Home » Amaranta milti: vai tie jāiekļauj uzturā?

Amaranta milti: vai tie jāiekļauj uzturā?

no Ilona Meija
0 Komentāri Ziedot

Amaranta milti ir zināmi jau ilgu laiku. Dienvidamerikas indiāņi to izmantoja ēdiena gatavošanai, un šodien tas ir populārs starp tiem, kas ievēro diētu.

Amaranta milti ir zināmi jau ilgu laiku. Dienvidamerikas indiāņi to izmantoja ēdiena gatavošanai, un šodien tas ir populārs starp tiem, kas ievēro diētu. Produkts ir piemērots arī cilvēkiem, kas ievēro bezglutēna diētu.

Amaranta miltu vērtību nosaka tā ķīmiskais sastāvs. Tas ir bagāts ar olbaltumvielām, vitamīniem, minerālvielām, šķiedrvielām un aminoskābēm, un šo vielu kvalitātes dēļ amaranta milti ir vairākas reizes pārāki par kukurūzas, kviešu un rudzu miltiem.

Vissvarīgākais, par ko produkts tiek novērtēts, ir lipekļa trūkums. Turklāt tas satur minimālu daudzumu lipekļa un daudz šķiedrvielu. Amaranta miltu enerģētiskā vērtība ir 298 kcal.

Amaranta miltu priekšrocības

Ēdiens, kas gatavots no amaranta miltiem, ir noderīgs tiem, kas cieš no orgānu un sistēmu patoloģijām. Miltos ir daudz antioksidantu, kas cīnās ar brīvajiem radikāļiem, novērš priekšlaicīgu novecošanos un šūnu iznīcināšanu, kā arī novērš ļaundabīgu audzēju veidošanos. No amaranta miltiem gatavoti ēdieni piesātina organismu ar dzelzi, kam ir liela nozīme mazasinības gadījumā.

Produkts satur aminoskābes, kas nepieciešamas, lai kontrolētu sliktā holesterīna līmeni asinīs. Amaranta milti satur daudz olbaltumvielu un šķiedrvielu, kas normalizē glikozes koncentrāciju. Produkts palīdz izvadīt no organisma kaitīgās vielas (toksīnus, atkritumus) un stiprina tā aizsargspējas. Topošo māmiņu uzturā ieteicams pievienot miltus, lai nodrošinātu auglim atbilstošu uzturu. Amaranta milti ir neaizstājami cilvēkiem, kuriem ir diagnosticēta lipekļa nepanesamība.

Amaranta milti svara zaudēšanai

Produkts pieder zemu kaloriju kategorijai, tāpēc tas ir piemērots diētiskajam uzturam. Ja vēlies atbrīvoties no liekajiem kilogramiem, iekļauj savā uzturā no amaranta klijām gatavotus maizes izstrādājumus.

Vai amaranta milti ir noderīgi diabēta slimniekiem?

Uz šo jautājumu ir skaidra atbilde – jā. Ja cilvēks, kas cieš no cukura diabēta, regulāri lieto amaranta miltus, tas palīdzēs organismam uzturēt insulīnu normālā līmenī. Turklāt produkts piesātinās šūnas un audus ar E vitamīnu, normalizēs glikozes koncentrāciju, palēninās ogļhidrātu un tauku sadalīšanos.

Mērces gatavo no amaranta miltiem, to pievieno putrām vai vienkārši izšķīdina pienā vai ūdenī. Labākais variants, protams, ir cepšana. Gatavojot ēdienus, šie milti vienādās proporcijās jāsajauc ar kviešu miltiem.

Kā uzņemt amaranta miltus

Produktu ieteicams lietot sirds un asinsvadu slimību klātbūtnē. Ir pierādīts, ka, to darot 2-3 mēnešus, ievērojami uzlabosies asins un limfas stāvoklis, nostiprināsies smadzeņu asinsvadi, ātrāk sāks dzīties rētas pēc miokarda infarkta. Pārtika ar amaranta miltiem jāiekļauj ikviena sirds operācijas pārtikā, kā arī sirds slimību profilaksei.

