Lai saglabātu veselību un saņemtu pietiekami daudz vitamīnu un uzturvielu, augļi un dārzeņi jāēd katru dienu. Tomēr, lai no šiem pārtikas produktiem iegūtu maksimālu labumu, ir svarīgi zināt, kuri no tiem ir mizoti un kuri satur daudz vitamīnu un minerālvielu mizā.
Baklažāni. Šī augļa miziņa satur nasunīnu – spēcīgu antioksidantu, kas palēnina novecošanās procesus un pozitīvi ietekmē ādas veselību un izskatu.
Kartupeļi. Kartupeļu mizas satur līdz pat 20 procentiem šī sakņu dārzeņa derīgo vielu. Tāpēc ieteicams biežāk cept vai vārīt kartupeļus.
Gurķi. Gurķu mizās ir daudz šķiedrvielu un antioksidantu, kas stimulē imūnsistēmu un palielina gremošanas sistēmas efektivitāti. Tāpēc mizas ieteicams noņemt tikai no rūgtajiem gurķiem, nevis visiem gurķiem.
Ābolu mizas, lai gan tās ir cietas, var būt grūti sagremojamas cilvēkiem ar kuņģa problēmām. Taču visiem pārējiem mizas noņemšana nozīmē, ka tiek zaudētas tādas labvēlīgas vielas kā šķiedrvielas, vitamīni, kvercīns un triterpenoīdi. Pēdējās divas vielas ir pazīstamas ar savu pretvēža iedarbību, tāpēc ieteicams ābolu mizas atstāt, kad tos ēdat.