Umami ir augsta proteīna pārtikas garša, kas atšķiras ar skābu, rūgtu, saldu un sāļu. To 1908. gadā atklāja Tokijas universitātes ķīmiķis Kikunae Ikeda.
Saskaņā ar Chemical Senses, zinātnieki no Apvienotās Karalistes pirmo reizi ir pierādījuši, ka kaķiem ir visi molekulārie mehānismi, kas nepieciešami umami noteikšanai. Lai to izdarītu, eksperimentu laikā biologi piedāvāja dzīvniekiem bļodas ar ūdeni, kurā bija dažādas aminoskābju un nukleotīdu koncentrācijas.
Rezultātā kaķi izvēlējās apakštasītes ar augstāku molekulu līmeni, kas atrodams ar umami bagātā barībā.
Tajā pašā laikā viņi deva priekšroku savienojumiem, kas atrodami tunzivīs. Tas, pēc pētījuma autoru domām, izskaidro mājdzīvnieku lielo mīlestību pret šo konkrēto zivi.
Piebildīsim, ka tunča gaļa kopumā ir unikāls, sabalansēts produkts, kas apvieno gaļas uzturvērtības un zivju labvēlīgās īpašības. Zinātnieki apgalvo, ka, regulāri lietojot 30 g šīs jūras veltes, uz pusi samazinās risks saslimt ar išēmisku insultu, palielinās garīgā aktivitāte, paildzinās jaunība un uzlabojas nervu impulsu vadītspēja.