Amaranta milti ir indicēti arī anēmijai, slimībai, ko pavada hemoglobīna trūkums. Mūsu produkts satur daudz dzelzs, lizīna un vara, kas palīdzēs aizpildīt deficītu. Šajā gadījumā miltus vajadzētu pievienot mērcēm, dārzeņu sautējumiem, gaļas mērcei vai biezpiena kastrolim.

Lai uzlabotu pārtikas gremošanu un normalizētu kuņģa-zarnu trakta darbību, lieliski noder putras, kas pagatavotas ar ūdeni, govs, mandeļu vai kokosriekstu pienu.

Septiņi iemesli, kāpēc acteku ēdiens ir labs arī mums

Iemesls # 1: bez lipekļa

Amaranta milti, atšķirībā no kviešiem vai auzu pārslām, nesatur lipekli, kas nozīmē, ka tie ir piemēroti cilvēkiem, kuri nepanes šo komponentu, un tiem, kuri vienkārši nolemj ierobežot tā patēriņu.

2. iemesls: olbaltumvielu uzglabāšana

Amarants ir viens no “olbaltumvielām” bagātākajiem augiem. Tajā pašā laikā tajā esošās olbaltumvielas cilvēka organismā viegli uzsūcas un – kas ir īpaši svarīgi! – satur visas mums nepieciešamās aminoskābes, tostarp lizīnu un metionīnu, kuru parasti trūkst graudu produktos. Pēc zinātnieku domām, tā sastāvs ir ļoti tuvs dzīvnieku olbaltumvielām.

Iemesls Nr. 3: veselīgu tauku avots

Amaranta miltos ir mūsu veselībai būtisku taukskābju komplekss (linolskābe, linolēnskābe, oleīns, palmitīns, stearīnskābe), kura daudzums sasniedz 77%.

Iemesls Nr. 4: aizsardzība pret bīstamām slimībām

Amarants ir lielisks antioksidantu avots. Tas ir īpaši bagāts ar fenolskābēm (gallusskābi, parahidroksibenzoskābi un vanilskābi), kas pasargā mūs no novecošanās, sirds slimībām un vēža.

Iemesls Nr. 5: vitamīnu un minerālvielu uzpilde

Pievienojot savam uzturam amaranta miltus, ziniet, ka jūs sniedzat savam organismam iespēju saņemt vērtīgas uzturvielas, piemēram, mangānu, magniju, selēnu, varu, fosforu un dzelzi. Tieši šie minerāli ir visvairāk sastopami mazos graudos.

Iemesls # 6: holesterīna līmeņa pazemināšanās

Daži pētījumi liecina, ka amarants var pazemināt “sliktā” holesterīna līmeni, nesamazinot “labo” holesterīnu.

7. iemesls: svara kontrole

Tā kā amarants satur daudz olbaltumvielu un šķiedrvielu, tas var būt labs līdzeklis cīņā ar lieko svaru. Ēdot pārtiku ar augstu olbaltumvielu saturu, tiek samazināts grelīna līmenis, hormons, kas stimulē izsalkumu, savukārt šķiedrvielas rada sāta sajūtu.

Kā lietot amaranta miltus

Indiāņi cepa kūkas no amaranta miltiem un gatavoja mūžu pagarinošu dzērienu, ko mūsdienās pazīstam kā amritu. Mūsdienu mājsaimniecēm ir vēl plašāka izvēle, kā izmantot amaranta miltus. Mēs to varam izmantot:

* maizes izstrādājumos (pankūkas, pankūkas, vafeles, smalkmaizītes),

* maizes un rullīšu, krekeru, maizes un cepumu pagatavošanai,

* kā maize,

* pagatavot mājās gatavotas nūdeles vai mīklu pelmeņiem/pelmeņiem,

* smūtiju pagatavošanai,

* mērcēs un zupās – biezumam,

* siera kūku un pankūku cepšanai,

* maizes vietā kotletēs.

Svaigiem un kvalitatīviem amaranta miltiem jābūt ar patīkamu riekstu smaržu.

Jāatceras, ka amaranta milti ar savām kulinārijas īpašībām atšķiras no kviešu miltiem: tajos ir ļoti maz lipekļa, kas nozīmē, ka pēc pazīstamas receptes pagatavota mīkla var uzvesties pilnīgi neparedzami.

