Home » Koalīcija izvairīgi vērtē ideju par obligātu izglītību līdz 18 gadiem

Koalīcija izvairīgi vērtē ideju par obligātu izglītību līdz 18 gadiem

no EDGARS AUZIŅŠ
0 Komentāri Ziedot

Valdošā politiskā koalīcija izvairīgi vērtē ideju par obligātu izglītību līdz 18 gadiem.

Finanšu ministrs, “Jaunās vienotības” politiķis Arvils Ašeradens pēc valdības veidojošo partiju sadarbības sanāksmes sacīja, ka ideja par obligātu izglītību līdz 18 gadiem izglītības profesionāļu vidū tiek apskatīta, bet politiski tāds jautājums nav diskutēts. Arī “Vienotības” valdē tāds jautājums nav skatīts, norādīja Ašeradens.

Ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS) akcentēja, ka ir dažādi aprēķini, ka pēc devītās klases ir “pietiekami daudz” jauniešu, kuri neturpina mācības. Tas, viņaprāt, viennozīmīgi ļoti nopietni ietekmē jauniešu iespējas piedalīties darba tirgū.

“Kādu risinājumu, vai tas būtu 12 klases obligāti, būtu nozares ekspertiem jāizvērtē, tai skaitā par budžeta iespējām,” teica Valainis, paužot uzskatu, ka šai problemātikai ir jārod risinājums.

Savukārt “Progresīvo” frakcijas priekšsēdētājs Andris Šuvajevs sacīja, ka partijā nav bijusi par to diskusija, un no sākuma esot nepieciešama saruna ar frakcijas deputātiem, kas atbild par izglītības jautājumiem. “Bet, ja šāds jautājums tiks virzīts, mēs, protams, būsim atvērti diskusijai,” izteicās deputāts.

Kā vēstīja TV3 raidījums “Nekā personīga”, Izglītības un zinātnes ministrijā ir ideja kā obligātu noteikt izglītību līdz 18 gadiem. Taču plānam konkrētas aprises vēl nav, līdz ar to vēl nav skaidrs, kā tas varētu izskatīties un ko tas nozīmētu jauniešiem.

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētāja Agita Zariņa-Stūre (JV) norāda, ka skola ir galvenais pamata punkts, un ir svarīgi, lai jaunieši neizkrīt no izglītības sistēmas.

Tikmēr labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS), kurš iepriekš uzsvēris, ka ir jādomā, kā iesaistīt darba tirgū vairākus tūkstošus jauniešu, kuri nemācās un nestrādā, domā, ka viens no risinājumiem varētu būt noteikt vidējo izglītību par obligātu.

Kā atzīmē “Nekā personīga”, par to skaļāk un klusāk runā jau sen. 2017.gadā tā laika izglītības ministrs Kārlis Šadurskis norādīja, ka atteikšanās no obligātās vidējās izglītības bijusi viena no lielākajām kļūdām.

Raidījums vēsta, ka Latvijā ir 27 000 jauniešu, kuri nemācās un nestrādā.

Ja esat atklājis pareizrakstības kļūdu, lūdzu, paziņojiet mums, izvēloties šo tekstu un nospiežot Ctrl+Enter.

Jums var arī patikt

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Šī vietne izmanto sīkfailus, lai uzlabotu jūsu pieredzi. Mēs pieņemam, ka jūs ar to piekrītat, bet jūs varat atteikties, ja vēlaties. Pieņemt Lasīt vairāk

Konfidencialitātes un sīkdatņu politika
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

BALTIJASZINAS MEDIJU NAMS 2024 Visas tiesības aizsargātas.