Lasīšanas Laiks:3 Minute(-s), 49 Sekunde(-s)

Galvenā garšvielu priekšrocība ir to augstais antioksidantu saturs. Šīs vielas spēj mazināt brīvo radikāļu graujošo ietekmi, kas organismā izraisa oksidatīvo stresu, kurš ir atbildīgs par daudzām mūsu nelaimēm – sākot ar ādas grumbiņām un beidzot ar nopietnu slimību – vēža, diabēta un sirds slimību – rašanos. Šķipsniņā garšvielu ir vairāk antioksidantu nekā glāzē ogu.

GARŠVIELU PRIEKŠROCĪBAS VESELĪBAI

samazina holesterīna un cukura līmeni asinīs

Garšvielu iedarbība ir salīdzināma ar zāļu lietošanu – holesterīna līmenis asinīs samazinās par 10-15%. Antiholesterīna iedarbība ir īpaši izteikta kurkumai un kanēlim.

Cīņa pret saaukstēšanos

Ingveram, krustnagliņām, kanēlim piemīt spēcīga stimulējoša un tonizējoša iedarbība, mobilizē iekšējos spēkus, aktivizē asinsriti. Rezultātā cilvēks ātrāk atveseļojas.

Palīdz zaudēt svaru

“Pirmkārt, garšvielas piešķir garšu jebkuram ēdienam, – skaidro Tatjana PILĀTE, medicīnas zinātņu doktore, profesore. – Otrkārt, tās stimulē gremošanu un aktivizē vielmaiņas procesus – tā rezultātā organisms ir sātīgs ar nelielu ēdiena daudzumu. Jaunākie pētījumi ir pierādījuši, ka pat pikantas uzkodas, kas pasniegtas pirms vakariņām, neveicina apetīti, bet, gluži pretēji, veicina ātru sāta sajūtu: tajās esošais kapsaicīns ātri izraisa sāta sajūtu – rezultātā cilvēks ēd mazāk. Turklāt kapsaicīns palielina enerģijas patēriņu par 23 % un kavē tauku šūnu attīstību.

Normalizē hormonus, palielina iekāri

“Safrānam ir labvēlīga ietekme uz sieviešu reproduktīvo sistēmu, jo īpaši normalizē hormonālo fonu,” norāda Tatjana Pilāts. – Ir zināmi gadījumi, kad priekšlaicīgas menopauzes laikā 2-3 safrāna pākstis veicināja cikla atjaunošanos”. Starp garšvielām ir daudz afrodiziaku. Ne velti muskatriekstu sauc par sieviešu un baziliku – par vīriešu garšvielām: tajās esošās ēteriskās eļļas stimulē iekšējās sekrēcijas dziedzeru darbību. Vaniļas sastāvā esošie gaistošie fermenti iedarbojas uz centrālo nervu sistēmu.

Izglābj jūs no vēža

Garšvielu antioksidanti aktīvi cīnās pret kancerogēniem. No kurkumas ir izdalīta viela, kas bloķē bioķīmiskos procesus, kuri izraisa kakla un galvas audzēju attīstību. Un no mārrutkiem – molekula, kas spēj iznīcināt vēža šūnas. “Darbs pie mārrutku bioloģiski aktīvo vielu pretkancerogēno īpašību izpētes tika veikts arī Krievijā,” stāsta Igors Sokolskis. – Un patiešām tika pierādīts, ka in vitro (“in vitro”, t. i., tieši iedarbojoties uz vēža šūnām) mārrutku ekstrakts kavē to attīstību un nomāc vairošanos. Tomēr dzīvā organismā šī iedarbība bija ļoti vāja. Tāpēc mārrutkus izmanto kā profilaktisku līdzekli.”.

VESELĪGĀKĀS GARŠVIELAS

Lauru lapas

Ko ārstē: Uzlabo gremošanas procesus, sirds darbību, palielina apetīti, lieto artrīta, ādas slimību saasināšanās gadījumā. Piemīt diurētiska un dezinficējoša iedarbība. Inhalācijas ar lauru ēterisko eļļu iesaka elpceļu infekciju gadījumā. Lauru eļļa ir atzīts līdzeklis pret augšžokļa sinusītu.

Kulinārijā: universāla garšviela, ko izmanto zupās, marinādēs, gaļas un zivju ēdienos.