Ja jums nav lipekļa nepanesības, tad, cepot maizi un konditorejas izstrādājumus, amaranta miltus jāsajauc ar pirmās vai augstākās šķiras kviešu miltiem attiecībā 1:2. Tas padarīs produktus pūkainus, gaisīgus, porainus, ar elastīgu drupatu. Ja jums ir celiakija, jums būs nepieciešamas īpašas bezglutēna receptes, kas kompensē lipekļa trūkumu ar citām sastāvdaļām un īpašām pagatavošanas metodēm.

Lai pagatavotu kotletes, siera kūkas, mērces un citus ēdienus, kur milti nav atslēga, bet gan papildu sastāvdaļa, klasisko recepti var atstāt nemainīgu, vienkārši aizstājot kviešu miltus ar amaranta miltiem.

Vafeles, kas gatavotas ar amaranta miltiem, izrādās kraukšķīgākas un cietākas nekā ar kviešu miltiem, un pankūkas nav tik pūkainas, bet pēc garšas ir maiga riekstu nokrāsa. Pankūkas dažkārt var uzvesties kaprīzi, ja jums nav labas pannas: bez prasmēm jūs varat atklāt, ka tās, visticamāk, pielīp pie cepamās virsmas.

Olbaltumvielu smūtijs, kas izgatavots no amaranta miltiem

Ņem 1 līmeņa ēdamkaroti amaranta miltu un sajauc ar 1 glāzi piena, liek katliņā līdz vārīšanās pirmajai pakāpei un izslēdz. Kad dzēriens ir atdzisis, sakuļ to blenderī ar iecienītākajām ogām (avenēm, zemenēm, ķiršiem) vai augļiem (banānu, bumbieri, ābolu). Ja vēlas, var pievienot vaniļu vai kanēli, kā arī karoti medus. Jūsu ogļhidrātu-olbaltumvielu kokteilis ir gatavs.

Siera kūkas no amaranta miltiem

Ņem 1 paciņu zema tauku satura biezpiena (200 g), 1 olu un 3-4 ēd.k. l. amaranta milti. Samaisa līdz gludai. Miltu daudzumu var mainīt atkarībā no tā, cik biezas vēlies siera kūkas (jo vairāk miltu, jo blīvākas). Lai iegūtu salduma pieskārienu, pievienojiet 1-2 tējk. cukurs vai puse banāna biezenī. Ja pievieno banānu, olu receptē var izlaist (banāni ļoti labi saista mīklas sastāvdaļas). Cep 20-25 minūtes līdz 160 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī.

Enerģijas cepumu recepte no amaranta miltiem

Sastāvdaļas:

Amaranta milti – 50 g;
Ola – 1 gabals;
Sasmalcināts kanēlis – 10 g;
veselas auzu pārslas – 150 g;
Vaniļa – 10 g;
Žāvēti augļi vai rieksti – 50 g;
Augu piens.

Sausās sastāvdaļas sajauc, pievieno tām pienu, kārtīgi mīca, maisījumu atstāj uz 20-25 minūtēm. Kad auzu pārslas uzbriest, pievieno sakultu olu un riekstus (žāvētus augļus). Mīklu liek veidnēs. Cep cepumus 20 minūtes līdz 190 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī.

Kaitējums un kontrindikācijas

Amaranta miltiem ir kontrindikācijas. Tā kā tas satur skābeņskābi, to nedrīkst lietot cilvēki, kuriem ir diagnosticētas uroģenitālās sistēmas un nieru slimības. Piesardzīgi jāizturas arī pret pārtiku, kas izgatavota no miltiem, tiem, kuri cieš no žultsakmeņiem vai pankreatīta.

Ja esat atklājis pareizrakstības kļūdu, lūdzu, paziņojiet mums, izvēloties šo tekstu un nospiežot Ctrl+Enter.

Jums var arī patikt

Leave a Comment

BALTIJASZINAS MEDIJU NAMS 2024 Visas tiesības aizsargātas.

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?

Šī vietne izmanto sīkfailus, lai uzlabotu jūsu pieredzi. Mēs pieņemam, ka jūs ar to piekrītat, bet jūs varat atteikties, ja vēlaties. Pieņemt Lasīt vairāk

Konfidencialitātes un sīkdatņu politika
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: