Home » Kur un kā Rīgā bez maksas pārbaudīt sirdi

Kur un kā Rīgā bez maksas pārbaudīt sirdi

no EDGARS AUZIŅŠ
0 Komentāri Ziedot

Latvijā pieaug pacientu skaits ar sirds mazspēju. Maijā bezmaksas pārbaudes un konsultācijas kampaņas “Sirds (maz)Spējas mēnesis” ietvaros palīdzēs iedzīvotājiem cīņā par veselīgu sirdi.

Kad notiks konsultācijas, testēšana un nodarbības

Maijā notiks šādi pasākumi:

* No 11. maija iedzīvotājiem būs iespēja reizi nedēļā apmeklēt bezmaksas, uzraudzītas atpūtas vingrošanas nodarbības. Tās notiks sestdienās no plkst. 10.00 līdz 11.00 pie Māras dīķa Āgenskalnā (no Mārupes ielas puses). Tiem, kas tajās piedalīsies, jāņem līdzi laika apstākļiem atbilstošs apģērbs, ērti apavi un ūdens.

Nodarbībās tiks iekļauti gan kardio vingrinājumi, gan spēka treniņu elementi.

* 9. maijā – no plkst. 16.30 līdz 17.00 sadarbībā ar RSU Medicīnas koledžas Sarkanā Krusta Medicīnas fakultātes Medicīnas studiju programmu studentiem būs iespēja pārbaudīt savu sirds un asinsvadu slimību risku un saņemt speciālistu konsultācijas un informatīvos materiālus par sirds un asinsvadu veselību, veselīgu dzīvesveidu un daudz ko citu.

Pasākums notiks Latvijas Ārstu biedrībā, Skolas ielā 3.

* Plkst. 19:00 notiks arī tiešsaistes diskusija un klātienes pasākums pacientiem “Sirds mazspēja un bieži sastopamās blakusslimības: kā noteikt, ārstēt un atgūt funkciju?”.

Bezmaksas ikgadējā profilaktiskā pārbaude

Atgādinām tiem Latvijas iedzīvotājiem, kuri gada laikā nav apmeklējuši ģimenes ārstu slimības dēļ:

jūs varat doties pie ģimenes ārsta (ar kuru ir noslēgts līgums ar NHS), lai veiktu BEZMAKSAS profilaktisko pārbaudi. Par profilaktiskajām pārbaudēm pie ģimenes ārsta pacienta maksa NAV jāmaksā (profilaktiskās pārbaudes var veikt no 18 gadu vecuma).

Šī izmeklējuma laikā ģimenes ārsts iztaujā pacientu, novērtē vispārējo veselības stāvokli un, ja nepieciešams, veic asinsspiediena un pulsa, sirdsdarbības un plaušu zondēšanu, vēdera uzpūšanās, limfmezglu izmeklēšanu, vairogdziedzera novērtējumu, krūšu pārbaudi un jutību u. c.

Svarīgi: lai pēc iespējas agrāk noteiktu sirds un asinsvadu slimību risku, iedzīvotājiem vecumā no 40 līdz 65 gadiem papildus ikgadējai profilaktiskajai apskatei ir iespēja BEZMAKSAS sirds veselības pārbaudi pie sava ģimenes ārsta, izmantojot SCORE programmu.

Sirds problēmas: kas ir “pušķī”

Sirds mazspēja bieži attīstās citu slimību dēļ vai izraisa citas slimības. Šīs vienlaikus sastopamās slimības sauc par blakusslimībām (jeb komorbiditātēm).

Saskaņā ar Slimību profilakses un kontroles centra apkopotajiem datiem par Latviju, cukura diabēts ir visizplatītākā Latvijas iedzīvotāju saslimšana, kas nav cita sirds un asinsvadu slimība.

Kā nejauša diagnoze 15,9 % gadījumu tā tika konstatēta šādos nāves cēloņos: miokarda infarkts, hipertensīvās slimības (t. i., sirds un asinsvadu sistēmas traucējumi, ko izraisa asinsvadu sašaurināšanās un paaugstināts asinsspiediens), smadzeņu infarkts.

Cukura diabēts kā nejauša diagnoze biežāk tiek konstatēts gados vecākiem Latvijas iedzīvotājiem.

Ginta Kamzola, kardioloģe, Latvijas Kardiologu biedrības Sirds mazspējas darba grupas vadītāja:

“Sirds mazspēja pati par sevi ir nopietna diagnoze, kas prasa sarežģītu ārstēšanu, tāpēc ir svarīgi to diagnosticēt pēc iespējas ātrāk.

Aptuveni pusei pacientu ar sirds mazspēju ir arī hroniskas nieru slimības, un arī cukura diabēts veicina hronisku nieru slimību attīstību, tāpēc ir ļoti svarīgi diagnosticēt ne tikai pašu sirds mazspēju, bet arī saistītās slimības, jo tās ietekmē gan pacienta prognozi, gan ārstēšanas taktiku. Tomēr visas šīs slimības var veiksmīgi ārstēt.

Tagad ir pieejami ļoti efektīvi medikamenti, kurus lietojot var samazināt gan sirds mazspējas, gan 2. tipa diabēta un nieru slimību, gan iespējamo komplikāciju risku.”

Ginta Kamzola aicina neatlikt un negaidīt, kamēr situācija pasliktināsies, bet doties pie ģimenes ārsta un veikt nepieciešamos izmeklējumus.

Inese Maurinja, pacientu biedrības ParSirdi.lv vadītāja:

“Lai gan daudzos gadījumos sirds un asinsvadu mazspēja tiek veiksmīgi ārstēta, tā ir biežs hospitalizācijas un nāves cēlonis. Tā var rasties jauniem cilvēkiem, bet tās izplatība strauji pieaug līdz ar vecumu, un 12 līdz 14 % iedzīvotāju vecumā virs 80 gadiem.

Lai sekmīgi ārstētu gan sirds mazspēju, gan blakusslimības, kā arī koordinēti ārstētu gan sirds mazspēju, gan blakusslimības, ir svarīgi agrīni diagnosticēt gan sirds mazspēju, gan blakusslimības.”

Ja esat atklājis pareizrakstības kļūdu, lūdzu, paziņojiet mums, izvēloties šo tekstu un nospiežot Ctrl+Enter.

Jums var arī patikt

Leave a Comment

BALTIJASZINAS MEDIJU NAMS 2024 Visas tiesības aizsargātas.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Šī vietne izmanto sīkfailus, lai uzlabotu jūsu pieredzi. Mēs pieņemam, ka jūs ar to piekrītat, bet jūs varat atteikties, ja vēlaties. Pieņemt Lasīt vairāk

Konfidencialitātes un sīkdatņu politika
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: