Ledusskapis paildzina pārtikas produktu ilgumu un svaigumu – par to nav šaubu. Tomēr pārāk ilga pārtikas produktu glabāšana ledusskapī, nepareiza uzglabāšana un iepakošana var izraisīt smagu saindēšanos, jo tajā savairojas patogēnās baktērijas.
Mēs visi esam pieraduši pie celofāna maisiņiem un pārtikas plēvēm,” saka medicīnas doktora grādu ieguvušais ārsts toksikologs Mihails Kutušovs. – Taču problēma ir tāda, ka tajos veidojas kondensāts un, protams, sāk vairoties baktērijas. Tāpēc, ja iespējams, ieteicams izvēlēties alternatīvu iepakojumu.
Gatavi ēdieni
Gatavos ēdienus mēs bieži vien uzglabājam taisni katlos un pannās ar vākiem, lai tie pārāk nesasaltu. Dažreiz mēs ietinam gatavos ēdienus plēvē vai iesaiņojam neapēsto ēdienu šķīvī. Tā nav laba ideja. “Atlikumus labāk uzglabāt traukos, neizmantojot pārtikas plēvi,” saka Kutušovs.
Dārzeņi un augļi
Dārzeņus un augļus mēs bieži uzglabājam celofāna maisiņos. Un daudziem dārzeņiem tas ir veids, kā saglabāt tos svaigus. Piemēram, burkāni, bietes un citi sakņu dārzeņi ir jāuzglabā maisiņā ledusskapī – citādā iepakojumā dārzeņi iznīkst. Sakņu dārzeņus var uzglabāt ilgu laiku – ledusskapī tie var uzglabāties vairākus mēnešus, ideālā gadījumā līdz pat pavasarim. Taču dārzeņi periodiski jāpārbauda, jāizņem tie, kas sākuši bojāties vai pelēt, un jāmaina maisiņi.
Vēl viena nianse – sakņaugus, īpaši kartupeļus un burkānus, labāk uzglabāt melnos maisiņos, lai pasargātu no gaismas. Gaisma kartupeļos izraisa solanīna, indīga savienojuma, veidošanos, un dārzeņi kļūst zaļi. Tāda pati problēma ir arī burkāniem.
Tomātus labāk vispār neglabāt ledusskapī. Samazināta temperatūra un mitrums negatīvi ietekmē dārzeņa garšu un aromātu, tas zaudē daudz no tiem. Tomātus ir labi uzglabāt atvērtā traukā vai kastē un novietot vēsā vietā, piemēram, skapī. Taču tomātus nav ieteicams uzglabāt ilgi, 2-3 dienas, šajā laikā tie ir jāapēd un jāpērk jauni.
Gurķus var uzglabāt ledusskapī, lai tie nenovītu, – celofāna maisiņā. Tāpat kā tomātiem – ieteicams nepirkt daudz gurķu, bet tikai dažus, kurus apēd trīs līdz četru dienu laikā.
Ābolus un apelsīnus ledusskapī var uzglabāt bez jebkāda iesaiņojuma, vienkārši ievietojot tos dārzeņu apakšējā atvilktnē. Tāpat arī kabačus un baklažānus. Tikai pēdējie nav tik ilgi uzglabājami kā āboli un citrusaugļi; tos vēlams apēst nedēļas laikā. Ja runājam par jauniem dārzeņiem. Tumšzaļākos kabačus var uzglabāt ilgu laiku, bet ārpus ledusskapja.
Zaļumi
“Svaigus zaļumus vislabāk ir ievietot burkā ar vāciņu vai iebērt ķekaru zaļumu glāzē ar ūdeni,” iesaka toksikoloģe. Tādējādi tie pēc iespējas ilgāk saglabājas svaigi un neļauj tiem sapelēt un sabojāties.
Desas un siers
Desas un sieri veikalos bieži vien ir iesaiņoti papīrā. Bieži vien tos pārdod arī maisiņos. Vēl viens interesants mazumtirgotāju ieradums ir ietīt pārtikas produktu iesaiņojumus ap papīru: tas novērš iesaiņojuma izplūšanu un prasa mazāk papīra. “Desas, sieri, konditorejas izstrādājumi – tie slikti glabājas celofānā un plēvē,” norāda Kutušovs. – Tie ātri bojājas, jo veidojas kondensāts. Tiem nepieciešams pergamenta papīrs. Tāpēc, paņemot pirkumus no veikala, ir lietderīgi tos pārpakot papīrā.
Ja gatavojaties ledusskapī ievietot sasmalcinātu desu, gatavus burgerus vai ceptu zivi, alumīnija folijas gabals ir tieši tas, kas jums nepieciešams, saka eksperts.
Konservi
Skārdenes ar sautētu gaļu vai kūpinātām zivīm, konservētus zirnīšus u. c. mēs uzglabājam ārpus ledusskapja. Ja tās ir aizvērtas. Taču, ja burka ir atvērta, tās saturu tajā nevar uzglabāt, kā arī to nevar atstāt istabas temperatūrā. “Atvērtie konservi noteikti ir jāievieto konteineros,” saka Kutušovs.
Dažādos plauktos
Ļoti svarīgs ir ne tikai iepakojums, bet arī pareizs pārtikas produktu izvietojums ledusskapī. “Saldētu un atdzesētu pārtiku nedrīkst turēt vienu otram blakus. Sausus un mitrus produktus nedrīkst uzglabāt kopā,” saka Kutušovs. – Neapstrādātus pārtikas produktus un gatavus ēdienus nedrīkst uzglabāt blakus, t. i., jēlu malto gaļu blakus kotletēm – tas nav pieļaujams. Atgādinu, ka blakus pārtikas produktiem, kas uzsūc smakas, nedrīkst uzglabāt neko, kas ļoti stipri smaržo.
Termiņš
Visi pārtikas produkti jāuzglabā pareizi – vienmēr jāpārbauda derīguma termiņš un jāzina, kuri produkti ātri bojājas, kuri jāglabā 72 stundas un kuri ilgāk. Un pārliecinieties, ka tas tiek ievērots. Zivis, mājputnu gaļa, blakusprodukti, kaviārs, piena produkti, jau pagatavoti pārtikas produkti – tajos ir augsts mitruma procents. “Neglabājiet ilgi lietas, kas ātri bojājas. Tas ir jūsu veselības jautājums,” aicina toksikoloģe.