Ķīnā tas tiek uzskatīts par vienu no svarīgākajiem tautas medicīnas līdzekļiem, un mēģinājums novērtēt ķiploku efektivitāti ar mūsdienu Rietumu metodēm ir saprotams. Pasaules medicīna šādus pētījumus tikai atzinīgi vērtē. Galu galā jau sen ir pierādījumi, ka ķiploki var būt noderīgi resnās zarnas, kuņģa, prostatas, krūts, krūts, aknu un plaušu vēža profilaksē un pat ārstēšanā.
Un jebkurš jauns nopietns darbs šajā virzienā tiek uztverts ar interesi. Ķīnieši veica ļoti apjomīgu pētījumu, kas ilga 7 gadus un kurā detalizēti izvērtēja gandrīz 1,5 tūkstošus plaušu vēža pacientu un 4,5 tūkstošus veselu cilvēku. Izrādījās, ka tiem, kuri ēda neapstrādātus ķiplokus vismaz 2 reizes nedēļā, bija par 44 % mazāks risks saslimt ar plaušu vēzi.
Un šokējoša pētījuma detaļa: pat smēķētājiem ķiploki samazināja iespēju saslimt ar vēzi par 30 %. Taču mēs vēlamies brīdināt smēķētājus, lai viņi šo informāciju neuztver ļoti optimistiski. Saskaņā ar dažādu pētījumu datiem viņu risks saslimt ar plaušu vēzi ir 10-25 reizes lielāks nekā tiem, kam nav ieraduma smēķēt. Un samazināt to par trešdaļu, protams, ir labi, bet… tas nesasniedz nesmēķētāju saslimstības līmeni – viņiem joprojām ir daudz lielāka varbūtība nomirt no plaušu audzēja.
Mediķi uzskata, ka ķiploks ietekmē vairākus vēža attīstības mehānismus: tas novērš kancerogēnu iedarbību, atjauno mutācijas (gēnu bojājumus), kas var izraisīt vēzi, kavē ļaundabīgo šūnu augšanu vai pat iekļauj tajās programmētas nāves (apoptozes) mehānismu. Visas šīs detaļas tiek aktīvi pētītas zinātniskajās laboratorijās. Šāda iedarbība tiek skaidrota ar sēra savienojumiem, kas, starp citu, piešķir ķiplokiem arī specifisku garšu. Tāpēc, neraugoties uz ne pārāk patīkamo smaržu, ķiploki noteikti ir jāiekļauj uzturā.
Savā ziņā šīs izmaksas ir neizbēgamas: ja nav sēra, nav ne tikai smaržas, bet arī ārstnieciskā efekta. Kā rast kompromisu?
Pirmkārt, kā parādīja ķīniešu pētījums, ķiplokus vajadzētu ēst nevis katru dienu, bet 2 reizes nedēļā. Iespējams, daudzu cilvēku dzīvesveids to ļauj. Otrkārt, ar ķiplokiem nav sevi apdedzināt, 2-4 daiviņas var pa druskai izkaisīt dažādos ēdienos, tās smalki sasmalcinot vai sasmalcinot. Tas ievērojami vājina smaržu, bet ārstniecisko iedarbību neatceļ, un ēdienā esošās eļļas un tauki tikai pastiprinās ķiploku derīgo sastāvdaļu uzsūkšanos.
Turklāt daiviņas pirms ēšanas labāk ne tikai sasmalcināt, bet arī ļaut tām 10-20 minūtes nogulēt. Šajā laikā sēra savienojumi fermentu iedarbībā it kā aktivizējas. Neapstrādāti ķiploki vienmēr ir noderīgāki nekā termiski apstrādāti. Taču arī pēdējos nevajadzētu atstāt novārtā, tiem piemīt daudzas veselībai nepieciešamas īpašības.