Stāsta agronoms Aleksandrs KHOROBROVETS.
– Mērcot brūklenes, tiek atlasītas lielas sarkanas ogas, noņemti kāti, lapas un citi piemaisījumi. Ir ļoti ērti veikt ogu šķirošanu uz slīpa galda. Pēc mazgāšanas un cieši ievietošanas burkās, cilindros vai mucās ogas pārlej ar cukura šķīdumu (0,5 glāzes uz 1 litru ūdens). Uz 10 kg brūkleņu ņem 4-5 litrus ūdens un 400-500 g cukura. Cukuru, ja iespējams, var aizstāt ar medu.
Mērcot brūklenes, var pievienot kanēli, krustnagliņas un uz pusēm sagrieztus ābolus. Garšvielas pievieno pēc garšas. Ogas atstāj uz 2-3 dienām istabas temperatūrā. Pēc tam tos nogādā pagrabā vai ledusnīcā. Brūklenes satur benzoskābi, kas pasargā tās no kaitīgiem mikroorganismiem. Benzoskābes iedarbība ir tik spēcīga, ka brūklenes var saglabāties, ja tās vienkārši aplej ar vārītu un atdzesētu ūdeni.
Mērcot dzērvenes, tiek izmantotas arī to konservējošās īpašības. Ogas šķiro, nomazgā un pārlej ar šādu šķīdumu: uz 10 litriem vārīta ūdens 3 ēdamkarotes sāls un 1,5 glāzes cukura.