Home » Vitamīni un kafija: 5 kombinācijas, kas noliegs visas priekšrocības

Vitamīni un kafija: 5 kombinācijas, kas noliegs visas priekšrocības

no Ilona Meija
0 Komentāri Ziedot

Kafija ir visvairāk patērētais bezalkoholiskais dzēriens pasaulē pēc ūdens. Visticamāk, jūs esat ļoti labi pazīstams ar tā tonizējošo efektu. Turklāt jaunie pētījumi liecina par kafijas ieguvumiem 2. tipa diabēta un Parkinsona slimības riska mazināšanā un cīņā pret kaitīgajiem brīvajiem radikāļiem. Bet vai kafija var negatīvi ietekmēt organismu? Mēs jums pastāstīsim, kā pareizi dzert šo dzērienu, lai nezaudētu ar pārtiku iegūto vitamīnu un minerālvielu priekšrocības.

Kafija un kalcijs

99% kalcija organismā atrodas kaulos un zobos, nodrošinot to izturību. Atlikušais viens procents ir iesaistīts muskuļu kontrakcijā, impulsu vadīšanā gar nervu šķiedrām, imūnsistēmas darbībā un asins recēšanas procesos. Pieaugušam cilvēkam dienā nepieciešami 1000 mg kalcija. Lietojot kopā ar pārtiku, tas uzsūcas zarnās un nonāk asinsritē.

Kafija traucē kalcija uzsūkšanos, ja to lieto vienlaikus. Lūk, kā tas notiek:

samazinās kalcija uzsūkšanās zarnās
, palielinās nieru darbība, palielinās kalcija izdalīšanās,
tiek kavēti D vitamīna receptori, kas arī izraisa kalcija plūsmas samazināšanos asinīs.

Izrādās, ka parastās brokastis: kafija + jogurts + grauzdiņš ar sieru ir slikts kombinācijas piemērs, ja vēlaties, lai kalcijs no piena produktiem uzsūktos. Lai pilnībā uzsūktos, ēdiet pārtiku ar kalciju atsevišķi no kafijas. Pietiek ar 1-2 stundu attālumu. Starp šādiem produktiem ir piens, krējums, jogurts, siers, griķi, tofu, sezama sēklas, zivju konservi, augu piens (bieži vien mākslīgi bagātināts ar kalciju).

Kafija un D vitamīns

D vitamīns (holekalciferols) ir nepieciešams, lai uzturētu kaulu audu izturību, imūnsistēmas darbību un pareizu smadzeņu darbību. Kafija kavē D vitamīna receptoru aktivitāti audos. Rezultātā holekalciferols īslaicīgi nespēs bagātināt kaulus ar kalciju, un samazināsies kalcija uzsūkšanās zarnās.

Zinātnieki atzīmēja, ka kafija var ietekmēt arī D vitamīna kvantitatīvos rādītājus organismā. Vienā no liela mēroga iedzīvotāju aptaujām ASV (NHANES – National Health and Nutrition Examination Survey) secināts, ka, jo vairāk kafijas cilvēks dzer, jo zemāks ir viņa D vitamīna līmenis asinīs.

Lai nodrošinātu pareizu D vitamīna uzsūkšanos, lietojiet D vitamīna piedevas un ar vitamīniem bagātu pārtiku atsevišķi no kafijas. Pārtikas produkti, kas bagāti ar D vitamīnu, ir lasis, skumbrija, sardīnes, tuncis, olas un aknas.

Kafija un gludeklis

Ja esat sieviete, kas jaunāka par 50 gadiem, Jums ir paaugstināts dzelzs deficīta risks ikmēneša asins zuduma, kā arī grūtniecības un dzemdību, ja tādas ir, dēļ. Dzelzs nodrošina skābekļa piegādi visām mūsu ķermeņa šūnām. Samazinoties tā daudzumam, rodas sūdzības par nogurumu, reiboni, sirdsklauves un gaisa trūkuma sajūtu. Tāpēc pievērsiet uzmanību tam, kā dzerat kafiju.

