Kas jāņem vērā, izvēloties kartupeļus, olas, krējumu un citas galvenās sastāvdaļas šīs aukstās zupas pagatavošanai, pastāstīja mūsu speciālisti.
Kartupeļi
Izvēlieties vidēja lieluma kartupeļus, kas ir stingri un elastīgi, bez acīm, zaļiem plankumiem, asniem un māla gabaliņiem. Zaļās zonas satur solanīnu – indīgu toksisku. Lielos daudzumos tas ir kaitīgs cilvēkiem. Ja joprojām pamanāt šādus plankumus – nogrieziet tos. Kas attiecas uz šķirni, tad okroškai vairāk piemēroti dzeltenīgi bumbuļi, kas nevārīsies pārāk mīksti. Rozā kartupeļus vislabāk atstāt cepšanai, bet baltos kartupeļus biezenī.
Olas
Pastāv viedoklis, ka brūnās olas ir labākas un garšīgākas, taču tas ir mīts. Faktiski čaumalas krāsa ir atkarīga no vistas krāsas, un brūnās un baltās olas pēc sastāva un uzturvērtības īpašībām ir vienādas.
Desa
Bieži vien okroshka pievieno “Doktora” desu. Viens no galvenajiem kritērijiem ir izmaksas – labas kvalitātes desa, tā nebūs lēta. Ir vērts pievērst uzmanību sastāvam, tas pieļauj cūkgaļu, liellopu gaļu, ūdeni, vistas olas vai olu melanžu, veselu vai vājpiena pulveri, galda sāli, granulētu cukuru un garšvielas (muskatriekstu vai kardamonu). Nedrīkst lietot desas, kas satur augu, sojas vai kviešu proteīnus, šķiedrvielas, cieti vai mājputnu gaļu.
Skābais krējums
Skābā krējuma kvalitāte ir tieši atkarīga no uzglabāšanas apstākļiem. Ja iepakojums ir slapjš, tas nozīmē, ka pirms nolikšanas uz letes saldais krējums bija sasalis, ko nevar izdarīt. Temperatūra plauktā nedrīkst pārsniegt +6 grādus. Lai to pārbaudītu, pielieciet roku ledusskapja tuvumā – tam jābūt vēsam, bet ne pārāk aukstam.
Kvass
Tradicionāli okroshka ielej ar kvasu. Vislabāk, ja tas ir nesaldināts un nedaudz skābs. Klasiskā kvasa sastāvā jābūt misai (tas var būt miežu iesals, rudzu iesals, rudzu milti vai kukurūza), ūdens, cukurs, raugs un pienskābes baktērijas. Produktam ir atļauts pievienot citronskābi vai pienskābi. Ja uz etiķetes redzat saldinātājus, garšas un citas papildu sastāvdaļas, tad tas vairs nav kvass, bet gan soda.
Kefīrs
Daudzi cilvēki dod priekšroku okroshka, nevis kvasa pievienošanai kefīru. Dabīgais produkts sastāv no pasterizēta piena un raudzētām dzīvām baktērijām un tiek uzglabāts ne ilgāk kā 10-14 dienas. Ja ir rakstīts, ka glabāšanas laiks ir ilgāks par mēnesi, tas ir iemesls uzmanībai, jo šāds dzēriens, visticamāk, satur mākslīgos emulgatorus un augu taukus.