Home » Parādiet man defibrilatoru: jaunas prasības LR iedzīvotāju sapulcem

Parādiet man defibrilatoru: jaunas prasības LR iedzīvotāju sapulcem

no EDGARS AUZIŅŠ
0 Komentāri Ziedot

16. jūlijā, Ministru kabinets pieņēma lēmumus, kas nosaka jaunas defibrilatoru uzstādīšanas vietas, kā arī to izpildes termiņus.

“Publiskās vietās, kur vienlaikus atrodas liels skaits cilvēku, jābūt pieejamiem ārējiem automātiskajiem defibrilatoriem, lai nepieciešamības gadījumā būtu iespējams nekavējoties palīdzēt cilvēkam ar dzīvībai bīstamu aritmiju,” vienlaikus norāda Ministru kabinets.

Būtiski: defibrilatora iegādi uzņēmumiem, valsts un pašvaldību iestādēm jānodrošina par saviem līdzekļiem. Ārējā automātiskā defibrilatora vidējā cena ir no 1400 līdz 2000 eiro. (Vidējais defibrilatora garantijas termiņš atkarībā no ražotāja ir no četriem līdz astoņiem gadiem.)

Kam tas ir paredzēts

Dzīvībai bīstamas aritmijas gadījumā pirmo palīdzību var sniegt savlaicīgi, pirms ierodas ātrā palīdzība.

Defibrilators nodrošina elektrisko impulsu, lai atjaunotu ritmisku sirdsdarbību. Tā lietošana ir vienkārša – ar instrukciju palīdzību ierīci var lietot ikviens.

Eksperti uzskata, ka defibrilācija apvienojumā ar kardiopulmonālo reanimāciju palielina pacienta izdzīvošanas izredzes par 74 %, ja defibrilācija tiek uzsākta pirmajās trīs minūtēs.

Kā norāda Veselības ministrija, defibrilatori Latvijā šobrīd ir pieejami lielākajos tirdzniecības tīklos, lidostās, vēstniecībās un lielos uzņēmumos.

Tomēr ir pieņemts lēmums palielināt to skaitu, ņemot vērā vairāku citu valstu veselības aprūpes organizāciju ieteikumus un praksi.

Kur un kad parādīsies jaunās ierīces

Defibrilatoru ieviešana Latvijā tiek plānota šādā veidā:

  • No 2025. gada 1. septembra defibrilatoriem jābūt izglītības iestādēs, kurās apgūst pamatizglītības, vispārējās vidējās un vidējās profesionālās izglītības programmas, tai skaitā profesionālās ievirzes sporta izglītības iestādēs, un interešu izglītības iestādēs. Šajā gadījumā defibrilatori tiks nodrošināti par valsts budžeta līdzekļiem, veicot iepirkumu.
  • No 2026. gada defibrilatoriem jābūt izvietotiem sabiedriskās vietās, kur maksimālais vienlaicīgi klātesošo cilvēku skaits ir lielāks par 1500. (Tas nozīmē, ka pārskatāmā nākotnē kultūras un sporta pasākumu organizatoriem radīsies izmaksas).
  • No 2028. gada defibrilatoriem jābūt pieejamiem arī vietās, kur maksimālais vienlaicīgi klātesošo cilvēku skaits ir no 701 līdz 1500.

Defibrilatori ir brīvprātīgi ieteicami arī vietās, kur maksimālais vienlaicīgi klātesošo cilvēku skaits ir mazāks par 700.

Ja esat atklājis pareizrakstības kļūdu, lūdzu, paziņojiet mums, izvēloties šo tekstu un nospiežot Ctrl+Enter.

Jums var arī patikt

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Šī vietne izmanto sīkfailus, lai uzlabotu jūsu pieredzi. Mēs pieņemam, ka jūs ar to piekrītat, bet jūs varat atteikties, ja vēlaties. Pieņemt Lasīt vairāk

Konfidencialitātes un sīkdatņu politika
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

BALTIJASZINAS MEDIJU NAMS 2024 Visas tiesības aizsargātas.