Kafijai var būt helātus veidojošas īpašības, tas ir, tā saista dzelzi zarnās un neļauj tai iekļūt asinsritē. Pētījumā, kas publicēts 2021. gadā žurnālā Consilium Medicum, tika novērtēta dzelzs piedevu uzsūkšanās, lietojot tos kopā ar kafiju. Asimilācijas process pasliktinājās par 39–90%. Un, ja kafiju un dzelzi šķīra 1–2 stundas, problēmas ar minerāla uzsūkšanos netika novērotas.

Ar dzelzi bagāti pārtikas produkti ir aknas, sarkanā gaļa, vēžveidīgie (austeres, mīdijas), pupiņas, griķi, mandeles, ķirbju sēklas. Lietojiet tos un dzelzs piedevas atsevišķi no kafijas, ja vēlaties iegūt visas minerālvielas priekšrocības.

Kafija un magnijs

Magnijs ir nepieciešams muskuļu darbībai, tostarp sirds muskuļaudiem, kā arī impulsu vadīšanai gar nervu šķiedrām. Mikroelementu deficīts izpaužas kā paaugstināts nogurums, aizkaitināmība, miega traucējumi, paātrināta sirdsdarbība.

Kafija var samazināt magnija uzsūkšanos zarnās un palielināt tā izdalīšanos caur nierēm. Tāpēc ar magniju bagātus ēdienus (riekstus, klijas, griķus, sezamu) pasniedziet pie kafijas 1-2 stundas.

Kafija un B vitamīni

B vitamīni ir atbildīgi par ādas un matu stāvokli, veicina dzelzs uzsūkšanos, ir iesaistīti smadzeņu un imūnsistēmas darbībā. Kafija var aktīvāk izvadīt no organisma vitamīnus, uzlabojot nieru darbību.

B vitamīna deficīta simptomi ir: plaisas lūpu kaktiņos, matu izkrišana, vājums, nogurums, tirpšanas sajūta rokās/kājās, atmiņas traucējumi. Lai novērstu deficītu, ēdiet pilngraudu maizi, gaļu, olas, aknas, pākšaugus un griķus. Un nevajag to visu apvienot ar kafiju.

Kādi noteikumi jāievēro?

Ja lietojat dzelzi, kalciju, magniju, D vai B vitamīnus lielās devās, labāk tos izdalīt ar kafiju. Piemēram, paņemiet stundu vai divas pirms uzmundrinoša dzēriena. Sīkākus ieteikumus labāk konsultēties ar ārstu, kurš izrakstījis šīs zāles.

Apvienojot kafiju ar mikroelementiem un vitamīniem bagātiem pārtikas produktiem, zaudējumi nebūs tik lieli kā medikamentu gadījumā. Fakts ir tāds, ka pārtika visbiežāk satur daudz mazāk šo vitamīnu nekā zāļu porcijas. Tas nozīmē, ka neasimilētā daļa absolūtos skaitļos būs mazāka. Kafijas pasniegšana ar dažiem ēdieniem ir loģiska, taču uztura ieteikumos tas nav tieši norādīts. Tāpēc tas paliek jūsu ziņā, taču, ja rodas šaubas, konsultējieties ar savu ārstu. Lai precīzi samazinātu iespējamo negatīvo mijiedarbību, labāk ir atdalīt kafijas un ēdiena tasi. Piemēram, izdzeriet kafiju pāris stundas pēc brokastīm.

Ja esat atklājis pareizrakstības kļūdu, lūdzu, paziņojiet mums, izvēloties šo tekstu un nospiežot Ctrl+Enter.

Jums var arī patikt

Leave a Comment

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Šī vietne izmanto sīkfailus, lai uzlabotu jūsu pieredzi. Mēs pieņemam, ka jūs ar to piekrītat, bet jūs varat atteikties, ja vēlaties. Pieņemt Lasīt vairāk

Konfidencialitātes un sīkdatņu politika
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

BALTIJASZINAS MEDIJU NAMS 2024 Visas tiesības aizsargātas.