lv grāmatu katalogam. Bet par kādas no pašvaldību publiskajām bibliotēkām var kļūt ikviens LNB lasītājs, jo pašvaldību publisko bibliotēku tīkls aptver visu Latviju (vairāk nekā 700 bibliotēkas) un ir pieejams ikvienam.”

Lasa gan jaunieši, gan vecāki cilvēki

Atbildot uz jautājumu, kāds ir vidējais e-grāmatu lasītāja portrets, I. Elsberga vispirms atzīmēja, ka personas datu aizsardzības dēļ dati par lasītājiem netiek glabāti, taču kopumā novērojams, ka vidusmēra lasītājs atrodas starp vecumā no 25 un 34 gadiem. Cilvēki visvairāk lasa brīvdienās un vakaros, un viņu iecienītākās lasīšanas ierīces ir viedtālruņi. Taču, esot ciešā komunikācijā ar pašvaldību bibliotēkām, varam secināt, ka par 3td.lv interesējas arī diezgan daudz senioru.

Bauskas Centrālās bibliotēkas lasītāju apkalpošanas nodaļas vadītāja Evija Rudzīte pastāstīja, ka šajā bibliotēkā jaunieši un skolēni izrāda lielāku interesi par 3td.lv. Tāpat novērots, ka tiešsaistes bibliotēkas pakalpojumus izmanto lasītāji, kuri dodas ceļojumos, kad nav iespējams paņemt līdzi grāmatas papīra formātā.

Populārākie žanri ir detektīvromāni un fantastika par mīlestību.

2023. gadā lasītākās grāmatas 3td.lv bibliotēkā bija Harietas Teisas trilleris “Asins apelsīns”, Delijas Ovenosas kriminālromāns “Kur rāvas dzied” un Diānas Seterfīldas romāns “Trīspadsmitā pasaka”. No oriģinālliteratūras populārākās bija Zanes Daudziņas “Dienasgrāmata”, Zanes Zustas un Diānas Zandes stāstu krājums “Tusakāni man galvā”, kā arī seriālā filmā adaptētais kriminālromāns “Pazudušie”. autors Lelde Kovaļeva.

Turpinās darbs pie platformas 3td.lv pilnveidošanas.

“Tā kā platformas 3td.lv saturu nodrošina valsts finansējums, daudz kas ir atkarīgs no tā apjoma. Taču mums ir viss pamats nākotnē raudzīties ar cerību,” saka I.Elsberga.

Viņa uzsver, ka nākotnē ļoti svarīgi ir papildināt un dažādot piedāvāto e-grāmatu klāstu, un šobrīd galvenais uzdevums ir piesaistīt sadarbībai jaunas izdevniecības. Jau šobrīd notiek sarunas par sadarbības iespējām ar izdevniecību “Jānis Roze”, tiek uzturēta arī komunikācija ar Latvijas Grāmatizdevēju asociāciju.

Ja esat atklājis pareizrakstības kļūdu, lūdzu, paziņojiet mums, izvēloties šo tekstu un nospiežot Ctrl+Enter.

Jums var arī patikt

Leave a Comment

BALTIJASZINAS MEDIJU NAMS 2024 Visas tiesības aizsargātas.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Šī vietne izmanto sīkfailus, lai uzlabotu jūsu pieredzi. Mēs pieņemam, ka jūs ar to piekrītat, bet jūs varat atteikties, ja vēlaties. Pieņemt Lasīt vairāk

Konfidencialitātes un sīkdatņu politika
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: