Home » Vāra vai cep: kura olu gatavošanas metode tiek uzskatīta par kaitīgāko

Vāra vai cep: kura olu gatavošanas metode tiek uzskatīta par kaitīgāko

no Ilona Meija
0 Komentāri Ziedot

Pēc uztura speciālistu domām, ne visas olu gatavošanas metodes var saukt par lietderīgām, starp tām ir arī kaitīgas. Izdomāsim!

Kā stāsta Rsute, olas ir viens no visbiežāk izmantotajiem ēdieniem dažādos ēdienos, gan jēlās, gan vārītās, gan ceptās, gan ceptās. Bet, pēc dietologu domām, ne visas olu vārīšanas metodes var saukt par noderīgām, starp tām ir arī kaitīgas.

Kādos ēdienos izmanto olas?

Vistas olas ir daļa no ļoti daudziem ēdieniem, kas darbojas kā galvenās vai sekundārās sastāvdaļas, cepamais pulveris, emulsijas nesajaucamiem šķidrumiem. Gatavojot daudzus ēdienus, tos vienkārši nav iespējams aizstāt ar kaut ko. Piemēram, bez olām nebūs iespējams pagatavot biskvīta mīklu vai majonēzi. Arī olas ir dažu salātu galvenā sastāvdaļa.

Ēdienu gatavošanā olas izmanto neapstrādātas, vārītas, ceptas vai ceptas. Dažos gadījumos var izmantot tikai dzeltenumus vai baltumus, citu ēdienu pagatavošanai nepieciešama vesela ola.

Turklāt vārīta vai cepta ola ir pilnīgas brokastis, kuras var pagatavot ātri un vienkārši.

 

Olu derīgās īpašības

Olas tiek uzskatītas par vērtīgu dabas produktu, to uzturvērtība ir līdzvērtīga liellopu gaļai un pienam. Savā sastāvā tie satur visas cilvēka organismam nepieciešamās vielas viegli sagremojamā veidā. Taču to galvenā priekšrocība ir augstais zemas kaloritātes olbaltumvielu saturs. Dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielas, kuru sastāvā ir aminoskābes, mūsu organisms nespēj sintezēt pats no sevis.

Vistas olu uzturvērtība slēpjas arī augstajā kalcija saturā, kas nepieciešams cilvēka kaulu aparāta stiprināšanai. Olās lecitīna un holesterīna attiecība tiek uzskatīta par optimālu, kas spēj stabilizēt vielmaiņas procesus organismā.

 

Taču, pēc uztura speciālistu domām, ne visas olu gatavošanas metodes ir vienlīdz noderīgas, to ir svarīgi ņemt vērā, ēdot olas. Turklāt nav vēlams lietot olas noteiktām aknu, žultspūšļa un gastrīta slimībām.

Kāda ir veselīgākā un kaitīgākā olu vārīšanas metode?

Olas ir diētisks produkts, ko var ēst katru dienu. No tā nebūs nekāda kaitējuma. Tomēr šeit ir viens neliels brīdinājums.

Kā norāda Lielbritānijas Nacionālā veselības dienesta eksperti, pamatojoties uz zinātnisko pētījumu rezultātiem, cilvēka organismam visnoderīgākās un vieglāk sagremojamās ir vārītas un ceptas olas.

Tie satur visas nepieciešamās uzturvielas, palīdz veidot muskuļu masu, stiprina nervu sistēmu un zaudēt svaru. Tos var ēst 2-3 reizes dienā, pat ja cilvēks ievēro stingru diētu, cenšas notievēt.

Bet ceptas olas tiek uzskatītas par viskaitīgākajām ķermenim. Tiem ir palielināts kaloriju saturs, pateicoties vārīšanai eļļā. Tie ir diezgan smagi gremošanai un var izraisīt grēmas un gļotādu kairinājumu. Ceptas olas ir kaitīgas pankreatīta, holecistīta, aknu un kuņģa-zarnu trakta slimību gadījumā.

Neapstrādātas olas nav ieteicams lietot uzturā, jo tajās var būt bīstami mikroorganismi.

Avots: fithacker

Jums var arī patikt

Leave a Comment

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Šī vietne izmanto sīkfailus, lai uzlabotu jūsu pieredzi. Mēs pieņemam, ka jūs ar to piekrītat, bet jūs varat atteikties, ja vēlaties. Pieņemt Lasīt vairāk

Konfidencialitātes un sīkdatņu politika
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00

Spelling error report

The following text will be sent to our editors:

BALTIJASZINAS MEDIJU NAMS 2024 Visas tiesības aizsargātas.