Atkarība no miltiem norāda uz noteiktu uzturvielu trūkumu.
Kāpēc mēs tik ļoti alkstam miltu izstrādājumus?
Patiesais iemesls vēlmei lietot miltus slēpjas mūsu dabā un bioloģiskajā vajadzībā.
Pirmkārt, maize, bulciņas un citi miltu izstrādājumi satur ogļhidrātus, kas ir svarīgs mūsu organisma enerģijas avots. Ogļhidrāti mūs bagātina ar glikozi, kas ir galvenā “degviela” mūsu smadzeņu un muskuļu darbībai. Kad mūsu ķermenim ir nepieciešams enerģijas atbalsts, tas neviļus mudina pievērst uzmanību miltu izstrādājumiem.
Otrkārt, miltiem īpaši piemīt unikāla spēja modināt mūsos baudas sajūtu. Tas ir tā sauktais komforta pārtikas efekts. Miltu izstrādājumi mums bieži asociējas ar pozitīvām emocijām, piemēram, mājīgumu vai bērnības atmiņām. Garda kūka vai smaržīga maize var būt mūsu uzticīgie pavadoņi stresa situācijās.
Treškārt, milti veicina laimes hormona – serotonīna ražošanu, kas atbild par labu garastāvokli un gandarījuma sajūtu. Liels ogļhidrātu daudzums miltu izstrādājumos aktivizē triptofāna – aminoskābes, no kuras veidojas serotonīns, vielmaiņu. Tieši tāpēc pēc miltu ēdienu ēšanas varam izjust lielāku baudu un gandarījumu.
Kā nomainīt miltu izstrādājumus?
Ņemot vērā mūsdienu uztura tendences un pastiprinātu uzmanību veselīgam dzīvesveidam, arvien vairāk cilvēku aizdomājas par miltu izstrādājumu aizstāšanu ar veselīgākām alternatīvām.
Pētījumi liecina, ka ir plašs produktu klāsts, kas var efektīvi aizstāt miltus un to atvasinājumus. Šeit ir daži no tiem:
1. Klijas un graudi
Klijas satur augstu šķiedrvielu līmeni, kas tieši labvēlīgi ietekmē gremošanas sistēmu. Tādi graudi kā griķi un auzu pārslas ir lieliski ogļhidrātu un olbaltumvielu avoti, kā arī mazkaloriju pārtikas produkti.
2. Pākšaugi
Lēcas, pupiņas, aunazirņi un zirņi ir lieliska alternatīva miltu izstrādājumiem. Pākšaugi ir bagāti ar šķiedrvielām, olbaltumvielām un mikroelementiem. Tie arī palīdz samazināt sirds slimību un diabēta risku.
3. Kvinoja
Tas ir superēdiens, kas kļūst arvien populārāks. Kvinoja ir graudu graudi, kas satur visas mums nepieciešamās aminoskābes un ir lielisks šķiedrvielu un dzelzs avots.
Mēs dzīvojam laikmetā, kad arvien vairāk cilvēku apzinās veselīga uztura nozīmi un cenšas izskaust vai ierobežot miltu produktu patēriņu. Un tas ir pareizais lēmums! Maize un konditorejas izstrādājumi satur lielu daudzumu vienkāršo ogļhidrātu un var izraisīt pēkšņus cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs. Turklāt milti ir bagāti ar augu eļļām, kas var negatīvi ietekmēt mūsu vispārējo veselību.