Jaunievēlētais Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs sestdien, 8. jūlijā, plkst. 9.00 Saeimas ārkārtas sēdē svinīgi nodos Valsts prezidenta zvērestu.
Kad Rinkēvičs pārņems prezidenta amatu, beigsies valsts pirmās amatpersonas Egila Levita pilnvaru termiņš.
Valdības iepirkumu biroja tīmekļa vietnē jau ir publicēts aicinājums iesniegt priekšlikumus par to, ko jaunais prezidents vēlētos redzēt uz svētku cienastu galda un kā apkalpot viesus. Šeit ir īss pārskats par iepirkuma prasībām.
Prasības pakalpojuma sniegšanai ir šādas. Pretendentam jānodrošina ēdināšanas pakalpojumi (ēdināšanas pakalpojumi, tostarp trauki, galda piederumi, paplātes, galdi, galdauti, transports uz pasākuma norises vietu un no tās uz Prezidenta pili Rīgā) un savlaicīgi jāierodas pasākuma norises vietā.
Plānotais pasākuma dalībnieku skaits ir 1400 cilvēku, ar nosacījumu, ka Pasūtītājam ir tiesības, slēdzot iepirkuma līgumu, veikt izmaiņas dalībnieku skaitā līdz 100 cilvēkiem.
Izraudzītajam pretendentam būs jānodrošina atspirdzinošo dzērienu sagatavošana pasākuma dienā, ēdienu pasniegšana atbilstoši pasākuma raksturam un pakalpojumu sniedzēja gatavība mainīt atspirdzinošo dzērienu un vīna klāstu.
Traukiem jābūt labā stāvoklī, tīriem, bez spraugām un plaisām, galdautiem, auduma salvetēm – labi izgludinātiem, bez traipiem. Pēc pasākuma ir jānodrošina, ka tiek savākti izlietotie trauki, galda piederumi un ēdiena atlikumi, kā arī iztīrīta darba vieta un apkārtējā teritorija.
No viesmīļiem tiek sagaidīta arī atbilstoša pieredze, valsts valodas zināšanas, kā arī angļu valodas zināšanas tādā līmenī, lai varētu apkalpot ārvalstu viesus. Viesmīļiem jābūt ģērbtiem vienā stilā un krāsā.
Ēdinātājam būs jānodrošina šādi dažādi ēdienkartes veidi prezidenta inaugurācijas svinībām: 2 veidu veģetāras uzkodas, 3 veidu zivju uzkodas, 2 veidu gaļas uzkodas un mini kūkas un mini groziņi desertam. Baltvīns un sarkanvīns – 1 veids un sula.
Jau minētajām uzkodām un citiem piedāvātajiem produktiem ir arī īpašas prasības. Pārtikas produktiem – sulām, uzkodām, desertiem jābūt ražotiem Latvijā (izņemot tos, kas nav ražoti Latvijā).
Uzkodās nedrīkst izmantot birstošas, raupjas sastāvdaļas, produktus un garšvielas ar izteiktu, specifisku aromātu un garšu.
Vismaz 20 % pārtikas produktu, kas paredzēti lietošanai ēdienu gatavošanā, jāatbilst nacionālās pārtikas kvalitātes shēmas vai tās produktu kvalitātes rādītāju prasībām. Pārtikas produkti, ko izmanto ēdināšanā, nedrīkst saturēt ģenētiski modificētus organismus, sastāvēt no tiem vai būt ražoti no tiem.
Cena ir aptuveni EUR 50 000.