Home » Pudeles un vāciņi, kas paredzēti vienam mērķim: neērti? Bet videi draudzīgi

Pudeles un vāciņi, kas paredzēti vienam mērķim: neērti? Bet videi draudzīgi

no EDGARS AUZIŅŠ
0 Komentāri Ziedot

No šīs otrdienas plastmasas pudeles var pārdot tikai ar piestiprinātiem vāciņiem. Daudzi patērētāji visā Eiropā sociālajos plašsaziņas līdzekļos sūdzas, ka dzeršana un iepildīšana ir kļuvusi neērta – vāciņi dzeršanas laikā triecas sejā, mēdz iekļūt degunā vai acīs un apgrūtina dzērienu iepildīšanu.

Tomēr cīņa pret plastmasas radīto kaitējumu videi tikai uzņem apgriezienus.

Direktīvu nevar apstrīdēt.

Latvijai, tāpat kā visām ES valstīm, līdz šā gada jūlijam ir jāpārtrauc izmantot plastmasas dzērienu pudeles ar atsevišķiem vāciņiem, kuru tilpums nepārsniedz trīs litrus.

Turpmāk plastmasas pudelēm jāpievieno vāciņi, kā to paredz Eiropas Savienības (ES) direktīva par plastmasas izstrādājumu radītā kaitējuma videi ierobežošanu un Plastmasas izstrādājumu samazināšanas likums. Cerams, ka piestiprinātais vāciņš samazinās iespēju, ka cilvēki tās izmetīs, jo pudele būs jāizmet kopā ar to.

Rezultāts ir šāds: mūsu ierasto vāciņu vietā, kas pilnībā atskrūvējas, ir papildu plastmasas sloksnes, kas savieno vāciņu ar pudeli.

Nākotnē ražotāji varēs tirgot dzērienu iepakojumu tikai tad, ja plastmasas vāciņi nebūs atdalāmi no iepakojuma visā tā kalpošanas laikā.

Tomēr šis noteikums NEattiecas uz dzērienu iepakojumiem ar metāla vāciņiem un vāciņiem ar plastmasas plombām.

Turpmāk dzērienus būs atļauts tirgot arī vienreizlietojamos plastmasas vai kompozītmateriālu iepakojumos, kuru tilpums nepārsniedz trīs litrus, ar nosacījumu, ka dzēriena iepakojumā ir vismaz 30 % pārstrādātas plastmasas.

Tas vēl nav viss.

Jaunie plastmasas vāciņi ir tikai viens no vairākiem ES pasākumiem plastmasas atkritumu problēmas risināšanai. Tiks ieviesti arī citi.

Jo īpaši tie skars svaigu augļu un dārzeņu iepakojumu un viesnīcu tualetes piederumu iepakojumu, kas arī drīzumā tiks aizliegti saskaņā ar martā pieņemtajiem tiesību aktiem.

Ja esat atklājis pareizrakstības kļūdu, lūdzu, paziņojiet mums, izvēloties šo tekstu un nospiežot Ctrl+Enter.

Jums var arī patikt

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Šī vietne izmanto sīkfailus, lai uzlabotu jūsu pieredzi. Mēs pieņemam, ka jūs ar to piekrītat, bet jūs varat atteikties, ja vēlaties. Pieņemt Lasīt vairāk

Konfidencialitātes un sīkdatņu politika
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

BALTIJASZINAS MEDIJU NAMS 2024 Visas tiesības aizsargātas.