Glehurad ir gruzīnu salāti no svaigiem dārzeņiem ar riekstu un ķiploku mērci. Grūti iedomāties pavasarīgāku ēdienu. Tas ir ļoti atsvaidzinošs un labi sader ar gaļu vai desām. Turklāt glehurad ir pilnīgi nekaitīgs figūrai, jo receptē nav saulespuķu eļļas.
Gluhurad salāti
Ja vēlaties, varat aizstāt vai izņemt dažus dārzeņus un mainīt proporcijas.
Salātu sastāvdaļas:
gurķi – 200 g;
tomāti – 200 gr;
paprika – 200 gr
redīsi – 100 gr
violets sīpols – 50 g
Salātu lapas – 3-4 gab.
Mērces sastāvdaļas:
Rieksti – 70 g;
ķiploki – 3 daiviņas;
ūdens – 3 ēd.k;
ābolu vai vīna etiķis – 1 ēd.k;
sasmalcināta apiņu suneli garšviela – šķipsniņa;
malti asie pipari – šķipsniņa;
sāls, pipari pēc garšas.
Pagatavošana:
Samaisiet riekstus un viegli apcepiet sausā pannā. Atstāj atdzist. Riekstus sasmalcina smalcinātājā vai blendera bļodā. Ķiplokus sarīvē ar smalku rīvīti vai sasmalcina ar ķiploku presīti.
Sajauc sasmalcinātos riekstus, ķiplokus, etiķi, kalnu suneli un asos piparus, mērcei pievieno nedaudz ūdens un sāls. Mērce būs diezgan bieza.
Redīsus, sīpolus un gurķus sagriež plānos puskociņos, bet tomātus – plānās šķēlītēs. Papriku sagriež juliennas strēmelēs. Salātu lapas saplēš ar rokām. Sajauciet visus dārzeņus salātu bļodā. Garšojiet ar sāli un samaisiet kopā.
Salātiem pievieno mērci un samaisa. Atstājiet salātus ledusskapī uz 20-30 minūtēm. Šajā laikā dārzeņi izžūs un sajauksies ar aromātisko mērci.