Home » Visiem vecākiem, ņemiet vērā! Lietas, kuras nevajadzētu aizliegt maziem bērniem

Visiem vecākiem, ņemiet vērā! Lietas, kuras nevajadzētu aizliegt maziem bērniem

no Ilona Meija
0 Komentāri Ziedot

Runājiet ar viņu uz vienlīdzīgiem pamatiem, neesiet slinki izskaidrot un pastāvīgi sazināties, klausieties mazuli, un jūs redzēsiet, cik ātri jūs nonāksit vienā viļņa garumā.

Mēs visi vēlamies, lai mūsu bērns izaug laimīgs un labi noskaņots. Bieži vien milzīgā raižu un nepatikšanu skaita dēļ mums nav laika pievērst pienācīgu uzmanību izglītībai, izrunājot īsus “nē” vai “stop”.

Protams, aizliegumiem bērna dzīvē jābūt, bet ar mēru. Galu galā pasaules izzināšana ir tik svarīga un nepieciešama!

1. Ēd pats

Protams, vecākiem pašiem ir daudz vieglāk un tīrāk pabarot bērnu. Bet galu galā, lai iemācītos turēt karoti, nodot to, neizšļakstot un nenometot, un, visbeidzot, visu šo “gardumu” sūtīt mutē, ir vajadzīgs neticams spēks un pacietība, ko bērns brīvprātīgi ieliek šajā procesā.

Aizliedzot ēst pašam, mēs noķeram ne tikai pirmās koncentrēšanās un neatlaidības nodarbības, bet arī iespēju justies lielam kā mammai un tētim, lai justos pārliecināti par savām spējām – “Es pats to varu.” Bez zaudējumiem neiztikt, bet vai netīro blūzi var salīdzināt ar mazā varoņa pūlēm?

2. Palīdzēt

Cik bieži daži vecāki saviem bērniem saka: “Noliec, izlej”, “Noliec, nomet” utt. Un pēc pāris gadiem viņi sūdzas: “Viņš neko negrib darīt!”. Mēs nevēlamies, lai bērns sagādā liekas nepatikšanas, taču ir svarīgi, lai mazulis justos vajadzīgs. Ievērojiet, ar kādu entuziasmu viņš izvilks veļu no veļas mašīnas, laistīs ziedu vai mazgās savu galdu.

Vēl svarīgāk ir saņemt uzslavas no vecākiem un zināt, ka daudz kas ir atkarīgs arī no viņa. Vienmēr zvaniet savam bērnam palīgā, uzdodiet viņam reālus pienākumus un bieži sakiet, ka nevarat tikt galā bez viņa.

3. Zīmējiet pats

Diemžēl ne visi savam jaunajam māksliniekam ļaujas fantāzijai. Attaisnojumi ir standarta – sapucējies, krāso sienas, apēd ķīmiju. To visu var samazināt, iegādājoties netoksiskas krāsas vai ļaujot krāsot vannas istabā ar mazgājamām pirkstu krāsām.

Radošums – īpaši zīmēšana – ne tikai attīsta iztēli, tas ir emociju uzliesmojums vispareizākajā formā, lietu zināšanas un mazuļa iekšējo pārdzīvojumu atspoguļojums. Zīmējiet kopā un atrisiniet savu bērnu, izmantojot viņa zīmējumus.

4. Izsaki savas domas

Šķiet, ka šodien mēs visi esam diezgan lasītprasmi un saprotam, ka bērns ir pilnvērtīgs cilvēks ar savām domām, vēlmēm un kaprīzēm. Bet dažkārt emociju uzplūdā tomēr izlaužamies – “ko tu saproti”, “Es labāk zinu, ko tev vajag”, “jo es tā teicu”.

Pirmkārt, tas nav fakts, ka mums ir taisnība savos uzskatos, un, otrkārt, atcerieties, ka tas nav arguments bērnam. Runājiet ar viņu uz vienlīdzīgiem pamatiem, neesiet slinki izskaidrot un pastāvīgi sazināties, klausieties mazuli, un jūs redzēsiet, cik ātri jūs nonāksit vienā viļņa garumā.

5. Mājās skrien, kliedz, lec

Citiem vārdiem sakot, aktīvi izsakiet savas emocijas. Bērnam šī ir gan sava veida spēle, gan veids, kā atpūsties, izmest enerģiju, īpaši, ja runa ir par kustīgiem un temperamentīgiem bērniem. Protams, ir jāskaidro un jāizglīto, bet tam visam vajadzētu darboties sabiedrībā, uz ielas, slimnīcā vai bērnudārzā.

Nemēģiniet pārtaisīt savu bērnu un ļaujiet viņam būt mājās tādam, kāds viņš ir. Atceries bērnību un pamēģini čīkstēt kopā ar dēlu vai meitu – jautrs vakars tev garantēts.

6. Kāpšanas slidkalniņi rotaļu laukumā

Iespējams, nav iespējams iet garām rotaļu laukumam un nedzirdēt tādus vārdus kā “krīt”, “sasit”, “sasmērējas”, “nekāp”, “neskrien”, “nelec”. Pirmkārt, nekad nerunājiet ar bērnu aiz rokas, otrkārt, padomājiet, ka daudz vieglāk ir iemācīt viņam kāpt pa kāpnēm, šļūkt no kalna un karāties uz riņķiem, nekā nemitīgi apstāties.

Horizontālās un vertikālās izziņas gars bērnos joprojām ir spēcīgs, viņi ne no kā nebaidās, un atšķirībā no novecojošajiem vecākiem ir enerģijas un spēka pilni. Tici, ka agri vai vēlu mazulis izmantos mirkli un tomēr uzkāps uz aizliegtā šāviņa. Vai nebūtu labāk novērst nepatīkamus rezultātus? Turklāt veiklam un “vieglam” bērnam vienmēr ir vieglāk pielāgoties dzīvei.

7. Skatīties multfilmas

Mūsdienu televīzija atstāj daudz ko vēlēties, tas ir fakts. Bet bērnam ir ļoti svarīgi apzināties, par ko runā vienaudži. Paņemiet laipnas un informatīvas karikatūras, kuras uzskatāt par pieņemamām, un skatieties tās kopā.

Avots: pomada.cc

Jums var arī patikt

Leave a Comment

BALTIJASZINAS MEDIJU NAMS 2024 Visas tiesības aizsargātas.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Šī vietne izmanto sīkfailus, lai uzlabotu jūsu pieredzi. Mēs pieņemam, ka jūs ar to piekrītat, bet jūs varat atteikties, ja vēlaties. Pieņemt Lasīt vairāk

Konfidencialitātes un sīkdatņu politika
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: