Pārmērīga sāls uzņemšana noved pie asinsvadu iznīcināšanas un hipertensijas attīstības ar visām no tā izrietošajām nepatīkamajām sekām. Taču, pat atbrīvojoties no sālstraukiem un ieraduma ēdienam pievienot sāli, cilvēks, pats to nezinot, turpina apēst milzīgu daudzumu tā dēvētās slēptās sāls.
Speciālisti aprēķinājuši, ka lauvas tiesa (līdz 80%) no patērētajām kaitīgajām garšvielām krīt uz produktos paslēpto sāli. Un tajos, kas veido ikdienas uztura pamatu. Kā stāsta ārste-endokrinoloģe, medicīnas zinātņu doktore Zukhra Pavlova, viņa savus pacientus parasti brīdina neēst taukus un cukuru saturošu pārtiku.
Taču ne mazāk bīstams ir sāls, ko tautā nejauši nedēvē par balto indi. Tās pārpalikums negatīvi ietekmē asinsvadu stāvokli, provocē hipertensijas attīstību, izraisa sirdslēkmes un insultus.
Speciāliste iesaka ieskatīties ledusskapī, lai pārliecinātos par milzīgajām slēptā sāls nogulsnēm, kas “slēpjas” tur uzglabātajos produktos. Ja ar veikalā nopērkamajiem pusfabrikātiem, desiņām, dažādām uzkodām un buljona kubiņiem viss ir pašsaprotami, tad konservi var maldināt patērētāju. It īpaši, ja tie ir konservēti dārzeņi. Tomēr tie visi ir vienādi piesātināti ar slēpto sāli.
Savukārt zivju konservu gadījumā, ja tie ir izgatavoti no jūras dzīvniekiem, piemēram, saury, tajos esošo nepiesātināto taukskābju labvēlīgā ietekme ir daudz lielāka nekā liekā sāls kaitējums organismam. Bet skābos kāpostus, kas ir noderīgi visos aspektos, var sabojāt, sālījot produktu.
Speciāliste iesaka pievērst uzmanību produkta sastāvam. Ja sastāvdaļu saraksta sākumā ir norādīts sāls, tad tas nozīmē, ka tajā ir daudz.
Priekšroka jādod produktiem ar marķējumu “zems nātrija daudzums” vai “bez pievienota sāls”. Tāpat daktere Pavlova, gatavojot salātus, iesaka sāli aizstāt ar citronu sulu, ingveru, kaltētiem vai svaigiem sīpoliem un ķiplokiem.
Vairāk stāstu
Ne labāk par transtaukskābēm: kāpēc cepšana ar sviestu ir bīstama tavam organismam?
Daudzi cilvēki izvairās no margarīna un transtaukskābju izmantošanas konditorejas izstrādājumos un maizes izstrādājumos un uzskata, ka līdzīgi produkti, kuru sastāvā...
4 pārtikas produkti, kurus nekad nevajadzētu ēst brokastīs
Veselīgas un sātīgas brokastis ir veiksmīgas dienas sākums. Bet ko tieši nozīmē veselīgas? Izrādās, ka ir vairāki pārtikas produkti, kurus...
Ne novecojuši, bet veselīgākie – nekad vairs neizmetiet brūnu banānu
Cik bieži esat skatījušies uz brūniem plankumiem klātu banānu un ar neapmierinātību raustījuši degunu - nu, tas atkal ir pagājis....
Kā saprast, ka ir pienācis laiks vērsties pie speciālista muguras lejasdaļā: vienkāršs triks no medicīniskās masāžas terapeitiem
Sāpes mugurā ir nopietna problēma, un tās var rasties jebkurā vecumā. Sēdošs dzīvesveids, skolioze, neērti apavi, ieraduma trūkums savlaicīgi pievērst...
Šī putra ir vislabākais holesterīna izvadītājs: tā darbojas tikpat labi kā tabletes!
Atcerieties ārstniecisko graudaugu nosaukumu, kas atbrīvos jūs no atkarības no aptiekas zālēm. Vēl joprojām nevar iemīlēt putru, ar ko mūs...
Kur un kā Rīgā bez maksas pārbaudīt sirdi
Latvijā pieaug pacientu skaits ar sirds mazspēju. Maijā bezmaksas pārbaudes un konsultācijas kampaņas "Sirds (maz)Spējas mēnesis" ietvaros palīdzēs iedzīvotājiem cīņā...