“Dīzeļa skandāls”, kas sākās 2015. gadā, pārņēma gandrīz visu pasauli un skāra daudzus autoražotājus, kā arī auto detaļu piegādātājus. Joprojām dzirdamas “dīzeļgeita” atbalsis: pagājušā gada beigās kļuva zināms, ka Vācijas uzņēmumam Bosch Kalifornijas izmeklēšanas ietvaros bija jāpiekrīt darījumam un jāsamaksā 25 miljoni dolāru, lai nokārtotu savu dalību skandālā.

 
Attēlā: Mazda CX-90
 

Pēc dīzeļgeita uzliesmojuma smagās degvielas transportlīdzekļu popularitāte dažos tirgos (piemēram, ASV) sāka pakāpeniski kristies. Tomēr pieprasījums pēc dīzeļdzinēja automašīnām joprojām saglabājas Japānā, Eiropā un Austrālijā. Daudzi autoražotāji pamazām izņem no pārdošanas savu modeļu modifikācijas ar dīzeļdegvielu, kā arī dzinēju klāstā izstrādā jaunus produktus bez dīzeļdzinējiem. Taču tas neattiecas uz Mazda.

 
Attēlā: Mazda BT-50

Mazda CX-90 projektu vadītājs Mitsuru Wakiie intervijā ar CarExpert sacīja, ka Mazda gatavojas pārdot automašīnas ar dīzeļdzinējiem, kamēr vien pēc tām būs pieprasījums. “Ja klientiem ir vajadzīgas dīzeļdzinēju automašīnas, tad, kamēr mēs varam izpildīt emisijas standartus, mēs vēlētos turpināt piegādāt dīzeļdegvielas,” viņš skaidroja.

Tātad Japānas uzņēmums turpina izstrādāt jaunas automašīnas, tostarp dīzeļdzinējus. Piemēram, šī gada sākumā Austrālijā prezentētais krosovers Mazda CX-90 flagmanis tiek piedāvāts ne tikai ar benzīna dzinēju, bet arī ar 3,3 litru rindas dīzeļa turbo sešinieku, kā daļa no e-Skyactiv D maiga hibrīda sistēma, tās jauda ir 254 ZS, un maksimālais griezes moments ir 550 Nm.

Fotoattēlā: Mazda 3 sedans

Salīdzinājumam, modeļa galvenajā tirgū, štatos, krosovers CX-90 ir pieejams ar 3,3 litru e-Skyactiv G rindas benzīna turbo sešinieku divās pastiprināšanas opcijās – 284 ZS. (450 Nm) vai 345 ZS (500 Nm). Abas versijas ir aprīkotas ar 48 voltu M Hybrid Boost starteri-ģeneratoru. Vēl viena iespēja ir pilnvērtīgs uzlādējams hibrīds, kura uzstādīšanas pamatā ir četru cilindru aspirējams 2,5 litru, kas darbojas tandēmā ar elektromotoru un litija jonu akumulatoru ar jaudu 17,8 kWh. Šī CX-90 kopējā sistēmas jauda ir 327 ZS. (500 Nm).

Pat Austrālijā ar dīzeļiem tiek piedāvāts arī no ASV izbraucošais krosovers CX-5, kā arī nepārstāvētais CX-8. Mazda BT-50 pikaps darbojas tikai ar smago degvielu. Kravas automašīnu klāsts Austrālijā ietver bāzes 150 zirgspēku dzinēju ar 1,9 litru (350 Nm) tilpumu, un 3,0 litru dīzeļdzinējs ar 190 ZS darbojas kā augstākās klases dzinējs. (450 Nm). Savukārt pašmāju tirgū zīmols piedāvā Mazda 2, Mazda 3, Mazda 6, CX-3, CX-30, CX-5 un CX-8 modeļu dīzeļa versijas.

Attēlā: Mazda CX-60

Eiropā Mazda CX-60 krosovers , kas debitēja 2022. gada pavasarī, ir aprīkots ar 3,3 litru rindas sešcilindru turbodīzeli ar 231 ZS jaudu. (500 Nm) un ar 48 voltu vieglo hibrīda papildinājumu e-Skyactiv D sistēmas jauda ir 254 ZS. (550 Nm), tāpat kā platforma CX-90. Austrālijā šī versija ir pieejama arī.

Ir vērts atzīmēt, ka, lai gan Eiropā ir pieprasījums pēc dīzeļdzinējiem, tas joprojām ļoti jūtami samazinās. Saskaņā ar Eiropas Automobiļu ražotāju asociācijas (ACEA) datiem 2017. gadā smago degvielu transportlīdzekļi veidoja aptuveni 44% no kopējā jauno automašīnu tirgus Eiropas Savienībā. Taču līdz 2021. gadam šis skaitlis ir samazinājies līdz aptuveni 25%. Šā gada jūnijā fiksēts vēl viens kritums: dīzeļdzinēju īpatsvars ES veido tikai 13,4%.