Home » Kāpēc saldēta maize ir veselīgāka par svaigu

Kāpēc saldēta maize ir veselīgāka par svaigu

no Ilona Meija
0 Komentāri Ziedot

Protams, svaigi cepta maize ir visgaršīgākā. Bet ko darīt, ja jums nav laika apēst visu maizi vai apzināti vēlaties to uzkrāt uz ilgu laiku, piemēram, valstī? Drošākais veids, kā saglabāt produkta kvalitāti, ir ievietot to saldētavā.

“Saskaņā ar mūsu institūta veikto pētījumu rezultātiem tika konstatēts, ka pēc sasaldēšanas tiek saglabātas visas maizes derīgās īpašības,” sacīja Cepšanas nozares pētniecības institūta direktore Marina Kostjučenko. “Proti, saldēšanas procesā tiek saglabāti svarīgākie B grupas vitamīni un PP vitamīns. Starp citu, tieši maizes izstrādājumi ir viens no galvenajiem produktiem, kas apmierina cilvēka vajadzību pēc šiem vitamīniem. Uzglabājot saldētu maizi 30 dienas, B vitamīnu un PP daudzums tikai nedaudz samazinās. Tajā pašā laikā maizes sasaldēšanas procesā tiek novērots mitruma zudums par 1%, kas izraisa nelielu kaloriju satura pieaugumu. Turklāt, sasaldējot, palielinās maizes olbaltumvielu sadalīšanās, tā kā zemas temperatūras ietekmē olbaltumvielas denaturējas un kļūst jutīgākas pret pepsīna enzīma (viena no galvenajiem gremošanas enzīmiem, ko ražo kuņģī. – Red.) iedarbību. Tātad šāds proteīns ir labāk uzsūcas. Savukārt ciete, maizi sasaldējot, kļūst mazāk uzņēmīga pret gremošanas enzīmu iedarbību, tāpēc glikēmiskais indekss (rāda, cik daudz produkts spēj paaugstināt glikozes līmeni asinīs. – Red.) Saldētā maize ir zemāka par svaigu maizi. . Tāpēc pacientiem ar cukura diabētu saldēta maize ir vēl labāka. tāpēc glikēmiskais indekss (rāda, cik ļoti produkts spēj paaugstināt glikozes līmeni asinīs. – Red.) Saldēta maize ir zemāka nekā svaiga maize. Tāpēc pacientiem ar cukura diabētu saldēta maize ir vēl labāka. tāpēc glikēmiskais indekss (rāda, cik ļoti produkts spēj paaugstināt glikozes līmeni asinīs. – Red.) Saldēta maize ir zemāka nekā svaiga maize. Tāpēc pacientiem ar cukura diabētu saldēta maize ir vēl labāka.

Starp citu, ja maizi vienkārši ievietosiet ledusskapī, tā ātrāk nobriest. Saldētavā cietēšanas process apstājas.

Tomēr, ja nav vajadzības ilgstoši uzkrāt maizi vai taupīt to, kas nebija laika ēst, labāk izmantot svaigu maizi.

“Maiznīcas izstrādājumiem nav nepieciešama ilgstoša uzglabāšana, tas ir ātri bojājošs produkts, tāpēc labāk to lietot pirmajās divās dienās pēc iegādes,” atceras Marina Kostjučenko. – Vidēji no kviešu miltiem gatavotas maizes derīguma termiņš oriģinālajā iepakojumā ir 72 stundas, no rudzu miltiem vai to maisījumiem – 96 stundas. Ir daudzi veidi, kā palielināt maizes derīguma termiņu, bet garša un aromāts, protams, tiek zaudēti.

 

Kā pareizi sasaldēt maizi?

Nesasaldējiet novecojušu vai sapuvušo (sapelējušu) maizi. Tas neuzlabos tā garšu. Ielikt saldētavā ir jēga tikai vakardienas maizei.

Atkausētu maizi atkārtoti nesasaldējiet. Atkārtoti sasaldēta maize kļūst novecojusi, jo pirmās atkausēšanas laikā tā zaudē mitrumu.

Vislabāk maizi iepriekš sagriezt gabalos un ietīt folijā, pārtikas plēvē vai kārtot pa porcijām īpašos saldētavas maisiņos ar rāvējslēdzēju. Tad no saldētavas var ņemt tieši tik daudz, cik gribas apēst. Un sagrieztu maizi atkausēt ir vieglāk nekā veselus klaipus un klaipus.

Atkausē maizi, atstājot to istabas temperatūrā 3-4 stundas tieši iepakojumā. Lai pagatavotu kraukšķīgu garoziņu, maizi var atkausēt cepeškrāsnī 175 grādu temperatūrā.

Maizes šķēles var atkausēt mikroviļņu krāsnī, tosterī vai grilā. Atkausēta maize jāēd nekavējoties, jo tā nostāv ātrāk nekā svaiga.

Jums var arī patikt

Leave a Comment

BALTIJASZINAS MEDIJU NAMS 2024 Visas tiesības aizsargātas.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Šī vietne izmanto sīkfailus, lai uzlabotu jūsu pieredzi. Mēs pieņemam, ka jūs ar to piekrītat, bet jūs varat atteikties, ja vēlaties. Pieņemt Lasīt vairāk

Konfidencialitātes un sīkdatņu politika
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: