Ātrais ēdināšanas restorānu uzņēmums “McDonald’s” pēc baktērijas E. coli izraisītas nāvējošas saslimšanas pieauguma aptuveni piektdaļā nolēmis uz laiku nepasniegt “Quarter Pounder” burgerus un svaigus, sasmalcinātus sīpolus. Patlaban 10 ASV štatos reģistrēti 49 saslimšanas gadījumi, vēsta raidsabiedrība BBC.
Desmit saslimušie hospitalizēti, bet viens cilvēks miris. Lielākā daļa E. coli izraisītu saslimšanas gadījumu novēroti Rietumu un Vidējo Rietumu štatos, informē ASV Infekcijas slimību kontroles centrs (CDC).
Veselības aizsardzības amatpersonas turpina meklēt uzliesmojuma avotu.
CDC 22. oktobrī teica, ka 49 reģistrētie gadījumi pārsvarā novēroti Kolorādo un Nebraskas štatos. Kolorādo štatā saslima 26 cilvēki, starp tiem bija arī pieaugušais, kurš zaudēja dzīvību.
CDC uzsvēra, ka hospitalizēts viens bērns ar hemolītiski urēmisko sindromu. Šī slimība var izraisīt nieru mazspēju.
Pirmais saslimšanas gadījums tika apstiprināts 27. septembrī, bet “McDonald’s” teica, ka varasiestādes savas aizdomas uzņēmumam paziņoja tikai pēc nedēļas.
Līdz trešdienai zināms, ka aptuveni 12 no saslimušajiem pirms inficēšanās ēduši “Quarter Pounder” burgeru. Sīpoli un šī paveida burgeri izsvītroti no “McDonald’s” ēdienkartēm Kolorādo, Kanzasas, Jūtas un Vaijomingas štatos, kā arī daudzviet Aidaho, Aiovas, Misūri, Montanas, Nevadas, Ņūmeksikas un Oklahomas štatos.
Pēc uzliesmojuma preventīvi rīkojušies arī citi ātrie ēdinātāji, piemēram, “Burger King, paziņojuši, ka pātrauc izmantot tieši sīpolus, kas varētu būt vainojami. “Burger King” paziņoja, ka aptuveni 5% tā restorānu saņem sīpolus no piegādātāja, kas, iespējams, ir saistīts ar šo uzliesmojumu.
E. coli ir baktēriju grupa, kas pārsvarā dzīvo cilvēku un dzīvnieku zarnās. Lai gan to lielākā daļa ir nekaitīga, dažas var radīt toksīnus, kuri cilvēkus var padarīt ļoti slimus.
Smagas E. coli baktērijas izraisītas saslimšanas simptomi ir intensīva, dažkārt asiņaina caureja, vēdera krampji, vemšana un drudzis. Dažas inficēšanās var novest pie nopietnākām problēmām, piemēram, nieru mazspējas.
Simptomi parādās aptuveni trīs līdz deviņu dienu laikā pēc inficētā ēdiena apēšanas.