Īpašības: Pirms ēdiena pasniegšanas galdā ieteicams izņemt, lai lauru lapa nedod rūgtumu. Aizliegts lietot grūtniecības laikā. Ilgstoši uzglabājot, tā zaudē garšu un kļūst rūgta.

Un vēl viena interesanta detaļa: lauru lapu smaržu necieš mēles un tarakāni.

Krieni

Ko ārstē: Spēcīgs līdzeklis gremošanas dziedzeru sekrēcijas palielināšanai. Tam piemīt spēcīga diurētiska iedarbība – to lieto urīnceļu iekaisuma, nierakmeņu slimības, cistīta, podagras un reimatisma ārstēšanai. Svaigu mārrutku uzlējumus lieto apsaldējumu, sejas neiralģijas un locītavu reimatisma gadījumā.

Gatavošana: galda mārrutkus izmanto kā patstāvīgu garšvielu un kā pamatu mērcēm.

Īpašības: mārrutki ir kontrindicēti kuņģa un zarnu trakta, aknu, nieru iekaisuma slimību gadījumā. Tam piemīt balinoša iedarbība – vasaras raibumu un vecuma plankumu gadījumā seju ieteicams noslaucīt ar mārrutku ūdens uzlējumu.

Ingvers

Ko ārstē: Palīdz jebkuras izcelsmes slikta dūša. Mazina migrēnas lēkmes un artrītu, stimulē imūnsistēmu. Atzīts līdzeklis pret saaukstēšanos un klepu. Atjauno organisma aizsargspējas.

Kulinārijā: būtiska garšviela neapstrādātu zivju ēdieniem – japāņi uzskata, ka ingveram piemīt pretsēnīšu iedarbība. Neaizstājama karija garšvielu sastāvdaļa, tā ir visu kečupu sastāvā. Plaši izmantots kulinārijā, gatavojot ingvera cepumus un piparkūkas, limonādes.

Īpašas iezīmes: ja ingveru pievieno gatavošanas sākumā, garša un smarža būs daudz spēcīgāka.

Safrāns

Kādi kārumi: Šafrāns: veicina prieka hormona serotonīna veidošanos, tāpēc tam ir psihotropa iedarbība, kas mazina sāpes un depresiju. Tas uzlabo gremošanu, attīra limfu, nieres un aknas, mazina krampjus, novērš asins sastrēgumus asinsvados, uzlabo sejas krāsu un palielina potenci.

Kulinārijā: safrānu izmanto daudzu nacionālo ēdienu – indiešu plovas, spāņu paeljas un itāļu rīsu, franču jūras velšu zupas (bouillabaisse) – aromatizēšanai.

Īpašības: Dārgākā garšviela – 1 kg maksā aptuveni 1000 dolāru. Spēcīgs tonizējošs līdzeklis – pārmērīgas devas var izraisīt uzbudinājumu un spriedzi. Daži grami svaiga safrāna var pat nogalināt.

Kanēlis

Ko tas ārstē: Katru dienu 1 tējkarote kanēļa pazemina cukura līmeni asinīs un “sliktā” holesterīna līmeni, normalizē asinsspiedienu. Tam piemīt pretmikrobu īpašības, palīdz ilgāk saglabāt mājās ēdienu.

Gatavošana: desertu pagatavošana (labi sader ar āboliem), konservēšana, marinādēs.

Īpašības: ātri zaudē garšu. Kanēļa standziņu garša ir spēcīgāka, bet tās ir grūti sasmalcināt.

Krustnagliņas

Kādi gardumi: Kārkliņu eļļa ir spēcīgs antiseptisks līdzeklis. Akūtu elpceļu infekciju epidēmiju laikā to iesaka izmantot aromterapijā. Krustnagliņām piemīt anestezējoša iedarbība zobu sāpju gadījumā, atvieglo elpošanu elpceļu slimību gadījumā.

Kulinārijā: piešķir pikantu garšu marinādēm – sēņu, gaļas vai dārzeņu, nodrošina garšvielu un mērču ilgāku uzglabāšanu.

Īpašības: necieš ilgstošu termisku apstrādi. Vārīšana atņem krustnagliņām aromātu un ēdienam piešķir rūgtu garšu.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

Previous post Septiņas liktenīgas kļūdas jeb Kā negatavot kotletes
Next post Tuvošanās ir bīstama! No rīta jūrā fiksēts iespaidīgs ūdens virpulis