Home » Nākamajā nedēļā daudzviet Latvijā gaidāms straujš ūdenslīmeņa kāpums upēs

Nākamajā nedēļā daudzviet Latvijā gaidāms straujš ūdenslīmeņa kāpums upēs

no Ilona Meija
0 Komentāri Ziedot

Atkušņa un nokrišņu ietekmē nākamās nedēļas pirmajā pusē gaidāma strauja ūdenslīmeņa paaugstināšanās un palieņu applūšana valsts rietumu un centrālās daļas upēs, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Lielākais ūdens kāpums gaidāms 23.-24.janvārī. Paredzams, ka upēs valsts rietumu un centrālajā daļā ūdenslīmenis palielināsies par 0,5-1,5 metriem, vietām pat par 2,5 metriem.

Latgales un Ziemeļvidzemes upēs ūdenslīmeņa kāpums būs krietni mazāks. Ja atkusnis valsts austrumu daļā būs neliels, ievērojams ūdenslīmeņa kāpums upēs nav gaidāms.

Hidrologi prognozē, ka upēs Latvijas rietumu un centrālajā daļā, paaugstinoties ūdenslīmenim, gaidāma ledus sakustēšanās un iešana, veidosies ledus sastrēgumi. Ūdenslīmeņa paaugstināšanās izraisīs palieņu un zemāko vietu applūšanu. Daudzviet ūdenslīmenis var pārsniegt atzīmi, kas atbilst dzeltenajam brīdinājumam, un ledus sastrēgumu dēļ vietām iespējams vēl augstāks līmenis.

Lielā daļā upju šoziem ilgstoši gāja vižņi un veidojās sablīvējumi, kas apgrūtinās ūdens caurplūdi atkušņa laikā, kad palielināsies notece.

Ledus biezums upēs ir vidēji 7-17 centimetri. Ogres lejtecē pie dzelzceļa tilta un Daugavā pie Daugavpils zem ledus konstatēts aptuveni metru biezs vižņu slānis.

Ja esat atklājis pareizrakstības kļūdu, lūdzu, paziņojiet mums, izvēloties šo tekstu un nospiežot Ctrl+Enter.

Jums var arī patikt

Leave a Comment

BALTIJASZINAS MEDIJU NAMS 2024 Visas tiesības aizsargātas.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Šī vietne izmanto sīkfailus, lai uzlabotu jūsu pieredzi. Mēs pieņemam, ka jūs ar to piekrītat, bet jūs varat atteikties, ja vēlaties. Pieņemt Lasīt vairāk

Konfidencialitātes un sīkdatņu politika
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: