Mēs visi no bērnības zinām, ka mellenes un burkāni ir labi acīm. Bet vai uzturs var atjaunot redzi vai samazināt dažādu slimību risku?
Vairākos pētījumos ir atkārtoti pierādīts, ka sabalansēts uzturs var palīdzēt saglabāt veselīgu redzi. Diemžēl, apēdot mellenes, nakts redzi jūs nesaņemsiet, taču tas, iespējams, uz kādu laiku pasargās jūsu organismu. Līdz šim ir pierādīts, ka daži pārtikas produkti var ietekmēt kataraktas, makulas deģenerācijas, glaukomas un sausu acu attīstību.
To galvenokārt nosaka šādi elementi: luteīns, zeaksantīns, A, C, E vitamīni, beta-karotīns, omega-3 taukskābes, cinks. Lai jums nebūtu jāmeklē produkti, kas bagāti ar šiem komponentiem, mēs jums pastāstīsim par tiem, kas ir zinātniski pārbaudīti.
Zivis
Daudzu veidu zivis satur omega-3 taukskābes, kas veicina tīklenes veselību. Šis elements var arī novērst acu sausumu. Kā izrādās, uztura papildināšana var uzlabot acs eļļas plēvīti, ko ražo mazie dziedzeri plakstiņa malā, ko sauc par meibomu dziedzeriem. Tas atvieglo acu sausuma simptomus.
Olas
Olas ir lielisks pārtikas produkts acu veselībai. Dzeltenumos ir A vitamīns, luteīns, zeaksantīns un cinks, kas ir ļoti svarīgi acu veselībai. A vitamīns aizsargā radzeni, luteīns un zeaksantīns samazina nopietnu acu slimību, piemēram, makulas deģenerācijas un kataraktas, iespējamību, bet cinks palīdz acīm labāk redzēt naktī.
Tomēr paturiet prātā, ka dzeltenumos ir augsts holesterīna līmenis, tāpēc ar tiem nevajadzētu pārspīlēt.
Burkāni
Ikviens ir dzirdējis par burkānu labvēlīgo ietekmi uz acīm. Tāpat kā olu dzeltenumi, arī burkāni satur A vitamīnu un beta-karotīnu. Kopā tie efektīvi cīnās pret redzes asuma pasliktināšanos.
Pastāv arī mīts, ka burkāni var pat atjaunot redzes līmeni. Tomēr šajā jautājumā zinātnieki nevar vienoties. Tiek uzskatīts, ka katru gadu A vitamīna trūkuma dēļ akli kļūst no 250 000 līdz 500 000 bērnu. Vietās, kur cilvēkiem ir maksimāls šī elementa trūkums, piemēram, Nepālā un Indijā, vitamīna piedevas ar beta-karotīnu uzlabo redzes uzlabošanos nakts laikā. Tomēr eksperti uzskata, ka tas ir tāpēc, ka sākotnējais vitamīna līmenis ir ļoti zems.
Kāposti
Kāpostu sastāvā ir antioksidanti luteīns un zeaksantīns, kas atrodami arī olās un citos pārtikas produktos. Šīs uzturvielas var palīdzēt novērst nopietnas acu slimības, piemēram, ar vecumu saistītu makulas deģenerāciju un kataraktu. Luteīnu un zeaksantīnu mūsu organisms neražo, tāpēc tie ir jāiekļauj uzturā patstāvīgi (BET pēc ārsta norādījuma).
Mellenes
Mellenes ir bagātas ar antioksidantiem, pretiekaisuma un kolagēnu stabilizējošiem elementiem. Regulāra melleņu lietošana var stiprināt asinsvadus acu aizmugurē. Tās satur arī antocianīnus, kas palīdz samazināt gan paaugstinātu asinsspiedienu, gan iekaisumu. Tomēr pētījumos ir pierādīts, ka šīs ogas vēl nevar atjaunot redzi, taču tās var pretoties daudzu slimību attīstībai.